Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Se og gjøre Museum Huset Aukrust
Har du alltid hatt lyst til å bli astronaut? På Flåklypatoppen står en månerakett klar og venter på deg. I Huset Aukrust har Kjell Aukrusts fantasifulle kunst, historier og figurer fått et hjem - tegnet av den internasjonalt anerkjente arkitekten, Sverre Fehn. Her står Il Tempo Gigante klar til kjøretur. Racerbilen er kjent fra filmen Flåklypa Grand Prix. En 100% troverdig røverhistorie, signert alvdølen Aukrust. Når du hører navnet Kjell Aukrust, så går tankene til Alvdal. Ser du på Reodor Felgen, så er det en ting som gjelder, og det er gjenbruk, gjenbruk og gjenbruk. Kjell Aukrust og hans univers er mer aktuelt enn noen gang!
For Huset Aukrust er de to Flåklypa-figurene, Solan og Ludvig, viktige i historieformidlingen av Aukrusts univers. Disse to er med hele sommeren, og de besøkende treffer Solan og Ludvig som ekte personer, riktignok spilt av ungdommer med sommerjobb. Solan og Ludvig skal alltid være på huset. Ingen skal komme hit og ikke finne dem. Hvert år bruker Huset Aukrust rundt 50.000 kroner på å reparere kostymene etter sommeren. Men det er det verdt. Nå er drømmen at Solan og Ludvig kan få et eget soverom i huset, så de kan få slappe av, etter harde dager på jobb. Det kommer, for fullverdig hjem skal det bli. Utgangspunktet for navnebyttet, fra Aukrustsenteret til Huset Aukrust, er at Kjell Aukrust selv ikke ønsket at det skulle hete senter. Det skulle være et hjem, og dette hjemmet skulle ha flere forskjellige rom. Oppfinnelsesrommet, biblioteket, filmrommet og et rom med atelier, tegninger og malerier.
Dette huset er så mye mer enn bare ett hus. Jeg tror ikke alle er klar over hvor stort det er at arkitekt Sverre Fehn har tegnet Huset Aukrust. Vi får besøk av arkitekturinteresserte fra både Japan og New York, forteller de ansatte ved Huset Aukrust. Fehn ble internasjonalt anerkjent gjennom å tegne den nordiske paviljongen i Veneziabiennalens utstillingsområde, som stod ferdig i 1962. Han vant Pritzkerprisen i arkitektur i 1997, og er den eneste norske arkitekten som har vunnet denne høythengende prisen. Huset Aukrusts kunstneriske leder fortsetter: Dette er internasjonalt hus. Vi kan og skal ikke være stengt fem dager i uka. Det kommer alltid 10 – 20 personer hver dag. Våre besøkende er både de som er arkitekturinteresserte og barnefamiliene som vil se og oppleve Kjell Aukrusts lekende univers.
Utgangspunktet for Fehn var å sette kun én strek på arket, som den første linjen som viste hvordan huset skulle stå. Huset Aukrust ligger som en parallell til Husantunet og Tronfjell. På gamle tun var det ingen hus som sto på skrå, alt var paralleller. Det er også tanken bak plasseringen av Huset Aukrust. Fehns stil blir kalt «poetisk modernisme», og alt fra materialvalg og plassering til opplevelse av rommet er nøye gjennomtenkt.
Når du kommer til parkeringsplassen, så kommer du til baksida av huset. I veggen med skiferstein er det ei luke som åpner seg midt på og slipper deg inn. Da kan du legge Riksvei 3 og tungtransporten bak deg. Da trer du inn i et hus som er skjermet for støyen, det er lunt, godt og åpent. Aktiviteter og lekeplass finner du på fremsiden, altså det vi ved første øykast vil kalle baksiden. Bygget er enkelt og dominerende på samme tid. Det er tunge stokker og mye linjer, samtidig som det er åpent og transparent. Inspirasjonen er hentet fra sagbruk med staur stødd opp etter veggen.
Kjell Aukrust beholdt barnet i seg hele livet. Han kan ikke settes i bås. Han er både skribenten, oppfinneren, tegneren og maleren. Hverken Kjell Aukrust eller Sverre Fehn gikk på akkord med sitt eget kunstnerskap, og Huset Aukrust har blitt den fine blandingen av møtet mellom to kunstnere.
Huset Aukrust er et sted for stillhet, nærhet og for å undersøke ting. Her får barn og foreldre utdelt forstørrelsesglass, og alle må legge bort telefonen og gå på oppdagelsesferd. Blir det mamma eller pappa som finner flest chiantiflasker på tegningene til Aukrust? Kjell Aukrust selv tegnet med lupe, så detaljene er små og usynlige uten forstørrelsesglass.
Dette stedet krever at foreldre går inn i opplevelsen sammen med barna, de må være med og forklare, og gjerne være med og leke. Olabilen er et eksempel på et sted hvor man må samarbeide for at den skal fungere. Her får man også sett gjenbruk i praksis. Du har både Norgesglass, dolokk og gamle planker. Her kan de ansatte fortelle om flere familier som har forvandlet seg etter å ha vært på Huset Aukrust, og utforsket, oppdaget og lekt - sammen. På Flåklypatoppen står en månerakett i fire etasjer klar og venter, og hele familien kan delta i et astronautprogram. Foreldre og barn får bli med på en reise tur-retur månen som varer i 20 minutter. Men det er ikke morsomt hvis ikke mamma og pappa er med på leken. Alle må spille rollene sine - det er da det er gøy!
Det begynte med avdukingen av monumentet over Kjell Aukrust, Solan og Ludvig som står og skuer utover Steijela på Alvdal i 1989. Skulpturen var utført av Nils Aas, som var en av Norges aller viktigste billedhoggere og en ledende kunstner i sin generasjon. Da bysten ble avduket, med Nils Aas til stede, blir Kjell Aukrust så ydmyk og takknemlig, at han i sin iver forteller ordføreren i Alvdal kommune at han gjerne vil gi kommunen en gave som takk. Kjell Aukrust vil gi bort kunsten sin! Han sier følgende: Min inspirasjon og grunnlaget for det jeg har gjort kommer fra Alvdalsbygda, derfor skal mitt livsverk tilfalle denne bygda, men det skal komme Alvdal til gode i videst mulig forstand. Og dermed måtte kunsten få tak over hodet og Alvdal måtte bygge et museum. Arkitektkonkurransen ble vunnet av Sverre Fehn, og bygget sto ferdig i 1996.
Huset Aukrust ser det som sin oppgave å gjøre Kjell Aukrust aktuell for nye generasjoner. De har fått en del drahjelp av Qvisten Animasjon, som har laget flere filmer fra Flåklypa-universet. Nå har Qvisten inngått et samarbeid med svenske Rights & Brands, med mål om å bringe filmene ut i verden. Nå skal Kjell Aukrust, Solan og Ludvig virkelig ut i verden, sier Fredrik Kiøsterud, daglig leder i Qvisten.
Qvistens tidligere filmer om Flåklypa (alle filmene går kontinuerlig i filmrommet på Huset Aukrust):
Annet:
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)