Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og Leve Kommuner Åmot kommune Møt ordføreren i Åmot kommune
Hvilke turer er de fineste for deg, korte som lange?
Åmot Vestfjell, med Birkebeinerløypa og området vestover er et tradisjonelt utfartsområde i kommunen og det er spesielt fint på vinterstid. Her får du følelsen av å være på høyfjellet. Du er over tregrensa og på vidda. Men de siste 20 årene har vi fått et løft i den nordøstre delen av kommunen. Osen-området har fantastiske skiløyper, rundt Furutangen og Nordre Osen. De som liker å gå i trikkeskinner må ta turen hit. Her går løypene i skogen, men går du til Blikufjellet, så kommer du akkurat over tregrensa og kan få høyfjellsfølelsen her også.
Men jeg slår også et slag for å ta på seg fjellskiene og tråkke opp sine egne spor. Jeg liker å gå på hemmelige steder, og ikke minst gå i min barndoms fotspor. Da jeg vokste opp var det ikke så mange av de oppkjørte skisporene, så min familie gikk opp sporene selv. Men folk må nok finne sine egne favorittplasser, for jeg liker å være alene på mine.
I Åmot har vi også fine trugeturer og der vil jeg foreslå Engulvsfjellet og Hemmelfjellet. Dette er fine og kortreiste toppturer. Du trenger ikke å være Lars Monsen for å komme deg hit. Fjellopplevelsen er tilgjengelig for de fleste.
En av de viktigste aksjonene under 2. verdenskrig var «Operasjon Gunnerside», eller tungtvannsaksjonen på Vemork. Denne aksjonen forhindret tyskerne i å kunne fremstille atomvåpen. Hans Storhaug fra Rena, var med på aksjonen og den dramatiske flukten til Sverige. Nå jobber vi med å rydde og merke ruta der tungtvannssabotørene gikk, fra Rjukan, gjennom Åmot og på vei til Sverige i 1943. Vi har allerede merket noen punkter og satt opp informasjonsskilt, men målet er å få til en trasé, slik at den som vil kan «gå i fotsporene til tungtvannssabotørene.» Tenk på at i 1943 gikk Hans Storhaug forbi barndomshjemmet sitt på Rena; han så inn vinduene, men kunne ikke risikere fluktplanen ved å gå innom. I mars 2023 hadde vi en 80-års markering for denne hendelsen, og det var flere som gikk ruta og passerte Åmot på riktig dato. Jeg hoppet på fra Rena og gikk til svenskegrensa, via Elverum og Våler og til grenserøys 106, hvor vi hadde en minnesmarkering. Å gå der heltene har gått, og stå der heltene sto – og vite hva de gjorde for Norge og frihetskampen var sterkt.
Mange som kommer til Åmot om sommeren er glad i å fiske. Vi har Norges beste fiskeelv, Renaelva, der er det mye ørret og harr. Men du kan også gå langs Glomma- og Renavassdraget, for der er det etablert en tursti.
Pilegrimsleden er en vakker vandrerute å gå. Den vestre grenen starter ved Pilegrimsskjæret og Åmot kommunes 1000-års sted, Åmøte, der Glomma og Renaelva møtes. Videre går Pilegrimsleden nordover mot Storsjøen forbi Rød, Deset og Løsset. Der er det mange hemmelige og fine fossefall. Hit kan man også ta noen kortreiste turer til Kvennfallet og Ingridsbekken. Ingridsbekken er et fantastisk fossefall og bare 45 minutters gåtur. Nå jobber vi med å lage en ny pilegrimstrasé fra grensen til Elverum og opp til Åmøte, og den skal være ferdig i 2024. Her går du gjennom et nydelig kulturlandskap og en grønn og frodig skog.
Les mer om Østerdalsleden her.
Hva liker du best med å bo i kommunen og regionen?
Jeg er en skogens mann. Jeg er utdannet skogbruker og har vokst opp i en skogbruksfamilie. Jeg er fryktelig glad i skogen, og du vet, da er det ingen ulempe å bo i Åmot! Noen av mine fineste naturopplevelser er å gå i et rolig og stille skogsterreng. Jeg finner roen når jeg kan sette meg ned og se på skogkledde åser, og gjerne et lite vann. I en stressende hverdag har jeg funnet ut at jeg kan bruke skogen terapeutisk. I skogen får jeg følelsen av evighet, spesielt når jeg går til steder jeg var som guttunge, og områdene er som de var for 50 år siden. Naturen bidrar til en indre balanse, der er det ro, fred og harmoni.
Hvorfor er dette et godt sted å bo og leve?
