Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og Leve Kommuner Alvdal kommune Møt ordføreren
Hvilke turer er de fineste for deg, korte som lange?
Jeg liker å gå i fjellet. Jeg driver med sau, så det er naturlig at jeg går en del turer når vi skal hente sauene hjem igjen etter sommerbeitet. Jeg går mye i Høstdalen på Alvdal og Einunndalen i Folldal. Siden jeg er født i Trysil og vant til myra der, så jeg er ikke bortskjemt med så fine stier som det er i vår region. Her kan man både gå og sykle nær sagt over alt.
Min hemmelige perle er Sognan, som er en del av Folldal. En mystisk kulp hvor det både er fint å bade og fiske. Jeg vil si det er en litt uventet oase, med høye bergsider på alle kanter. Jeg hadde bodd på Alvdal i mange år før jeg oppdaget dette stedet. Her får jeg virkelig følelsen av ro - det er rett og slett «en fredelig plett på vår jord». Der er det helt stille. Du vet, en som er født i Trysilskogen må ha det stille iblant. For meg er det naturterapi å gå langs furumoen og innover Hammermåna. Sognan har et rikt fugleliv og om våren kan du se harren stå i vannet! Stedet ligger heller ikke langt fra veien, så dette er en tur hvor du kan ta med de minste barna på fiske, eller hele familien kan gå dit for å spise kveldsmat.
Hva liker du best med å bo i kommunen og regionen?
Vi er så heldige som bor her, for vi har ubegrenset tilgang på natur, friluft og frisk luft. Vi har alt vi trenger, med handelssentrum på Tynset og Røros. Etter at jeg ble ordfører, så har jeg skjønt at vi også bor veldig sentralt. Når jeg skal på et møte, så er det bare å sette seg på toget. Det er så lettvint. På toget kan jeg sitte og jobbe, høre på lydbok, strikke eller sove. Det er helt genialt. Det at Rørosbanen går tvers gjennom hele regionen vår gjør oss svært mobile.
Hvorfor er dette et godt sted å bo og leve?
Jeg vil si at det starter med barna. På Alvdal har vi bra med kapasitet når det gjelder barnehageplasser. Regionen er også kjent for gode skoleresultater, og vi står ikke tilbake for noen storbyer. Til tross for at antall innbyggere ikke er kjempehøyt, så har vi mange gode tilbud innen videregående skoler, både på Nord-Østerdal v.g.s. og Røros v.g.s. I tillegg har vi Storsteigen v.g.s. på Alvdal, som gir mulighet til fordypning innen jordbruk, naturbruk, skogbruk og husdyrbruk, og som samtidig gir generell studiekompetanse. Herfra kan du gå videre til Høgskolen på Ås. I tillegg har vi et desentralisert høgskolesenter på Tynset. Dessuten har vi et svært variert arbeidsliv. Vi har bruk for alt fra ingeniører, bioingeniører til matfaglærte. Vi har behov for kompetansearbeidskraft.
Hva kjennetegner stedet og folkene?
Vi har veldig mye gründere, kreative og fremoverlente folk i hele regionen. Jeg opplever en stolthet for regionen og at vi alle er stolte av hverandre. Aukrust er ikke bare Alvdal lengre, men hele regionen, og det samme gjelder Røros og verdensarven. Jeg ser også at ungdommene i dag har mye mer kontakt med hverandre på tvers av kommunene, enn det vi hadde før. I min tid ble vi ikke kjent før på v.g.s., men sånn er det ikke nå. Vi voksne er også bedre til å tenke regionalt nå enn før.
Hvilken bedrift vil du fremsnakke? Hvorfor?
