Krigsstillinger på Østre Æra
Kampstillingene på Østre Æra er godt bevart og gir besøkende en smak av krigens realiteter.
I krigens utbrudd ligger norske soldater i nedgravede og utbyggede stillinger. Onsdag 1. mai 1940 klokken 17.25 åpner den norske feltvakten ild mot de tyske styrkene. Den norske stillingen var godt utbygd og tyskerne klarte ikke å komme seg gjennom. Tyskerne trakk seg midlertidig tilbake, og gjennomførte flere mislykkede angrep 2. mai.
De tyske tapene var 13 falne og seks sårede. De norske tap var en fallen og fem sårede, hvorav en døde etter noen dager.
Minnesmerke ved Løsset fangeleir
Russisk fangeleir fra 2. verdenskrig på Løsset ved Øra.
Fangeleiren var operativ mellom 1943 og 1945 og kunne innkvartere inntil 1200 fanger. I leiren ble fangene satt til skogs- og veiarbeid.
Leiren lå på vestsiden av Renaelva med kjørebru over til sagbruket på østsiden. Fangene jobbet med å hugge og kjøre tømmer frem til sagbruket. Fra sagbruket ble materialene kjørt til Rena stasjon og lesset på jernbanevogner. Før nedleggelsen i 1945 var det 240 fanger i Løsset-leiren.
Du kan krysse elva over en hengebro, ved minnesmerke på Løsset.
Minnesmerke - Tungtvanns-sabotørene gjennom Åmot
En liten del av fluktruta fra Vemork til Sverige.
Etter aksjonen 4. mars 1943 og flukten over fjellet kom aksjonistene frem til Bjørnåsen den 15. mars. Tidlig neste dag krysset de Djupdalen og passerte Skramstadsætra i sørkanten av setervollen. Ferden videre gikk ned til Glomma. Mot all formodning var elva åpen. Etter mange strabaser kom de seg over i en stjålet båt. Våte, kalde og utslitte fortsatte de forbi Hans Storhaugs hjemsted Øverjordet til Hemsjøen, og ble der over natten.
18. mars kl. 20.15 krysset de grensa til Sverige.
Mostandsmannen Hans Storhaug
Hans Storhaug ble født 23. mail 1915 på gården Hansberget nord for Rød i Åmot kommune. Han døde 8. juni 1995 og ligger begravet ved Åmot kirke på Rena. Etter krigsutbruddet melde Hans seg til tjeneste og ble som sersjant en del av Kompani Linge. Her deltok han i gruppen Gunnerside under sprengningen av tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan.