Røros er landets ubestridte lokalmathovedstad. Her og i Østerdalen legger lokale matprodusenter og serveringssteder til rette for å gi deg fantastiske matopplevelser.
Hvis det er ett eneste sted du skal besøke for gode matopplevelser, så er det selve indrefileten i Norge - Røros og Østerdalen. Opplev den autentiske smaken av fjell og vidde, skog og sjø.
I tillegg er Trøndelag som aller første region i Norge pekt ut som Europas gastronomiregion.
Ledende region innen lokalmat
Det er gjort en formidabel jobb av miljøet rundt Rørosmat. Med sine mer enn 35 bedrifter har de i samarbeid med opplevelsesutvikling og restaurantutvikling i Visit Røros og Østerdalen, sørget for at Rørosregionen har utmerket seg som en av de ledende regionene på lokalprodusert mat. Gjennom destinasjonens arbeid med bærekraftig reiseliv og lokal mat har vi utdannet egne guider, spesialisert på lokalmatopplevelser. Økt bevissthet om lokale matvarer sikrer kvalitetsrike matopplevelser for både lokalbefolkning og til deg som besøker en av regionens mange spisesteder.
Her gir vi deg en oversikt over serverings- og utsalgssteder i regionen som tilbyr lokal mat:
Rørosmeieriet
Rørosmeieriet driver meieri på Røros, og er Norges fremste økologiske meieri som lager produkter av høy kvalitet, med utspring i rike mattradisjoner fra Røros-traktene og med godt meierifaglig håndverk. Produktene finnes i alle de største kjedene i Norge.
"Der graset gror sakte, blir mjølka ekstra god."
Rørosmeieriet er Norges eneste heløkologiske meieri, noe som betyr at de utelukkende produserer økologiske produkter. I økologisk gårdsdrift får gress og urter høyt næringsinnhold og blir til smaksrikt, saftig fôr til kua. Mjølka behandles mest mulig skånsomt frem til ferdig produkt. De økologiske bøndene som leverer melken til meieriet, legger stor vekt på at dyrene på gården skal ha det så bra som mulig, og tar hensyn til dyrenes naturlige behov og atferd.
Rørosmeieriets produkter
Rørosmeieriet produserer det prisvinnende Røros Smør og Røros Rømme. De er den eneste bedriften i landet med to "Beskyttede Geografisk Betegnelser", for Tjukkmjølk fra Røros og Skjørost fra Røros-traktene. Ellers lager de melk, fløte, Røros Yoghurt, Cottage Cheese og Syrna Blå.
Omvisning på Rørosmeieriet
Kom og bli med på omvisning på Rørosmeieriet. God mat er en opplevelse på mange måter. Nå kan du besøke Rørosmeieriet og se, prøve, lytte og smake hvordan produktene blir til i takt med naturen. Under omvisningen får du et innblikk i den spennende historien til Rørosmeieriet, og en helt ny mulighet nå er at du ogs kan få et sausekurs av Rørosmeieriets egen kokk. Under omvisningen blir det flere smaksprøver underveis, og kanskje får du laget din egen is... Omvisningen passer for voksne og barn over 6 år.
Domus kjøpesenter - all lokalmat på et sted
Sentralt beliggende i verdensarven Røros ligger Domus kjøpesenter. Der finner vi Coop mega Røros, norges nyeste mega. I tillegg kan de skilte med norges nyeste og største lokalmat avdeling. Der bonger det av lokale delikatesser. De skilter med 700 unike varelinjer i alle kategorier innenfor lokalmat. De har viet av et stort areal og 12% av deres omsetning er lokalmat. De er den avdelingen i Norge som har høyest omsetning når det kommer til lokalproduserte matvarer. Her finner du noe for enhver smak og vi kan garantere at dette er råvarer på øverste hylle. Vi applauderer deres satsning og ønsker fastboende og tilreisende velkommen til en smaksopplevelse
Rema 1000 Røros
Rema 1000 Røros er kåret til beste Rema-butikk i Midt-Norge, og årets beste butikk i Norge i 2020!! Og det er ikke for ingenting. Her satses det på lokalmat og god service, så her er det bare å komme med ønsker og stort sett kan du få dem oppfylt.
Bergstadens Hotel
Bergstadens Hotel legger stor vekt på at du skal kunne kjenne smaken av Røros når du besøker hotellet. De tilbyr blant annet røye fra Tydal, lokal rein og hjort de selv har jaktet. Hotellet satser også på god frokost av høy standard og med lokal kvalitet. Her får du oppleve lokalmat som er tilberedt på en moderne måte med elementer av internasjonalt kjøkken. Helgene har tema gård, samisk, fugl & fisk og vilt.
