Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og Leve Kommuner Tolga kommune Møt ordføreren
Hvilke turer er de fineste for deg, korte som lange?
Jeg elsker å dra til Hodalssjøene. Det er flere sammenhengende fjellvann som ligger som perler på ei snor. Her har du 13,5 km med eldorado for padling, fisking og bading. Jeg pleide å være med bestefaren min til Telsjøen og Stortjønna. Han var jeger og fisker. Nå blir det mer båtliv og bading på meg, da. I dette området kan du nemlig finne ei ny sandstrand hver dag i hele ferien, og det er ikke tull! Nå er det også bygd ei gangbru mellom Drengen og Asmaren (tilhører Hodalssjøene) og gamle ferdselsstier er restaurerte. For de som er glade i tur, så har dette blitt et spesielt fint kulturlandskap. Når vi snakker om kulturlandskap, alle burde ta turen til Vingelen. Denne bygda er en av fem utvalgte nasjonalparklandsbyer i Norge. Vingelen har mange gamle, velholdte tømmerhus og gardstun. Det er en helt spesiell stemning der. Vi som bor i kommunen kan kanskje overse hvor spesiell denne bygda er, så jeg sier til alle: Bare dra dit, du kommer ikke til å angre. Hvis jeg bare skal gå en kort tur for å «lufte huggu» så drar jeg til Tolga Østfjell og går opp på Bjørsjøkletten. Jeg liker å komme meg opp, slik at landskapet er åpent. Det er en ganske lett vei, og så må man klive opp de siste meterne. Men for en utsikt! Det er rekreasjon for meg.
Hva liker du best med å bo i kommunen og regionen?
Jeg er veldig glad i lynnet vårt her i regionen. Folk er roligere og mer avslappa enn kanskje i byen. Det er ikke så mye motsetninger og styr, og det trives jeg godt med. Samfunnet vårt er preget av mye tillit og lite forskjeller.
Hvorfor er dette et godt sted å bo og leve?
Vi har hatt et tilflyttingsprosjekt i mange år, og det er flere yngre som har flytta hjem, så nå er det artig å bo i Toga kommune! Dette påvirker lokalsamfunnet veldig positivt. Det å ha folk i alle generasjoner gjør jo noe med tilbudet og deltagelsen på arrangement. Det er mye som foregår på Tolga, og Tolginger er trivelige folk!
Hva kjennetegner stedet og folkene?
Tolgingen er som alle Nord-Østerdøler, glad i dugnad. Alle bidrar inn til et stort felleskap. Folk er rause og gjestmilde. Alle kjenner alle i små bygder, men jeg vil si det er på en god måte. For min del tar det alltid 20 minutter å handle en liter melk på butikken, men sånn skal det være. Man skal være tilgjengelig som ordfører. Jeg synes det er en trivelig jobb, det er hyggelig å bli kontaktet og få direkte tilbakemeldinger fra folk. Det hjelper meg til å gjøre en bedre jobb. Når det gjelder hele regionen, så tenker jeg at samarbeid er viktig for oss, og det blir vi bedre og bedre på. Vi klarer å beholde egenarten til hver enkelt kommune og likevel samarbeide, og markedsføre oss sammen. Alle våre kvaliteter blir bare bedre når vi viser de frem sammen.
Hvilken bedrift vil du fremsnakke? Hvorfor?
