
Om
Rakfisk er en norsk mattradisjon med røtter tilbake til middelalderen. Særlig i grenseområdene var det på 1400 tallet en oppblomstring i det vi i dag kan kalle fermentert fisk.
Vi i Vauldalen brenner for norsk tradisjonsmat. Så i tillegg til et stort matbord i morsdagshelgen med gammeldagse retter av mat arrangerer vi i november Norges Mesterskap i Rakfisk.
Fredag kjører vi til Volldalskoja for en trivelig måltidsopplevelse rundt bålet, her blir det tid til prat mellom både produsenter, dommer og glade rakfisk entuistiaster.
Vi ønsker at alle som bevarer denne matkunsten skal få fisken sin bedømt, så alle som selger rakfisk, uansett mengde, får være med i konkurransen. Vi deler opp i to klasser, oppdrett og villfisk.
Rakfisk kan nytes med mange ulike tilbehør. Vi synes det er veldig gøy å prøver forskjellige måter og vi har et stort lunsj bord med mange ulike retter av både rakfisk, røkt og gravet fjellfisk.
NM i Rakfisk er en konkurranse hvor vi har en fagjury bestående av seks personer med opphav og tradisjoner fra ulike steder i Norge. De smaker på alle fiskene hver for seg og bedømmer etter farge, konsistens, smak, aroma og saltmengde. De bedømmer fisken i fred og ro før lunsj lørdag, så har vi kåring av vinnerfiskene på fest banketten på kvelden.
Første NM her i Vauldalen var i 2005, vi fyller helgen med rakfisk entusiaster som både spiser og produserer. Så har vi sjølsagt underholdning og dans etter banketten. På banketten får alle smake alle produktene vi har fått inn til bedømming og vi kårer en publikumsvinner.
Så andre helg i november kan du sette av for å bli med på ei trivelig helg med god mat og veldig god stemning.