16sep
Av: pikselpusher Dato: september 16, 2014 Kategori(er): Nyheter, Reisetips Comments: 0

Her er noen tips til hvor du kan se, gjøre, være og lære mer om historien til Røros. 

Røros Bergstad

Vandre gjennom de fargerike gatene i Røros Bergstad og kjenn på atmosfæren og nyt arkitekturen i en av Europas eldste trehusbyer, og en av de få gruvebyene i verden som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bykjernen har en sjelden stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor og arbeider i de gamle husene.
Les mer om Røros Bergstad

Bergstadvandring – guidet byvandring

Bergstadvandringen gir deg en grunnleggende innføring i hvordan det gamle bergverkssamfunnet har vokst fram. Her ligger fredede hus som perler på en snor. Byvandringen går innom bakgårder som viser det spesielle gårdsbruksystemet i byen. Omvisning i Røros kirke er inkludert.
Les mer om Bergstadvandring

Røros kirke

«Bergstadens Ziir» – best kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirken, som sto ferdig i 1784, bærer navnet med rette der den troner majestetisk over trehusene. Riksantikvaren regner kirken som en av de ti mest profilerte kirkene i Norge. Den er en av landets største med sine 1 600 sitteplasser. Etter  2 års omfattende restaurering og fremstår i all sin prakt.
Les mer om Røros kirke

Rørosmuseet Smelthytta

I den gamle Smelthytta på Malmplassen i Røros sentrum kan du lære mer om Røroshistorien og om Røros Kobberverk. Historien blir levendegjort gjennom modeller av gruver, smeltehytter og de tekniske innretningene som var i bruk. Utstilling “Ti finpussa” viser 1800-tallets stasklær fra Røros. Skiftende temautstillinger gjennom hele året. Butikk og kafé.
Les mer om Smelthytta

Slegghaugan

Slagg er avfallsproduktet etter kobbersmeltinga. Slegghaugan ligger som store fjell og minner oss om en enorm aktivitet gjennom 333 år. Om du går opp på toppen, vil du få panoramautsikt over Bergstaden. Tett inntil Slegghaugan finner du Sleggveien, også kalt ”Pippigatan” av svenske turister. En episode av Pippi Langstrømpe ble filmet akkurat her.
Les mer om Slegghaugan

Rørosmuseet Pressemuseet Fjell-Ljom

Fjell-Ljom er en avis som kom med sitt første nummer 8. januar 1886. I dag kan du besøke huset ved Hyttelva der de holdt til i 88 år, som nå har blitt til pressemuseum. Dra tilbake i tid å se på hvordan da tidens journalister jobbet med avisa. I tillegg inneholder huset Nordens eneste komplette avistrykkeri for blysats.
Les mer om Pressemuseet her

Rørosmuseet Olavsgruva

En omvisning i Olavsgruva er en vandring gjennom 300 års bergverkshistorie. Turen går 500 m inn i fjellet og 50 m under bakkenivå. I gruva er det høy luftfuktighet og 5 grader hele året, så ta med varme klær og godt fottøy. Kjør RV31 ut av Røros, følg skiltet avkjøring til Olavsgruva, totalt ca 13 km.
Les mer om Olavsgruva