Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Møt de lokale Kari og Ole Petter på Brutrøa Gård
«Når man bor her kan man ikke bare telle mil, man må telle minutter.»
Kari Larsson Finstad, Brutrøa Gård i Rendalen
Brutrøa Gård i Rendalen er en godt bevart hemmelighet, som likevel flere gjester har funnet veien til. Her har det gamle huset på gården, Det gule huset, vært utleieenhet siden 90-tallet. For to år siden kom Kari Larsson Finstad tilbake til Rendalen, sammen med mannen, Ole Petter Lindsø fra Lom i Gudbrandsdalen, og deres to barn.
«Jeg flyttet ut som 17-åring, og hadde aldri tenkt at jeg skulle komme tilbake. I mange år var Oslo helt perfekt.»
Ordene faller fra Kari Larsson Finstad. Men ønsket om å ha god plass og nærhet til naturen ble større i takt med at familien fikk flere medlemmer.
Kari jobber i dag som prosjektmedarbeider ved Tynset studie- og høgskolesenter, mens Ole Petter er IKT-rådgiver for skolene i Tynset kommune. Begge er fornøyde med å bo tett på naturen og at barna på 5 og 8 år bare kan gå ut på tunet for lek og moro. I Karis barndom ble det gamle, gule huset alltid leid ut til feriegjester. Hver sommer kunne Kari leke med barn fra både inn- og utland. Familiene ferierte ofte to uker om gangen, og målet var å leve det enkle livet.
«Gjestene som kom til oss ville ha god plass, gå turer i fjellet, fiske, dra til Røros på besøk, og barna elsket å være med dyrene på gården. Den gangen hadde vi i noen år kaniner, hest, høner og griser», minnes Kari.
Da Kari etter videregående flyttet til Oslo var Rendalen langt ned på lista over mulige steder å bo. Hun var glad i bylivet, det å være tett på alt som skjer, og naturen kunne hun oppsøke i helgene. Men etter at hun og Ole Petter ble sammen, har familien bodd i Gudbrandsdalen. Til Karis overraskelse var det Ole Petter som lanserte idéen om å flytte tilbake til Karis hjemgård. Han er glad i jakt og fiske og Kari elsker skiturer og hundeliv.
«Det er i hverdagen med barn vi har aller størst behov for å komme oss ut. Da må terskelen være lav! Helst bare gå ut døra hjemme,» sier Kari.
Ole Petter forteller at for han var det den uberørte naturen i Rendalen som lokket. I deler av Gudbrandsdalen er mere av naturen bygd ned, og det er tettere mellom hyttefeltene.
«Her trenger vi ikke kjøre for å komme oss til naturområder hvor vi er alene. Dessuten er vi i London på ganske kort tid, om man ønsker det», legger han til. Med flyrute fra Røros til Oslo er det en rask vei ut i verden.
«I byen bruker du mye tid på å kjøre til barnehage, komme deg på jobb, handle på tre forskjellige steder; logistikken tar tid», forteller Kari, «her kan det være lange avstander, men det er da man ikke bare må telle mil, man må telle minutter», slår hun fast. I likhet med feriegjestene har familien også valgt det enkle livet. Bare hver dag.
Tradisjonen tro har Kari og Ole Petter fortsatt med utleie av Det gule huset.
«Vi er så rike på naturopplevelser her, og det vil vi gjerne dele, men vi vil ikke kommersialisere opplevelsene. Når vi ser fortettede områder, slik som på Sjusjøen, tenker vi at en fort kan miste noe av de verdiene vi og kanskje en del andre ser etter. Og da blir det på en måte et paradoks, at man kanskje drar til fjellet for stillhet og ro, og ender opp i en slags “fjellby”, hvor dette forsvinner litt fordi alle vil ha det”, reflekterer de. Derfor er det viktig for Kari og Ole Petter at de fortsetter å være «en godt bevart hemmelighet», som likevel noen finner frem til.
Paret har hatt live-sendinger fra fuglekassa rett utenfor huset, de filmer hjort og elg som går i området. Fiskere kommer både sommer og vinter for å dra opp god røye, og Ole Petter, som selv er en ivrig fisker, deler mange tips med gjestene. I tillegg har de flere harejegere som kommer om høsten.
«Vi ønsker ikke å ha for mange turister. Vi tenker at dette bør være et gode for de som bor her. Vi vil ikke selge ut friheten vår. Det er det som gjør dette til himmelrik.»
Besøke et sjekkpunkt under Femundløpet. Fra Brutrøa Gård er det en halv time til sjekkpunkt Søvollen og en halv time til sjekkpunkt Tynset. På ski eller til fots er det 15 minutter å gå fra gården og til traséen til Femundløpet. Både 650 km og 450 km kjører forbi.
Besøke Fiskevollen, Norges største og eldste innlands-fiskevær
Fiske i Unsetåa eller Mistra på sommeren, eller pilke på Finstadsjøen om vinteren
Bade i Finstadsjøen
Besøke Rausjødalen setermeieri og gå på Rausjøpiggen
Gå på Rendalssølen, Rendalens høyeste fjell, 1755 moh
Besøke Jutulhogget
Vil du overnatte på Brutrøa Gård? Ta kontakt her.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)