21des
Av: Mali Finborud Dato: desember 21, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Snart er det tid for å bytte ut kalenderen på veggen med en ny, med nye bilder og blanke ark. Ett år har gått, og tiden er inne for å se litt tilbake og kanskje skue frem og glede seg til et helt nytt og ubrukt år fylt med muligheter. Over oss tennes den ene stjerna etter den andre og tindrer på en vinterblå kveldshimmel. Dagen er på hell, det samme er året.

Når vi skriver dette, er Rørosregionen vakkert pakket inn i et godt lag med snø, dette magiske teppet som demper all lyd og gir en ro du ikke finner maken til. Mange ønsker seg så inderlig snø nå i høytiden. Snø gir oss lysere dager og netter, lunere temperatur og flust med muligheter for å gjøre ting utendørs. Vi som bor i Rørosregionen, er velsignet med stabile vintre med snø og godt skiføre. Og vi deler gjerne alt med dere som kommer hit.

2021 var året vi hadde store forventninger til, men som ikke ble helt som alle hadde ønsket seg. Det er som en skihopper som tar pent sats på kanten og svever elegant, men som likevel lander litt nedenfor kulen. Bakkerekorder er ikke det viktigste, og vi vil gi full uttelling for stil og gjennomføring! Vi har kunnet leve mer normalt, reise mer og være sammen med flere av de vi er glade i, selv om pandemien tok oss igjen mot slutten av året.

Rørosregionen har vært et trygt sted å bo og besøke, takket være gode tiltak og dere som har kommet og besøkt oss. Vi vil gjerne få lov til å si takk til alle dere som har bidratt til at Rørosregionen har vært en trygg oase. Vi vil takke hyttefolket og turistene som utviste godt smittevern, butikker, hoteller, gjestegårder og campingplasser som har omstilt seg og som har klart å drive videre med trygge rammer slik at folk kan få oppleve alt det eventyrlige som Rørosregionen har å by på hele året. Alle dere som kom og besøkte oss når det var mulig, og alle som har bidratt til å holde samfunnshjulene i gang. Vi er imponerte og takknemlige over det dere gjør!

For oss som reisemål er det viktig å kunne ønske dere velkommen, men noen ganger har det vært krevende. 2021 startet så bra. Gnistrende vinter med mye snø og vi hadde gledet oss til Femundløpet med så flotte forhold. Da myndighetene ga tydelige signaler om at de ikke ønsket store arrangementer som gjorde at folk reiste og forflyttet seg, var det dessverre klart at løpet måtte avlyses.

Vi har godt med plass i Rørosregionen, og heldigvis kunne vi ta imot alle dere som ønsket skikkelig gode ski- og vinteropplevelser – både fastboende, hyttefolk og tilreisende, med mil på mil med godt oppkjørte skiløyper og alpinanlegg. Dere lot sannelig heller ikke vente på dere, og det er vi glade for!

Vintervukku i Os kunne heldigvis gå av stabelen med noen tilpasninger. Her ble det både digital quizkveld, kunstutstilling, forestilling, iskunst, rebusløp, hopprenn og utendørs familiedag.

I tråd med Kongelig resolusjon fra 1853 har den tradisjonsrike Rørosmartnan gått av stabelen hvert eneste år siden 1854. For første gang noensinne måtte årets martna avlyses. Så mange mennesker samlet var rett og slett ikke forenlig med godt smittevern. Den 168. Rørosmartnan ble utsatt i ett år, og vi håper og krysser fingre for at vi kan ønske dere velkommen til kultur, handel, tradisjoner, folkefest og buskspell i februar!

I mars fikk vi senket skuldrene og pulsen med Vinterfestspill i Bergstaden og lot oss omfavne av kammermusikk, mellomrom, musikk og lys i tulipanpyntede omgivelser. Vinterfestspill i Bergstaden er et møte mellom kammermusikk, lydhøre mennesker og verdensarven Røros. 14 ulike konsertopplevelser stod på programmet og konsertene ble gjennomført med redusert antall publikummere.

Våren er kort her på fjellet, men uti mai kom mildere vær med bud om en ny tid. Vi fikk det mange kaller tidenes sommervær og ikke minst en mer normal hverdag. Vi kunne reise, og mange søkte seg ut i naturen og opp i fjellet på aktive ferieopplevelser og friluftsliv. Rørosregionen byr på alle muligheter for friluftsliv året rundt, enten du vil prøve hesteridning sommer eller vinter, skiturer, padling, fiske, vandre i nasjonalparker eller i kulturlandskap, prøve deg på stisykling eller bare finne ditt eget sted der du kan være helt alene i fred og ro. Mange samlet gode og opplevelsesrike ferieminner de kunne ta med seg inn i høsten og leve på gjennom vinteren.

Veldig gledelig var det at også det spektakulære musikkteatret Elden kunne gjennomføres med normal kapasitet fordelt på flere kohorter gjennom 10 kvelder på sensommeren. Elden tar oss med tilbake til den store nordiske krigen i 1718–1719, da den svenske General Armfeldt ledet et felttog for å innta Trøndelag. Hele handlingen utspiller seg i verdensarven Røros med Slegghaugan som landets største utendørsscene.

Julemarked Røros stilte i ny juledrakt når det i år ble utvidet fra 4 til 12 dager. Hele nedre del av sentrum ble fylt med julestemning og markedsboder med Nilsenhjørnet og parken som midtpunkt. Her fikk lokale småprodusenter presentere sine produkter og varer, og med mange besøkende, god stemning, hvit snø og blåtime kan julemarked Røros med rette kalles alle julemarkeders mor.

Her helt på tampen av året er det innført nasjonale restriksjoner som skal å ta oss trygt gjennom pandemien. Det gjør det mulig for hoteller, overnattingssteder, spisesteder og butikker å fortsatt ønske dere hjertelig velkommen.

Det skal mye til for å ta trua fra oss fjellfolk, derfor ser vi frem til det nye året og gleder oss til å ta imot dere til nye opplevelser. Rørosregionen og arrangørene her har opparbeidet seg en betydelig kompetanse i trygg gjennomføring av arrangementer under pandemien. Denne kompetansen bruker når vi nå vurderer om det er mulig å gjennomføre Rørosmartnan 15.–19. februar 2022. Beslutningen vil bli tatt innen midten av januar.

Vi trenger hverandre i Rørosregionen, og vi trenger mangfoldet. Vi klarer oss fordi vi står sammen og fordi alle som én bidrar, vi som bor her – og dere som besøker oss. La oss gå inn i det nye året med stor tiltro til hverandre og fulle av optimisme. Tusen takk for tiden sammen i året som snart har gått, vi ønsker dere alt godt i det nye året som kommer. Sola har snudd, og vi ser frem mot 2022 og lysere daga.