Vauldalen Fjellhotell
Alt du spiser og drikker hos Vauldalen Fjellhotell kommer fra fjellet, og hotellet legger virkelig tilrette for gode lokalmatopplevelser med et ekstra preg av tradisjonsmat. Vaudalen Fjellhotell er glødende opptatt av mat og arrangerer hver vinter Mathelg med tradisjoner, et matgilde av det gamle slaget, der du får servert god tradisjonsmat fra oppskrifter som er mange generasjoner gamle. I november hvert år er fjellhotellet vertskap for NM i rakfisk, der rakfisk med tilbehør nytes ei hel helg til ende. NM i rakfisk byr på et fullspekket program der du får lære mer om både rakfisk, tradisjoner og rørospols.
Vertshuset Røros
Vertshuset Røros har en genuin interesse for regional mat og matkultur. Her serveres delikate smørbrød basert på lokale råvarer, småretter, à la carte og tre-retters meny på kvelden med det beste av lokalmat i omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på Røros. Vertshusets meny skifter hver måned og avstemmes etter sesongens råvarer. Den tidligere gastropuben Berkel og Bar er innlemmet som en del av restauranten, og du er alltid velkommen innom for en kald forfriskning eller en tapastallerken med lokale skinker og pølser.
Kaffestuggu
På Røros’ eldste kafé settes kvalitet og tradisjon i høysete. Her endres menyen fra dag til kveld, men begge menyer gir muligheter for flotte lokalmatopplever i en unik og uformell atmosfære. På dagtid tilbys du smørbrød, småretter og bakst, mens du etter klokken seks på kvelden kan få tilberedt smakfulle retter fra deres a la carte meny. Et tips er å spørre etter dagens lunsj eller middag.
1897
Dette er en fatastisk reatsurant på Bergstadens Hotel. Her får du servert alt fra en nydelig fersk frokost, til fantastiske 5-retters middager; alt med lokale råvarer. Navnet på restauranten stammer fra når hoveddelen av hotellet sto ferdig; 1897.
Grillhuset
Grillhuset bruker alltid lokale produkter i maten de serverer. Med dansk håndverk, franske teknikker og stor kjærlighet til Røros får du en matopplevelse du sent vil glemme. Her serverer de tre- eller sjuretters meny med drikke til. Se nettsiden Grillhuset Røros for åpningstider og oppdaterte menyer.
Søberg Gård
Søberg Gård byr på 500 kvm med salgsutstilling og opplevelser med mat og god stemning i det gamle sauefjøset. Gjødselskjelleren er blitt til lokaler som i sannhet inviterer til en lysopplevelse utenom det vanlige. Og i stabburet finner du lokalmaten og gårdsutsalg i en atmosfære den fortjener.
Peder Hiorth Mathus
Peder Hiort Mathus ligger i den gamle Direktørens hus, som er en fløy av Bergstadens Hotel. Du ser den helt nederst i Bergmannsgata. Lokalene er innredet med gamle gjenstander og fotografier fra Røroshistorien og gruvesamfunnet. Her serveres det fra en omfattende meny med utstrakt bruk av lokale råvarer.
Europeisk matregion
Som første region i Norge fikk Trøndelag status som European Region of Gastronomy (ERG) i 2022. Og hvis det er bare er ett sted du skal besøke for gode matopplevelser i 2022, er det Rørosregionen og Østerdalen. Rørosmat har spilt en viktig rolle for de lokale matprodusentene i regionen.
Sammen har de skapt et moderne mateventyr fordi bønder og produsenter her er lidenskapelig opptatt av å skape verdier ut av de ressursene som finnes. Det gir deg muligheten til å nyte virkelig god mat med smak av fjell, vidde, skog og innsjø enten du er hjemme i godt lag eller vil bruke produktene som smakfull turmat.
Mange av produktene fra Rørosmat finner du rundt om i dagligvarebutikkene i regionen og ellers i landet.
Rørosmat
Rørosmat kan skilte med mange aktive matprodusenter som andelseiere. Selskapet Rørosmat SA og merket «Røros – mat fra Røros-traktene» skal være Norges tydeligste merkevare innen lokalmat, og bidra til verdiskaping for sine medlemmer. Med et kontaktpunkt, en ordre og en levering betjener de det norske dagligvare- og storhusholdningsmarkedet og formidler det mangfoldet av varer som medlemmer produserer.
Rørosmat SA har som mål å bidra til at matvarene, -tradisjonene og -produsentene fra Røros-traktene blir enda mer kjent og verdsatt.