Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og Leve Kommuner Tynset kommune Sommer på Tynset
Tynset er omgitt av skjønn og lett tilgjengelig natur, noe som gjør at man ikke trenger å pakke sekken for å komme nær naturperlene. Utforsk nærområdet ved å følge kjærlighetsstien, en bred og tydelig merket rundtur i umiddelbar nærhet av Tynset sentrum. Her kan du dessuten krysse Glomma via nye Neby bru. Følg gangveien ved elva tilbake til sentrum.
Hvis du er av den eventyrlystne sorten kan du smøre med deg niste og ta fatt på en av de mange fjellturene som finnes her. Enten det er en kort fottur, eller kanskje en lengre tur til Blåkletten eller Rødalshøa, er man garantert en god opplevelse med nydelig utsikt og muligheter for nærkontakt med lokalt dyreliv.
For turforslag, se UT.no og Tynset Turlag
I Forollhogna nasjonalpark kan du vandre i vakre fjell- og seterdaler. Nasjonalparken har Skandinavias mest produktive villreinstamme og en levende seterkultur med lokale mattradisjoner. Populære aktiviteter er plukking av sopp og bær, jakt, fiske og fjellturer.
Knutshø er en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Området er preget av store vidder og slake landskapsformer med Knutshøa som høyeste punkt på 1690 moh. Området har vært brukt til setring i lang tid, og det går derfor bilveier gjennom store deler av området, perfekt for vandring og sykkelturer. Området har et rikt dyr- og planteliv, og en svært produktiv villreinstamme.
Les mer om Knutshø landskapsvernområde her
Tynset er rett sted å være for deg som er glad i terrengsykling. Her vil du finne gode skogstier, så vel som spennende sæterveier og fjellruter som passer for både middels vanskelige og krevende turer. Ta med deg familien på stiene i Ripan naturreservat, utforsk Rødalen, eller utfordre deg selv ved å sykle Troll-løypa i Grønfjellia – eller kanskje du vil prøve alle? Uansett hva du velger vil du være garantert en god sykkelopplevelse.
Sjekk turforslag på trailguide.net eller UT.no
I Tynset finnes det en rekke muligheter for å ta seg en dukkert, enten man velger en av de mange sjøene i fjellet eller ett av kommunens tilrettelagte badesteder. På Svarttjønna er det en fin sandstrand, flytebrygger og mulighet til å spille volleyball til langt på kveld. Svarttjønna ligger ved Fv. 30 mot Tylldalen, og er skiltet fra veien. I tillegg vil man garantert få en god badeopplevelse ved Savalsjøen. Her er det langgrunt, fin sandstrand, og god plass til å boltre seg på. Stranda ved Savalsjøen finner man ved å kjøre opp til Savalen. Skilt for badeplass er på høyre side av veien.
Sjekk ellers turistinformasjonen på kommunens nettsider
Pilgrimsleden i Østerdalen gir deg et godt innblikk i det naturen i området har å by på. Pakk sekken og ta beina fatt, for langs pilegrimsleden kan du nyte rolige omgivelser, urørt natur og Østerdalens dyreliv. På turen kan du la egne tanker vandre eller dele opplevelsen med godt selskap. Du kan starte på Østerdalsleden i Trysil eller Rena, og den er fin å vandre langs uansett om målet er olavsbrevet i Nidaros eller ikke. Turen passer spesielt godt for dem som liker telt og sovepose, eller som reiser på lavbudsjett. Overnatting langs Østerdalsleden skjer i stor grad i skogsbuer eller på campingplasser. Veien går forbi Tylldalen, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den fortsetter inn i Trøndelag, der den følger foten av Forollhogna. Noen dager senere vil du nå målet ved Nidarosdomen i Trondheim. Østerdalen er preget av sen snøsmelting, så vær oppmerksom på at det kan ligge snø helt til juni.
Om du ønsker å oppleve riktig spennende naturformasjoner, er en tur inn i Ripan naturreservat å anbefale. Naturlandskapet på Ripan ble utformet under siste istid for 10.000 år siden. Ved å følge en av de mange turstiene inn i området vil du kunne se et mangfold av spor etter isbreene, og den store bredemte sjøen, Nedre Glomsjø, som lå over Nord-Østerdalen da isen var i ferd med å smelte ned. Blant annet kan du utforske dødisterrenget bestående av karakteristiske dødisgroper, isranddelta og terrasser, eller vandre langs strandkanten som ble etterlatt etter Nedre Glomsjø. I området finnes det natursti med mange infotavler som gjør det lettere å utforske sporene etter istiden. Vi anbefaler å gå inn i Ripan via Auma, slik at man kan se hoggene i naturen som ligger i Aumafalla. Istidssporene er spesielt tydelige her, noe som gjør naturen ulik noe annet i nærheten. Dette er vel verdt et besøk.
For å komme inn til Ripan via Auma kjører du Fv. 681 fra Tynset sentrum. Parker ved Auma jernbanestasjon, og gå videre herfra. Kartet under kan være behjelpelig med å finne stien til Aumafalla. Herfra går det mange stier til Ripan.
Turorientering en veldig flott måte å bli bedre kjent med Tynset på. Postene er merket med farge etter vanskelighetsgrad, så her vil du kunne finne turer som er artige for både store og små. Om du ønsker å ha det ekstra moro, så kan du ta sykkelen fatt for å lete etter sykkelorienteringspostene. Orienteringsgruppa under Tynset Idrettsforening arrangerer turorientering fra mai til september hvert år. Hvis du er førstegangsdeltaker og registrerer deg på nett, vil du dessuten være med i trekningen av premier fra Orienteringsforbundet. Pakker med kart og registreringskort kan kjøpes på Circle K Tynset, Alvdal-Tynset Sport Tynset og turorientering.no/tynsetif/
Stolpejakten er den perfekte måten å utforske nærområdet på, samtidig som man kan få lett trim på veien. Konseptet går ut på at det plasseres ut stolper i sentrale områder i en kommune, som den som vil kan finne ved hjelp av kart eller GPS. Stolpene kan ofte befinne seg ved kulturelle severdigheter. Målet er å aktivisere befolkningen med turer som er lett tilgjengelig for alle uansett aktivitetsnivå, alder, mobilitet eller om man har en funksjonshemming. Stolpejakten er gratis, og man kan hente kart på Circle K Tynset, Alvdal/Tynset Sport, Sport 1, Frivillighetssentralen eller Servicetorget, eller laste ned appen «Stolpejakt» til mobiltelefonen for et interaktivt kart med GPS-funksjon. Når man finner en stolpe kan man registrere den på en liste, eller skanne QR-koden på stolpen med appen.
Les mer om stolpejakten på: stolpejakten.no
Appen er tilgjengelig på Appstore og Google Play Store.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)