Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Se og gjøre Hundekjøring Femundløpet
Femundløpet er kjent som verdens største og et av de aller tøffeste hundeløpene. Kjørerne konkurrerer dag og natt gjennom et barskt landskap der de kan forvente all slags vær. Løpet er en nervepirrende publikumssport, og du kan følge kjørerne og hundespannene både fra startstreken på Røros, underveis ved alle sjekkpunktene samt via live streaming.
Her er alt du trenger å vite om løpet og ikke minst en forklaring av begrep som musher, handler, RNB og andre ord og uttrykk som gjør at du kan snakke som en i gamet.
Foto: Silje Brandsgård/ Femundløpet
Hundesledeløpet er et av årets høydepunkter på Røros og i Østerdalen. Løpet starter i den historiske bergstaden Røros, som er på UNESCOs verdensarvliste. I dagene fra 9. til 15. februar blir regionen fylt med hundeglam, halsende hunder og dristige kvinner og menns kamp gjennom vill natur. Deltakerne konkurrerer i flere klasser, der den lengste traséen er 650 kilometer med inntil 12 hunder.
Hundespannene kjører gjennom sju kommuner - Trysil, Os, Rendalen, Tolga, Engerdal, Tynset og Røros - og et fantastisk og spektakulært landskapet sør i Trøndelag og nord i Innlandet, før de returnerer til målgang på Røros. Løpet har sju sjekkpunkt, og dette er en fantastisk mulighet for publikum å komme seg ut i naturen og tett på hunder og hundekjørere.
Foto: Frederik Bye, Kirsten Kellogg/ Visit Røros og Østerdalen
Løpet starter midt i sentrum av Røros tirsdag den 11. februar, men allerede søndag kveld er du velkommen på åpningsseremonien. Underveis på sjekkpunktene holder speaker publikum oppdatert og sørger for god stemning. Sjekkpunktene har forskjellige aktiviteter, dans og underholdning, sittegrupper med bålpanner og salg av god mat og drikke. Her er de sju sjekkpunktene:
Både F450, F200 og FJunior har sjekkpunkt i Tufsingdalen, mens kjørere i F650 klassen bare passerer. Både F200 og FJunior har 6 timer obligatorisk hvile her. Sjekkpunkt Tufsingdalen ligger i Os kommune og drives av organisasjonen Medvandrerne i samarbeid Tufsingdalen Samfunnshus.
Sjekkpunktet ligger ved samfunnshuset Fjellvang med skistadion som utearena.
F650-klassen skal innom sjekkpunkt Flendalen. Deltakerne kan velge om de vil ta en pålagt seks timers hvile her eller på Drevsjø.
Foto: Geir Sørmoen/ Femundløpet
Søvollen sjekkpunkt ligger nord i Rendalen kommune. Både F650 og F450 skal innom Sjekkpunkt Søvollen.
Villmarkssjekkpunktet driftes av elever og lærere ved Tynset Ungdomsskole, som en del av valgfag friluftsliv. Ikke langt fra sjekkpunktet finner du Camp Tynsetingen med aktiviteter for hele familien.
Sjekkpunkt Orkelbogen er et lite eventyr inne på fjellet 736 moh. De må ta fem timer pålagt hvile her eller på sjekkpunkt Tolga. F650-kjørerne må ta åtte timer obligatorisk hvile her eller på Tolga. Sjekkpunktet er omringet av laftede tømmerhus, bjørkeskog og slake fjell, et sted som gir minner du ikke glemmer med det første.
Sjekkpunkt Tolga er det siste sjekkpunktet før kjørerne drar mot mål på Røros. Her er det døgnåpen restaurant så lenge løpet varer. Her blir det stor aktivitet hele dagen, med inn- og utkjøring på sjekkpunktet for alle klasser.
Foto: Dace Znotina/ Femundløpet
Fredag 14. februar er det folkefest på Røros med aktiviteter. Lørdag 15. er det premieseremoni og Red Lantern slukkes når siste kjører har kommet i mål.
Foto: Cilje Helen Abelsen Moe/ Femundløpet
I likhet med alle andre idretter, har også hundekjøring egne ord og uttrykk. Her er begrepene du trenger å kunne for å slå om deg med kunnskap og høres ut som en ekte hundekjører.
Musher – en musher er en hundekjører, altså den som står på sleden.
Handler – er en hundetrener og hjelper hundekjøreren med alt unntatt hundene underveis i løpet, som matlaging, strategi, klestørk og oppdateringer underveis.
Sjekkpunkt – de stedene hunder og kjører får hvile, mat, vann og påfyll av mat og utstyr.
RNB – står for Registered Nordic Breed, de renrasede trekkhundrasene, som samojed, grønlandshund, sibirsk husky og alaskan malamut.
Slede – sleden og pakksekken skal være stor nok til å ha plass til minimum én hund under sledetrekket i tillegg til obligatorisk utstyr. Vekten på en konkurranseslede med alt obligatorisk utstyr er rundt 50 kilo + deltaker.
Spann – et spann kan bestå av inntil 12 hunder, og konkurransene kan være fra 5 til 1600 km.
Lederhund – lederhundene er ikke nødvendigvis de raskeste hundene, men de er de mest intuitive når det gjelder å forstå signaler fra musheren, og lede laget bak seg. En god lederhund fungerer godt sammen med musheren, setter et jevnt tempo og er teamleder for resten av flokken.
Lyst til å lære flere uttrykk og mer om hundekjøring? Sjekk ut Femundløpet
Foto: Alexander Galak/ Femundløpet
Hundeløp handler om at et hundespann og hundekjøreren, eller musheren som er det engelske uttrykket, kommer seg raskest mulig fra start til mål. På den måten er hundekjøring lik de fleste andre idretter. Tidsdifferansen mellom første og sistemann ut fra start jevnes ut i løpet av konkurransen.
Femundløpet er verdens største hundeløp, målt i antall deltakere. Opp mot 160 ekvipasjer stiller til start i fire ulike klasser. Løpet Iditarod i Alaska er verdens lengste, på nesten 160 mil. Samspillet mellom hundene og hundekjøreren er avgjørende. At man konkurrerer med dyr stiller strenge krav til god dyrevelferd, dette gjenspeiler seg i regelverket som gjelder for Femundløpet.
Femund FJr er en 6-spannklasse, og minst fire må være med i mål.
Femund 450 og Femund 200 er 8-spannklasser, og består av ikke mer enn 8 hunder og minst 6 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 5 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.
Femund 650 er en 12-spannklasse, og består av ikke mer enn 12 hunder og minst 9 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 6 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.
Les hele programmet til Femundløpet her
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)