Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Handel Lokalmat og gårdsutsalg Kalsa Gårdsbakeri
Kalsa gårdsbakeri er kjent for verdens beste lemse – Ingerlemsa. Men de har også den hyggelige sommerkaféen i Såmmårstuggu og et helt unikt selskapslokale i Såmmårfjøset. At disse gamle bygningene med sjel og varme ligger rett i nærheten av vannet Aursunden, og det faktum at du kan få kjøpt fantastisk god mat her, gjør denne perla til ett av de stedene du bare må besøke i sommer.
Åpningstidene i sommer, fra søndag 25.6 - søndag 24.9:
Kl. 11 - 17: Åpent i Såmmårstuggu med servering av rømmegrøt og spekemat, samt kaffe, lemse og kaker.
Det er også mulig å leie Såmmårfjøset som selskapslokale.
Gründeren bak Kalsa gårdsbakeri er Tove Iren Gløtheim Ryttervoll og mannen Geir Magne Ryttervoll. Tove er kjent for å være ei dame som ikke gir seg. Har du sett henne på fotballbanen, i skiløypa, på jobb, eller i dugnadssammenheng, da har du møtt ei dame med en stor porsjon utholdenhet, ganske så mye stahet, mer enn normalt med pågangsmot og overraskende mye kreativitet. Alt dette kom til nytte da Kalsa gårdsbakeri ble til. Og starten på det hele var lemsa, og oppskriften Tove hadde arvet av mor Inger.
Da Tove møtte odelsgutten Geir Magne, som hadde gård på Brynhildsvollen ved Aursunden, ble hun gårdkjerring på strak arm. I tillegg jobbet hun på Flokk og tok vakter ved Røros sykehjem.
«Etter noen år med dobbelt- og trippeljobbing, så ble jeg lei», sier Tove. «Det må da gå an å skape en arbeidsplass som kan kombineres med gården, og som gir meg mulighet til å være hjemme», tenkte hun.
I 2008 bestemte hun seg. Hun skulle begynne med gårdsbakeri. Full av pågangsmot søkte hun Innovasjon Norge og fikk negativt svar. «Det er ingen i Norge som har levd av å bake lemse for hånd», var beskjeden hun fikk. «Det var som å få en knyttneve i magen», forteller Tove, «men inni meg sa jeg, fader heller, jeg skal vise dem!» Dette ble starten på et viktig samarbeid med Aud Kvalvik i Innovasjon Norge. Tove mener hun har fått uvurderlig hjelp og støtte til å gå skritt for skritt i utviklinga av gårdsbakeriet.
"Drivkrafta mi er at jeg vil skape verdier av det vi har rundt oss, og ta vare på det for framtida. Dessuten er jeg sikkert født 100 år for sent. Det hjelper også å være gift med en nevenyttig bonde. Der jeg har idéene, og ser for meg hvordan det kan bli, så skjønner Geir Magne hvordan det skal gjøres. Det gjør oss til et utrolig bra team!" sier Tove.
I starten sendte Tove ut lemser til sykehjemmet og andre som sa ja til å teste tradisjonsbaksten. «Da fikk jeg beskjed om at jeg heller burde brukt geitemelk», ler Tove, «men jeg skjønte i alle fall at det ikke var nok å ha oppskrifta til min mor, Inger, jeg måtte være med henne å bake og lære alle triksene. Etter det fikk jeg mer dreisen på det, og ikke minst tro på meg sjøl.»