18jan
Av: Margit Wintervold Dato: januar 18, 2022 Kategori(er): Forside, Nyheter, Reisetips Comments: 0

Rørosregionen er på sitt aller vakreste på denne tida av vinteren.

Snøen ligger som et hvitt teppe over vidder og slake fjell. Etter at stormen Gyda har føket forbi oss, har vi fått mye snø, men også mildere dager som frister til å finne på gøyale ting ute. Her i Rørosregionen elsker vi vinteren og alt det den byr på!

Aktiviteter ute for hele familien

Vinterferie er blanke, rene dager som ber om å bli fylt med opplevelser! Fine dager på ski i vintervakkert landskap bare venter på deg. Eller hva med skøyter? Sola varmer så smått – og det er godt for både kropp og sjel! 

Kristen Kellogg of Borderfree Travels with one of the the sled dogs at the Husky Point Røros Kennel. Foto: Borderfree Travels

Hundekjøring i full fart over Rørosvidda

Opplev villmarka i en hundeslede! Hundene til Kennel Dølanvollen elsker å jobbe, og de drar deg av sted over hvit vidder i et heseblesende tempo. Sammen får dere en eventyrlig vinteropplevelse. Du velger selv ambisjonsnivå og om du vil ha en kort tur på én eller to timer eller en lengre opplevelse. For å kjøre din egen hundeslede må du være eldre enn 14 år. Husk varme klær!

Bestill hundekjøring fra Kennel Dølanvollen her.

Kjære gjest

Langrenn

Ingen vinterferie i fjellheimen uten ski! For deg som foretrekker langrenn i gode løyper, er Rørosregionen et eldorado. Du finner oppkjørte skiløyper overalt, og terrenget er så variert som du vil ha det, enten du vil trene eller du bare vil nyte den vakre naturen. Hvis du heller foretrekker å tråkke ditt eget spor, kan du finne fred og ro i de to nasjonalparkene i Rørosregionen, Femundsmarka og Forollhogna. Her finner du også mange åpne buer du kan besøke.

Les mer om ski i Rørosregionen her.

Opplev vinterlandskapet fra hesteryggen

Savalen Hestesenter ligger idyllisk til i friluftsområdet Savalen, langt unna by og trafikk. Her får du mektige naturopplevelser fra hesteryggen i variert og vakker natur, både i skog og fjell.

De har alt utstyret du trenger for en flott naturopplevelse sammen med hesten og tilpasser nivået etter dine ferdigheter. De tilbyr enkle ridetimer, dagskurs og lange turer på opp til to uker.

Les mer om vinter-ridning på Savalen her.

Aking

Vi blir aldri for gamle til å leke i snøen! Finn frem akebrettet og kjelken og få med deg andre lekeglade. Midt i Røros sentrum finner du en helt perfekt akebakke. Barneskitrekket i Aasgjerdet er tilrettelagt for aking og er lett tilgjengelig for hele familien. Eller ta turen ut til Skistuggu. Herfra har dere flotte akemuligheter med fantastisk utsikt.

Les mer om Aasgjerdet her.

Isfiske

Psst: Hvis du først er på Savalen, så går det rykter om at det fanges stoooor røye på isen der akkurat nå. Isfiske er en enkel og morsom aktivitet for hele familien som krever minimalt med utstyr. Og hva med å kombinere fisket på isen med et deilig varmt bad på hotellet? La øynene hvile med utsikt til naturen og drøm videre om de store ruggene som svømmer rundt i Savalsjøen.

Les mer om isfiske her.

Ålen skisenter

Fart og spenning i slalåmbakken

Bare 15 minutters kjøring fra Røros og inn i Os kommune finner du Røros Alpinsenter HummelfjellHer har du tre skitrekk, fem nedfarter, skipark og et eget barne- og lekeområde med heis. Lokker det med bigjumps eller rails kan du trygt da hit. Eller hva med aking med proffkjelker? Det kan du gjøre her. Her er det også kafe hvor du får kjøpt lunsj- og middagsretter, og ikke minst et fint sted for å få igjen varmen når du er en hel dag ute i vinterkulda. 

