Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Se og gjøre Turer Turer med barn
På Røros og i Østerdalen har vi et variert naturlandskap og her vil vi gi dere tips til fine turopplevelser for hele familien.
For de minste barna kan det være helt andre ting enn topper som teller. Steke pølse over bålet, se maur som jobber, plukke pinner og stein med magiske egenskaper. Eventyret ligger rett utenfor stuedøra, og flere av turene er overkommelig for alle.
I Norge er det generelt mange gode turmål, og Rørosregionen byr på noe av det ypperste av natur i Norge.
Enten det er fjellturer med toppen som målet eller en kort tur i skogen, barn har stor glede av å være med familien på tur! Her er noen gode tips til tur med barn på Røros og i regionen rundt.
Mulighetene er mange! Se tips og destinasjoner her:
Lengde: 8,5 km
Mølmannsdalen er et kjent rekreasjonsområde hele året. En vandring lags natur- og kulturstien her vil gi deg kunnskap om hvordan istiden har formet landskapet, planter og dyreliv gjennom tidene. Hvis det blir for langt for de minste, er det fint å stoppe ved gapahuken ved Dalstjønna. Her kan dere tenne bål, steke pølser og kaste flyndre i vannet. Kanskje bade også?
Kjør til parkeringsplassen ved enden av Dalsveien og gå derfra.
Lengde: 5 km, rundtur
Kjenner du til Klemmetsstien? Dette er en perfekt kveldstur for deg som vil trimme, eller det er en fin dagstur for småbarnsfamilien.
Parker på parkeringsplassen i Småsetran og gå langs hovedveien mot Hittersjøen. Ta første vei til høyre, hold første til venstre og deretter andre til høyre. Da kommer du til et skilt hvor det står Klemmetsstien og du går langs en sti «over fjellet».
Dette er et lite høydedrag, men med følelsen av å være på fjellet midt i sentrum. Når du er ferdig med stien tar du grusveien ned til høyre og er tilbake på parkeringsplassen i Småsetran.
Lengde: 10 km
Dette er regionens mest opplevelsesrike natursti. Natur- og kulturstien er 10 km lang og inneholder 31 poster. Stien følger gamle idylliske ferdselsveger i området og kan deles opp i flere rundturer. Tydelige spor etter tjurrubrenning, jernblester, seter- og slåttebruk.
Her finner du et rekonstruert kølbrenneranlegg med koie og en del av ei mile som ligger på sin opprinnelige plass. Store deler av traséen kan ferdes med sykkel, rullestol, barnevogn osv. Avkjøring fra RV28 øst for Os sentrum.
Lengde: 3,2 km
Sten er kanskje Alvdals mest besøkte topp. Du kan starte fra Steimosvingen eller oppe på Steimoegga Idrettspark. Stien starter der lysløypa krysser veien, og den er godt skiltet. Etter kort tid krysser du veien til boligfeltene og seinere seterveien, og du er på vei opp mot toppen. Halvveis oppe ser du jordet til Steimoen Gard. Der flater stien litt ut, før du begynner på den skikkelig bratte og lange siste bakken opp mot toppen. Når du er på toppen, føler du helt sikkert at dette var verdt slitet. Utsikten er fenomenal i alle retninger. Et kjempegodt alternativ til en fin fjelltur med barna!
Lengde: 3,8 km, rundtur
Det fins flere utgangspunkt for denne turen. Du kan kjøre opp Fjellvegen forbi Sumundshytta og til vegs ende ved Tverrhøbua. Derfra går det en tydelig sti nordover/nordvest rundt Tverrhøa. Det er tørr og fin sti hele vegen med stø kurs rett mot Bjørsjøkletten, ca. en times tur i rolig tempo. Ønsker du en mer spenstig tur, kan du velge trasé fra Bjørsjølia. Kjør inn til setrene/hyttene nord for Bjørsjøen, til høyre i krysset Bjørsjøen rundt. Kjør inn til Vikevollen, og følg stien forbi Falkrabbua opp til Vesle Bjørsjøkletten. Derfra går turen videre til Store Bjørsjøkletten. Dette er også en fin tur, men noe brattere og lengre enn forrige alternativ.
Her kan du vandre i vakre fjell- og seterdaler. Nasjonalparken har Skandinavias mest produktive villreinstamme og en levende seterkultur med lokale mattradisjoner. Populære aktiviteter er plukking av sopp og bær, jakt, fiske og fjellturer.
Knutshø er en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Området er preget av store vidder og slake landskapsformer med Knutshøa som høyeste punkt på 1690 moh. Området har vært brukt til setring i lang tid, og det går derfor bilveier gjennom store deler av området, perfekt for vandring og sykkelturer. Området har et rikt dyr- og planteliv, og en svært produktiv villreinstamme.
Passende liten topp for turvante barn, 885 moh.
Turen er på ca. 3 timer og 169 høydemeter totalt. Finn frem til Skramstadsetra og parker bilen der. Turen starter ved Fjellveien på Skramstadsetra. Følg Fjellveien til endes og følg videre stien som går i samme retning. Det er tydelig sti helt til topps.
Turbeskrivelse fra Skramstadsetra til Hemmelfjellet
Å få barn med på tur kan være en flott måte å introdusere dem for friluftslivet og naturen. Her er noen gode tips for å engasjere barna på turer
Start med korte og enkle turmål som passer barns ferdighetsnivå og interesser. Gradvis kan du øke lengden og vanskelighetsgraden etter hvert som barna blir mer erfarne.
Snakk med barna om hva de kan forvente på turen. Forklar hva slags aktiviteter dere skal gjøre, og hvorfor det er morsomt å være ute i naturen.
Sørg for at barna har passende klær og utstyr for turen, inkludert gode sko, regntøy, hatter og solkrem. Gi dem gjerne en liten sekk hvor de kan bære sitt eget drikke og litt snacks.
Planlegg aktiviteter som barna vil synes er morsomme, for eksempel skattejakter, naturobservasjon, eller enkle leker. La barna være med på å velge aktivitetene.
Underveis på turen kan du lære barna om planter, dyr, geologi og andre interessante ting i naturen. Dette kan gjøre turen mer lærerik og spennende.
Barn har ofte mye energi, så planlegg pauser hvor de kan leke, spise eller utforske. Dette gir dem tid til å hvile og gjenvinne energien.
Ha med noen små belønninger som kan motiveres med, for eksempel litt godteri eller en spesiell aktivitet når dere når et bestemt mål.
Husk at barn kan bli trette eller utålmodige, så vær forberedt på å justere planene eller avslutte turen tidlig hvis det er nødvendig.
Barn lærer ofte av å se hvordan voksne oppfører seg. Vær positiv, nysgjerrig og respektfull overfor naturen, og barna vil etterligne deg.
Ta bilder, samle små funn i naturen som blader eller steiner, og snakk med barna om opplevelsene etter turen. Dette kan bidra til å skape gode minner og forsterke interessen for friluftsliv.
Husk at det viktigste er å ha det gøy og nyte tiden sammen i naturen. Ved å gjøre turer spennende og engasjerende for barna, kan du bidra til å dyrke deres kjærlighet for naturen.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)