Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
For mange er smaken av jul smaken av julekrydder som nellik, kanel, ingefær, kardemomme, muskat og pepper. Tenk deg hjemmebrygget alkoholfritt øl, ribbe, pinnekjøtt, julekaker – i det hele tatt julemat. Det er vel mange av oss som synes julematen og julekakene smaker aller best før jul. Hva med å samle husstanden til et deilig teste-julematen-måltid? Smak på årets rakfisk sammen. Smak på pinnekjøtt av reinsdyr. Smak på julekakene. Smak på den deilige, lokale julematen som er produsert på Røros og i Østerdalen. Gå ut og spis julemat. Eller server en treretter, med bare deilige julesmaker.
Det er enkelte ting vi bare må ha til jul. Pepperkaker, som har så og si alle krydderne i seg, risengrynsgrøt med kanel og kålrabistappe til pinnekjøttet. Skal kålrabbistappa bli ekstraordinær, er det nødvendig med en knivsodd muskat. Krydderne både lukter og smaker jul. Det samme gjør Rørosmeieriets lussekatter. På Luciadagen den 13. desember er dette bakverket obligatorisk for mange av oss. Ekte safran bruker vi ikke så ofte, men det er en viktig prioritering i desember.
Smaken av jul er for mange julekrydder som nellik, kardemomme og kanel. Skal du få gode og sprø småkaker er det viktig å bruke skikkelig smør. Det får du hvis du bruker økologisk Røros Smør. Dette smøret er ikke så kompakt som andre typer smør og har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak.
Ikke alle baker sju slag til jul, men de fleste baker noe. Høyt på lista står nybakte smultringer – en fristelse det er vanskelig å motstå. Samtidig er det flere som kvier seg for å lage bakverk med varm smult. Med Meieribestyrerens smultringer får du både en enkel og god oppskrift. En sikker vinner hos barna er kolakaker, eller karamellkaker. Disse julekjeksene er så gode at de må gjemmes hvis det skal være noen igjen til jul.Sjakkruter er en slager for mange. De er gode med både melk og kaffe. en gammel oppskrift på julas pepperkaker som både har mer sukker, krydder og ikke minst – fløte. Resultatet er pepperkaker som smaker skikkelig godt, og en deig det er mulig å bygge pepperkakehus med. Kanskje du bare skal la kreativiteten slippe løs, og gå for et pepperkakehus, en landsby eller et pepperkakedrivhus? Går du for det siste bør du nok være dreven, men det finnes fine varianter med gelatinplater som vindu.
Pjalt er en "må-ha" i vår region, og vil du prøve deg, så er Pjalt a la Jo Inge det nærmeste du kommer fullkommen pjalt. Jo Inge har jobbet på bakeri og bakt tusenvis av pjalt, så dette blir godt!
For noen blir det ikke jul uten smaken av ribbe, lutefisk, pinnekjøtt, sylte eller rull.
Vi trenger ikke å lage alt til jul selv, det går bra likevel! Vi har så mange hyggelige steder vi kan få kjøpt eller servert alt vi kan ønske oss av julesmaker på Røros og i Østerdalen. Fine opplevelser gir det også!
På Søberg Gård har de salg av lokalmat på stabburet og julekafé i fjøset. Røros Bryggeri har laget ekte juleglede i form av den nye julebrusen, men juleølen er kanskje enda bedre. Hos Kalsa Gårdsbakeri får du både pjalt og lemse, laget i et baksthus fra 1700-tallet. Stensaas er først og fremst et reinsdyrslakteri fra 1890. Siden den gang har de blitt viden kjent for sin gode kvalitet. Her får du kjøpt deilige råvarer av kjøtt og fisk, leverpostei og multer – nesten alt du trenger til julebordet. Galåvolden Gård har gårdsutsalg, men veldig mange av produktene selges også i de lokale matvarebutikkene på Røros. I tillegg til ost og egg, så har de nydelig is, som godt kan være juledesserten – sammen med den gode sjokoladen deres. I år har de også utviklet sin egen majones og marengs. Dette eventyret tar ikke slutt. Både til julebaksten og jula må du ha godt smør og hvis du ikke allerede har smakt på det, så må du prøve Røros Smør fra Rørosmeieriet, som er utviklet etter inspirasjon fra budeie Ingrid Skancke i Svendslia, og fortsatt smaker det nykinnet og deilig – med litt salt. Julegrøten blir ekstra deilig hvis du tilsetter litt rømme, og ingenting er bedre enn den økologiske, fløyelsmyke og fyldige rømmen fra Rørosmeieriet.