Noen hundre meter fra Tolga bru finner du Hamran hopp- og skileiksenter. Spreke Tolga har laget et anlegg som er åpent for alle, og byr på hoppbakker på 10, 20, 40 og 60 meter i tillegg til både skipark, skiheis, alpin/snowboardløyper og lekeområdet. Anlegget brukes hele året, og om sommeren byr det på muligheter for orientering, sykkelnedfarter/sykkelcross og turstier. Her ligger det an til timevis med moro for vennegjengen eller familien. Hjelm er påbudt i bakkene, og ved hopping i de største bakkene kreves det at trenere eller erfarne foreldre deltar.

Gøy på skøyter

Skøyting utendørs er alltid en forfriskende og morsom opplevelse, så ta med din kjære og ha det artig sammen på isen. Nå har Røros fått skøytebane både på Øra og ved ungdomsskolen. Tynset har en lang tradisjon for skøytesport, og her finner du også regionens største skøytebane. Nytrømoen er et idrettsanlegg som brukes som skøytebane om vinteren, ellers inneholder det klubbhus, fotballbane med naturgress, friidrettsanlegg og en nyere kunstgressbane. På Tynset kan dere også ta turen forbi verdens største spark.

Full fart på sparken. Foto: Buckethaus/Trøndelag Reiseliv/Marius Rua

Sparketur

Apropos spark, er det lenge siden du har sparket? En sparketur gjennom snødekte gater er en kjempefin opplevelse. Men la oss advare deg, sparkeføret er godt i Rørosregionen, og turen kan gå fortere enn du husker! Utenfor turistinformasjonen på Røros finner du en egen sparkering, der kan du leie en spark i noen timer. God tur og god fornøyelse!

Les mer om sparkutleie her.

Leie av utstyr

Mangler du utstyr eller har du lyst til å prøve noe helt nytt? På Utstyrssentralen på Røros kan du låne et bredt utvalg av sport- og friluftsutstyr. Tilbudet er for alle, innbyggere, hyttebeboere og turister, og er helt gratis.

Les mer om utstyrsbua på Røros her.

Når du trenger en innedag

Det er viktigere enn noen gang å unne seg gode opplevelser, enten det er gode smaker, fine turer eller fine dager sammen med våre nærmeste. Rørosregionen er fin sånn – her er det mye å finne på også de dagene du foretrekker innendørs opplevelser. Du kan velge mellom mange koselige kafeer og spisesteder, museer for hele familien og et stort og variert utvalg av butikker for deg som liker shopping.

Museumsbesøk i vinterferien

Til våren er det 102 år siden den folkekjære humoristen og faren til Ludvig og Solan ble født. På Huset Aukrust i Alvdal kan du oppleve arven etter’n Kjell. Her kan hele familien kose seg i mange timer med utallige finurlige aktiviteter og installasjoner. Prøv deg som journalist i Flåklypa Tidende, besøk Reodor Felgens verksted, ta en titt på dassverkstedet, Il Tempo Gigante, sjokolademaskina eller besøk huset til nabonissen. Ingen vokser fra Kjell Aukrust – han er fortsatt til glede for barn i alle aldre. Varm gjerne opp før besøket med en av de mange filmene basert på universet til Aukrust.

Vinterferien på fjellet er fantastisk, både for lokalbefolkning, hyttefolk og turister. Rørosmuseet vil holde åpent gjennom hele vinterferien og er et godt alternativ om det er “huggu buver” på fjellet eller om du trenger en pause fra kortspillet. Du kan også besøke skiboksen, en utstilling om trøndersk skihistorie.

Kakao og kafékos

Et deilig kafébesøk

Når du har fri og tid til det, er et få ting som er mer hverdagsluksus enn et kafébesøk. Unn deg en time alene med kaffekoppen eller ta med deg dine nærmeste på en lunsj. Kanskje frister det med en skikkelig god middag om kvelden? Rørosregionen er kjent for sin gode kafékultur. Både fastboende og tilreisende liker å samles rundt kaffekoppen for en god prat, og gjerne med lokale spesialiteter til. På en kafé i Rørosregionen kan du både smake og oppleve mye. 

Se oversikt over kafeer på i regionen her.