Olsok i Tolga er jo indrefileten av det vi har å tilby. Hele kommunen mobiliserer fullt ut. Da viser vi virkelig det som finnes av mangfold og ressurser i kommunen, og det er en stor happening. Det er kro på Dølmotunet, lokamatbuffet i Øversjødalen, bruktmarkeder, auksjon, konserter og utstillinger, og ikke minst deilige drinker med og uten alkohol på Olsen kafe. Og så har vi tatt opp igjen tradisjonen med grendestafetten, der alle grender stiller med eget lag. Dette var det jeg syntes var mest moro da jeg var liten. Jeg husker fortsatt at ei grend hadde klart å mobilisere 116% av innbyggerne. På Tolga foregår det mye spennende innen matproduksjon. Vi har Eggen gardsysteri som nettopp vant supergull til osten Rørosblå og fikk sølv for Fjellblå og Eggen Spesial under World Cheese Awards 2022. Det er imponerende av et lite ysteri som startet opp i 2001. På den andre sida har vi Staur Fjellbakeri, som er en bedrift som har investert 60 millioner kroner på Tolga. De produserer steinovnsbakte pizzabunner, nanbrød og pitabrød, og har rundt 30 ansatte. Men jeg blir også imponert over den lille bedriften Grantevebakst, drevet av Jorun Erlien Nyvoll. Det hun baker bygger på gamle tradisjoner, så her får du både pjalt og lemse rett fra takka. Reiselivsbedriftene er også viktige for oss, og da må jeg løfte frem Vingelsgaard Gjestgiveri. Her ser vi en kobling mellom primærnæring og reiseliv. De som driver gården har lam og sau som de foredler, de lager mat av egne og lokale råvarer, og skaper en opplevelse rundt måltidet. I tillegg har de en kjempekoselig overnattingsmulighet på gardens hovedbygning. Når du kombinerer dette med seterbesøk, vandring i Forollhogna nasjonalpark, skiturer, jakt eller fiske, så er det klart det blir gull!
Hvilken opplevelse vil du anbefale?
Har du prøvd villreinjakt i Forollhogna? Det er et helt særegent naturlandskap, og jeg synes nok det er aller finest om høsten. Området er kjent for villreinstammen, samt at det er gode forhold for rypejakt. Men det er jo flott å se dyr og fugler uten å være på jakt også. Naturen her er preget av lang tids setring, hvor slått og beite har vært med på å skape det særpregede og verdifulle kulturlandskapet. Her er det spennende bygninger og en interessant kulturhistorie. Pilgrimsleden (Østerdalsleden) går tvers gjennom landskapet, så det er også en fin mulighet for å ha en «annerledes» opplevelse. På vinterstid anbefaler jeg alle familier å besøke Hamran hopp- og skileksenter. Anlegget består av skipark, aking og hopp, og er anbefalt av Norges Skiforbund. Apropos dugnad, her gjør pensjonistene en kjempeinnsats, for å kunne drifte anlegget.
Av kulturopplevelser så må jeg nevne Galleri TØYsentralen som drives av kurator og gallerist Helga Storbekken. Hun har mange kunstnere i nettverket sitt, så det er høyt nivå på de utstillingene som er på det galleriet. I tillegg må jeg fremsnakke Snekkarlemmen Kulturlåve som billedkunstner Kristin Skrivervik har bygd opp som en kulturarena og møteplass. Der er det konserter, filmvisninger og litteraturkvelder. Dokumentaren «Else og Odd», som gikk på NRK, hadde verdenspremiere her – det er gøy!
Skal jeg nevne ei lita perle – eller en kjempeoverraskelse – så må det bli en låve som ligger langs fylkesvei 30, nemlig Tolga Sykkelmekka drevet av bonden og sykkelentusiasten Anders Urset. Han har skikkelig «standing» i sykkelmiljøet i Norge, og tilbyr skreddersøm av terrengsykler, landeveissykler og el-sykler av ypperste sort. Han sier det selv «at ryktet om den sykkelgale bonden har spredt seg på folkemunne», så her kommer folk både sørfra og nordfra for å kjøpe sykkel, og gjerne bli tatt med på en guidet sykkelopplevelse av Anders også.
Ei anna perle er setra Utistuvollen i Vingelen. Der booka jeg meg inn på ferie i sommer sjøl. Kortreist er ikke dumt. Fra leiligheten kan du se rett ned på kuene som melkes, gjennom store vinduer. Hvis du vil kan du bli med og stelle dyrene, eller bare kjenne på roen i de mest avslappende omgivelser du kan tenke deg.
Hvorfor ble du ordfører?
Jeg ser det som min jobb å være med på å opprettholde folketallet, slik at vi fortsatt kan beholde gode tjenester innen oppvekst og velferd. Jeg tror på et samfunn med mindre forskjeller og færre murer mellom folk. Vi må klare å åpne opp og samtidig ta vare på flokken vår. Det å få lov til å lede et kommunestyre som diskuterer og jobber sammen for hele Tolga kommune er utrolig stort. Tida flyr når ´n har det artig!
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)