For det første har vi et mangfold av tilbud. Til å være en liten bygdeby, som Rena er, så har vi alt utenfor stuedøra, samtidig som det er kort avstand til sentrale områder. Vi har stillheten – og det er en mulighet til å være mer oppmerksom og påkoblet det som skjer rundt deg. Men vi har også mye som skjer her – vi er er Sør-Norges største forsvarskommune og det er 2.200 som har sitt daglige virke i Rena leir. Vi har alt av kultur- og idrettstilbud, gode skoler og full barnehagedekning. Vi har fasiliteter langt utover det man kan forvente i en bygdeby på størrelse med Rena. Vi er en distriktskommune, men vi er ganske sentralt plassert og kan nye godt av et omland som har alt.
Hva kjennetegner stedet og folkene?
Vi høster ikke samme dag som vi sår. Vi er østerdøler og må tenke oss om litt. Vi er ikke impulsive og de som roper høyest. Men vi tar godt vare på hverandre og vi ser hverandre. Det er mye positive krefter her og spesielt innen frivilligheten. Folk vil hverandre godt!
Vi kunne sikkert vært mer offensive, men vi er nå engang mer Ludvig enn Solan. Sier vi noe, så er vi til å stole på.
Hvilken bedrift vil du fremsnakke? Hvorfor?
Vi er en skogkommune, så vil jeg trekke frem Norges beste skogbedrift, GM Skogsdrift, som jobber med skogsavvirkning. De er en utrolig profesjonell aktør som driver inne skogsbransjen. De har vokst fra å være en enmannsbedrift til å ha flere titalls ansatte, og er nå størst i landet i sitt marked. Jeg må også trekke fram utviklingen som har vært på Furutangen i Osen. Lise og Jan Skogheim startet eventyret for 20 år siden, og har siden det satt kommunen og Osen-området på det nasjonale kartet. Nordre Osen har blitt en destinasjon i seg selv, med 6-700 fritidsboliger som er bygd, kanskje Norges fineste skianlegg og et supert område for både aktiviteter og rekreasjon. De er langt mer enn en bedrift, de satser innen reiselivet, men er samtidig en samfunnsbygger.
Hvilken opplevelse vil du anbefale?
Vi har kanskje Innlandets finest badestrand i Osensjøen, Osmundsand. Det er en kilometer lang, vakker og hvit sandstrand. Når det er gode sommerdager finner du ikke maken mange steder i Norge.
Jeg må anbefale å fiske her! Både ørret og harr har vi mye av, og disse fiskeartene er jo spesielt sportsfiskerne glade i, siden fiskene gir både mye motstand og smaker himmelsk. Hos oss kan du fiske i elver, bekker og innsjøer, og du kan prøve forskjellige teknikker på et ganske lite område. Åmot er preget av ren natur og lite forstyrrende elementer, og det gir deg en autentisk og avslappende fiskeopplevelse. Og så kan du nyte stillheten da!
Har du lyst på et adrenalinkick, kan du dra til rikssenteret for fallskjermhopping på Østre Æra flyplass og bestille et tandemhopp der. Da skal du nok få kjenne litt på pulsen!
Rundt Rena sentrum har vi mange nærturområder. Hvis du vil ha en kort tur, kan du gå Glommastien, da går du rundt sentrum og ser utover både Glomma og Prestsjøen. Her føler at du at du går litt i villmarka, selv om du bare er fem minutter fra sentrum. Denne stien bidrar til god folkehelse og er til glede for både pensjonister og barnehager. Det er en superfin og kortreist tur.
Hvorfor ble du ordfører og hva vil du utrette?
Jeg ble ordfører ved en tilfeldighet i 2019. Det var et lokalt kompromiss som gjorde at jeg var ønsket i rollen. Men nå er jeg gjenvalgt for fire år og dette er 100% det jeg ønsker å gjøre. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, jeg brenner for å utvikle kommunen, og jeg er veldig glad i at folk jobber sammen mot felles målsettinger. Samarbeid er nøkkelen til løsninger, og jeg vil gjerne at vi drar i samme retning. Dessuten liker jeg at det er kort avstand mellom beslutningstagere og folk flest. Derfor er jeg mye ute blant folk og lytter, og tar imot alle innspill. Vi politikere klarer ikke å få til alt, men vi klarer å få til mye, hvis vi ønsker!
Man må se litt utover sin egen navle, pleier jeg å si. Det er jo derfor vi er med i Visit Røros og Østerdalen også. Vi har en kjent merkevare som Røros, som kan være et springbrett for å markedsføre hele Østerdalen. Og så må vi unne hverandre suksess, også i reiselivssammenheng. At noen i samme bransje som deg gjør det bra, det gagner deg selv også, det er en tankegang vi jobber med. Vi må huske på at når en aktør eller destinasjon oppnår suksess, kan dette bidra til å øke den generelle tiltrekningen til regionen eller bransjen som helhet.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)