28feb
Av: pikselpusher Dato: februar 28, 2013 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Det åpne, vide fjellandskapet i Røros og Circumferensen egner seg svært godt for sykling. 333 års gruvedrift har etterlatt seg utallige veier og stier. Her er noen turforslag.

Gruveturen

Opplev gruveområdene på høyfjellet.

Fra Hyttelva går ferden til Storwartzfeltet og Olavsguva, selve startpunktet for gruvevirksomheten på Røros. I dette området har det i alt vært ti forskjellige gruver og sammenhengende gruvedrift fra 1645 til 1970. Sporene etter gruvedrifta er derfor mange: gruveveier, steintipper, taubanetraseer, oppdemte vann og vannrenner. I Olavsgruva er det tilrettelagt for publikum, og sommerstid er det flere daglige omvisninger man kan følge. Store deler av turen er på fast dekke, grusvei innimellom. Stigning opp til Storwartz.

Løypenivå: Normal
Lengde: 37 km rundtur

I Falkbergets rike

Opplev Kongens gruver og Johan Falkbergets hjem.

Fra Røros sentrum går turen til Arvedals og Kongens gruver, langs Arvedalslinja til Ratvolden, Johan Falkbergets hjem. Det er i dette området, nærmere bestemt i nordgruvefeltet gruvedrifta på Røros endte i 1977, og her finner man rester etter Rødalen gruve, Fjellsjøgruva, Lergruvebakken, Christianus Sextus, Mugg-gruva, Kongens gruve og Arvedalslinja. I enden av Arvedalslinja kommer man til Rugeldalen hvor Johan Falkbergets hjem ligger. Falkberget arbeidet selv ved gruvene og etterlot seg flere store dikterverk, de fleste inspirert av gruvevirksomheten i området. Deler av turen på fast dekke, kjerrevei og fin sti. Stigning opp til Kongens gruve. Offroad-sykkel anbefales.

Løypenivå: Normal
Lengde: 45 km, alternativt 30 km rundtur

Femund

Opplev Femund nasjonalpark og høyfjellet rundt.

Fra Røros sentrum går ferden langs Hådalsveien ut til Synnervika. Denne delen er lett å sykle, med fast dekke deler av veien. Fra Synnervika tar med Femundsbåten til Femundshytten eller Jonasvolden, hvor det er mulighet for overnatting om man ønsker det. Turen med Femundsbåten er en opplevelse i seg selv, med fantastisk skue over Femund Nasjonalpark. Fra femundshytten eller Jonasvolden fortsetter man til Tufsingdalen og Grådalen, for så å komme tilbake til Røros. God vei til Tufsingdalen og store deler av Grådalen.

Løypenivå: Normal
Lengde: 110km rundtur

For flere sykkelruter og  turforslag kontakt Røros Turistkontor.