Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Se og gjøre Sykkelturer Sti - sykkelopplevelser
Utsagnet kommer fra Jostein Valan som driver Sti - stisykkelguiding, overnatting, verksted og butikk, sammen med samboer Maren Todal.
Paret møttes på en sti. Idrettslaget hadde en gruppe for felles stisykling, en dag var Maren og Jostein var de to eneste som møtte opp, og slik startet det. Med en felles lidenskap for stisykling, interesse for og erfaring med reiseliv, så begynte de raskt å drømme om en fremtid hvor jobb, fritid og lidenskap gikk hånd i hånd. Nå har de bygget prosjektet og selskapet Sti sammen. Her kan du overnatte, bli kjent med de beste stisykkelopplevelsene i området og få reparert sykkelen samtidig. Det er litt av et kinderegg, denne skjulte perlen i Røros sentrum.
Med stisykling og reiseliv som felles interesser, snakket de to lenge om hvordan de kunne vise frem Røros og de unike mulighetene til stisykling som finnes her. Med over 1000 km naturlige stier i skogen og på fjellet, og i terreng som kan by på koseturer og blodslit, så hadde de et drømmeprosjekt mellom hendene.
"Vi savnet dette som tilbud på Røros selv. Vi hadde mange ideer til hva vi kunne gjøre og hvordan. Jostein hadde ei svart bok hvor han noterte alle idéer», forteller Maren. I et par år drodlet de tanker, idéer og løsninger, før de bestemte seg for å satse på konseptet Sti. Løsningen kom da de kjøpte Proviantskrivergården i 2019. Dette huset, midt i hjertet av verdensarven, ble bygget i 1797 og er en fredet bygning. I bakgården ligger Borgstuggu, som nå huser overnattingsgjester. Med ekstra hus og lemmer i bakgården hadde de plutselig alt de trengte for å realisere drømmen om Sti.
Øverst: Maren Todal og Jostein Valan i sykkelverkstedet. Nederst: Stisykler til utleie.
Maren Todal er utdannet innenfor design og visuell kommunikasjon fra University of Newcastle i Australia, men hadde reiseliv og markedsføring som valgfag på videregående skole. Jostein Valan kom til Røros som lærling på Røros Hotell, og har tidligere jobbet som hotellsjef på Hurtigruten. I dag jobber Valan i HR-avdelingen til Røros kommune, mens Todal driver designbyrået Form til fjells.
«Da vi kjøpte Proviantskrivergården var ikke business motivasjonen for kjøpet», sier Maren, «men nå ser vi at alle brikker faller på plass her. Selskapet mitt, Form til fjells, har lokaler i første etasje, vi bor i andre etasje og i tillegg har vi rom til bedriften Sti – og vi har sykkelverksted og overnatting for gjester.»
Jostein legger til at de var i tenkeboksen på hvordan de ville bo. «Vi hadde to alternativer: Et skikkelig gammelt hus, eller det motsatte. Vi er ikke rørosinger, så vi ville oppleve det å bo midt i verdensarven, ellers kunne vi bodd hvor som helst. Så viste det seg at et gammelt hus midt i sentrum svarte opp mange av våre ønsker, og egentlig alt som sto på lista vår i svarteboka mi», ler han.
Siden Maren Todal og Jostein Valan kjøpte Proviantskrivergården for snart fem år siden har de både oppgradert og tilbakeført hus og uthus. Det første de gjorde var å lage et sykkelverksted. På sykkelverkstedet mekker Jostein på stisykler til alle døgnets tider, mens Maren sørger for at bergstadens minste konseptbutikk har klær og utstyr som frister fjellfolk og stisyklister. Begge er sertifiserte stisykkel-guider.
De flyttet inn i 2020, og fikk korona-avbestillingene i fanget.
«Da brukte jeg tiden på å innrede Borgstuggu. Møblene våre er stort sett arva og så har vi fått litt fra tidligere eier," opplyser Maren, som fungerer som sykkelguide, vertskap og stuepike. Paret forteller at mens de oppgraderte kjøkken og bad i hovedhuset, så bodde de selv i Borgstuggu og fikk kjenne på kroppen hvordan det er å være gjester der. Husets hjerte er den gamle grua, som skaper en helt spesiell stemning.
«Peisen er så stor at folk kan sitte inne i den med en god kopp kaffe og kjenne varmen fra flammene. Dette stedet er vi ekstra glade i,» forteller paret. Begge er enige i at det å vise frem det ekte og genuine er en drivkraft for dem. Samtidig som de vil vise at verdensarven Røros kan være aktive opplevelser, moderne komfort og ekthet i ett.
«Hos oss senkes skuldrene. Gjestene får overskudd til å stikke ut.» forteller Maren.
Naturen er den viktigste grunnen til at paret valgte å bo på Røros, og da passer det bra at de ikke får nok av lange vintre. «Jeg elsker skare, og i tiden etter påske er det så fint å gå på ski. Du kan også sykle med fatbike på skareføre. Jostein kiter mye, og Storwartz er et kiteparadis. Den største frihetsfølelsen jeg opplever, det er å sykle etter hundespor eller skøyte på skareføre, for da kan du dra over alt. Du bestemmer helt selv!» erklærer Maren.
Kjærligheten til naturen var også det som gjorde at paret bestemte seg for å selge klesmerket Maloja i butikken sin. Historien bak merket er en tysk vennegjeng som opplevde en magisk dag der alt kunne skje. De fikk den perfekte snøen for frikjøring, de opplevde at skiheisen startet, bare for dem, og så ble Maloja et uttrykk for nettopp det - alt kan skje og alt klaffer. I tillegg jobber Maloja med bærekraft, og de nye kolleksjonene er av resirkulerte materialer.
«Disse verdiene deler vi,» sier Maren. «Vi er glade i å være ute når sola går opp eller ned, fordi det ferskenfarga lyset er helt utrolig. Jeg liker så godt å oppleve naturens små skift og ulike årstider. Vi jobber for at gjestene skal oppleve nettopp dette – at vi har en magisk dag sammen, der alt kan skje!»
Maren forteller at hun kan sykle ca. 1500 km i løpet av en sesong og at ingen av turene hun guider er like! Stiene på Røros er ikke teknisk krevende, så det er lett å få fart og flyt. Men rutene må tilpasses vær- og føreforhold, og Sti skreddersyr den turopplevelsen som gjestene vil ha. Det kan bli en tur med pjalt og kaffe, eller det kan bli en hardøkt og blodslit.
«Vi vet hvor de fine stiene er; hvordan de best kobles sammen, hvilke som egner seg for opp- og nedturer, og hvor de hemmelige badekulpene er. I tillegg sykler vi herfra. Du når alt fra døra,» opplyser hun, og det er ganske unikt.
Proviantskrivergården har fått navnet sitt fordi proviantlageret til Røros Kobberverk lå her. Borgstuggu er et unikt tømmerhus på Røros, og det eneste i sitt slag som fortsatt er bevart. Tidligere het et hus Borg(ar)stuggu fordi det var en bygning for tilreisende. Hit kom folk fra bygdene rundt når de skulle i kirken. I tillegg ble gården brukt som gjestgiveri av overdireksjonen til Røros Kobberverk når de var på Røros. Etter at proviantskriveren forlot gården, har stedet blitt brukt som hotell og pensjonat.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)