Det er ikke lenge siden Alvdal Skurlag fikk et nytt høvelanlegg til 100 millioner. Dette høvelanlegget er Norges mest moderne. Det er bare ett av tegnene på at næringslivet i regionen er ekstremt fremoverlent. Dessuten må jeg trekke frem landbruket. Det er helt avgjørende for oss at landbruket går bra, siden det er en av bærebjelkene i regionen vår. Næringslivet er avhengig av at landbruket går bra. Nå merker jeg at det er stor optimisme i Alvdal. Det er mange unge som driver med nydyrking, det bygges nye driftsbygninger, ja, ungdommene satser. I tillegg er de flinke til å skape seg «attåtnæring». Men vi trenger flere folk for å fylle arbeidsplassene våre. Trenden er at befolkningen øker i store byer. Alvdal og Tynset har et ganske stabilt folketall, men andelen eldre øker. Som ordfører ser jeg at vi trenger flere yngre for å holde samfunnet i gang. Jeg tenker nok at vi i Østerdalen må jobbe med å urbanisere oss litt. Vi handler mer på netthandel enn før, men vi bruker også mer penger på tjenester og servering, så dette er en utvikling vi må følge med på og sørge for å ha gode nok tilbud, slik at de yngre velger å flytte hit.
Hvilken opplevelse vil du anbefale?
Jeg må si Livestock. Det er litt typisk Nord-Østerdalen. Det starter lite og pent. Grunnmuren er solid før man bygger på. I 2019 hadde de 2600 gjester! De arrangerte Kalvstock for barna, med musikk og teater. De hadde 600 gjester. I fjor kom en nyskaping, Livestock UNG, som er for de som ikke kommer inn på andre arenaer. De er inkluderende, opptatt av bærekraft og miljøperspektivet. Det ser vi er viktig for alle unge i dag. I tillegg må jeg nevne Urørt ski og sykkel. De tar oss med på eventyr i naturen, men på naturens premisser. Vi har så mange fine stier og seterveier, som allerede er der, så å utnytte dette til opplevelser med guide er helt fantastisk. Når jeg sammenligner med Trysil, så er jo alle stiene bygd der, mens vi bare har de helt naturlig. Jeg tror ikke vi vet hva slags eldorado som finnes her. Jeg kommer heller ikke utenom Einunndalen. Vi har ei seter der, Dalssetra, som ligger like før setra til Storsteigen. Her sitter jeg ofte på trappa og ser utover Meløyfloen og Einunna som renner så stille, og det er bare så ubeskrivelig vakkert. Dette åpne landskapet er stort, men ikke dramatisk. Jeg kan sitte hele dagen og bare se, for det er alltid noe nytt å oppdage. Plutselig er det en reinsdyrflokk like foran meg. Naturen i vår region er så vakker å se på, nettopp fordi vi fortsatt har aktiv setring og dyr som beiter i utmarka. Når jeg sammenligner med Trysil, så gror det jo igjen der.
Har du hørt om Baugsberget fjelltopphytter? Her er det unge folk som har flyttet tilbake og startet med overnattingshytter med en helt vanvittig rå utsikt på toppen av Baugsberget i Alvdal. Hyttene er bygd med lokale varer og av lokale entreprenører, og Baugsberget har selvfølgelig både miljøperspektiv og bærekraft i sentrum av prosjektet.
På Alvdal er det mange steder du får kjøpt mat. Hvis du går på kaféen Huldra får du nydelig, kremet kyllingsuppe – den anbefales. For den som elsker thaimat, er Thai Smile super, og på Frichs Alvdal har de fokus på lokale og nærproduserte råvarer. Hvis jeg skal ut på romantisk middag, så drar vi gjerne på Kebak House på Tynset, eller det nye Spiseriet. I tillegg har de restauranten Det Grønne Skiftet, som er et spennende konsept hvor de også driver med gjenbruk. Der serverer de en fantastisk fiskesuppe. Det er den beste jeg har smakt! Jeg vil også anbefale en kjøretur gjennom Einunndalen, og så er det obligatorisk å dra til Grimsbu Turistsenter og spise verdens beste softis!
Hvorfor ble du ordfører?
Jeg er glødende opptatt av bygda. Jeg er opptatt av at alle skal ha det bra, få like muligheter, og at vi alle er en brikke i det store samfunnsbildet. Jeg føler meg veldig privilegert som er en representant for så mange folk. Når du er valgt som ordfører er du en representant for hele kommunen. Jeg er alle sin ordfører.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)