Gleden over å lukte jul i huset er stor når man baker eller lager mat. Men gleden over smakssansen er like viktig. God mat må ha god drikke som følge. Hjemmebrygg er en sterk tradisjon hos oss, og flere brygger fortsatt med hovedingredienser som tomtebrygg, ingefærøl, vann, sukker og gjær. Ingefærøl har blitt mer og mer populært og kommer nå i alle slags varianter. Bittert og søtt. Hvorfor ikke lage det selv? Da kan du eksperimentere med den smaken du liker best. Hvis du heller vil kjøpe kan vi anbefale Røros Bryggeri sin ingefærbrus og julebrus. Da er det bare å gå rett på kosen – og få smaken av førjul med en gang. Sett på julelista på Spotify og hele huset kommer i stemning.
Rakfisk hører Rørosregionen til. Det blir ikke jul uten å ha testet denne fisken. For noen er det 23. desember som er dagen for å smake på fisken som har ligget i saltlake i flere uker. For andre er november den beste tida å teste fisken på. Hvis du ikke legger egen fisk, kan du prøve Pinstifisk som er et gourmetprodukt i særklasse. Eller gjør som Gordon Ramsey og test ut rakfisken fra Stensaas. Du kan få både vanlig rakfisk, og skikkelig rak rakfisk – men den er for de viderekomne. Er det dårlig gjort å røpe at Gordon Ramsay foretrakk den første, og ikke klarte å spise den andre?
Mange elsker å smake på ribba i november. Det er da du kan teste ut nye varianter. Vil du prøve en asiatisk variant? En honninggrillet juleribbe? Eller er det den klassiske som frister mest? Da får du det beste utgangspunktet med Aursundgris, som har svinaktig godt kjøtt. På Engesvollen gård lever grisene et fritt og godt liv, og det setter seg i smaken på kjøttet. Med denne ribba får du det beste utgangspunktet for en vellykket julemiddag.
På Vauldalen Fjellhotell får du historiske tradisjonsretter basert på lokale råvarer. I tillegg til maten får du også kunnskap om hvordan ulike mattradisjoner oppsto. På Nordpå Fjellhotell får du julebordsbuffet laget av de fineste lokale råvarer, akkompagnert av topp underholdning. Hos Steien Hotel kan du nyte julebord i gjestfrie, staselige og jordnære omgivelser. Hos Frich´s på Alvdal kan du få den klassiske rømmegrøten. Hos Rørosrein kan du kjøpe både pølser, stek, filet og pinnekjøtt av reinsdyr. Her kan du også bestille julebord i Koia. I Koia er det tømmervegger, parafinlamper og et åpent ildsted som setter stemninga. Kaffestuggu er Røros sitt eldste spisested, og i jula får du servert julemat av alle slag. Du kan velge mellom juletallerken, pinnekjøtt, lutfisk, reinsdyr og fjellfisk. Her får måltidet garantert en historisk og lokal ramme. Hotell Røros og Bergstaden Hotell har åpent hele jula og arrangerer både julebord og lokalmathelger. Her løftes regionens råvarer fram. Hos Vingelsgaard Gjestgiveri serverer de god, hjemmelaget mat basert på egne og lokale råvarer. Her må middagen bestilles på forhånd og serveres bare til overnattingsgjester. Hva med en kortreist overraskelsestur til kjæresten i julestria?
Reinsdyrkjøttet er den noe av det magreste kjøttet du kan spise og det gir like mye omega 3 som fisk og sjømat. Når vi da legger til at smaken av reinsdyr er smaken av vidde og smaken av evighet – ja, da er det ingen grunn til ikke å la reinsdyret spille hovedrollen i jula. Hos Rørosrein får du pinnekjøtt av reinsdyr, og du kan trygt bytte ut sauen med rein. Synes du det er litt for vågalt, for jula har sine tradisjoner, da passer det perfekt å teste det ut nå i november. Bare gled deg til en ny og samtidig kjent smak. Her gir vi et forslag til en tre-retters i førjulstida:
Forrett
Rakfiskruller
Hovedrett
Pinnekjøtt av reinsdyr
Dessert
Rørospudding med multer og krokan
Kos deg med smaken av jul!
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)