Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
La hele familien dra på oppdagelsesferd gjennom Røros og Østerdalen i sommer!
Vi har både snille og dramatiske fjell. Vi har ett av Nord-Europas største juv. Vi har et landskap som inviterer deg til å dra på eventyr. Ta av fra hovedveiene, følg de små veien og utforsk hele Røros og Østerdalen.
Her har vi unike opplevelser, laget lokalt.
Vi gir deg våre tips til en barnevennlig ferie i sommer:
Røros og Østerdalen er et mekka for familier som ønsker en aktiv sommerferie. Her kan du ta med teltet og overnatte i naturen, leie hytte eller plass for campingvogna eller bo på et av regionens hoteller eller hytter. Det er korte avstander og du rekker mye på en dag. Du trenger ikke planlegge alt, her finnes det mye å finne på. Kombinasjonen av urbaniteten i gata med kafeliv, gode restauranter, shopping, Rørosvidda og vill natur i Femundsmarka og Forollhogna nasjonalpark gjør at Røros og Østerdalen er stedet for deg i sommer.
Femundsmarka er et eldorado for den friluftinteresserte. Her kan du for eksempel ta båten Femund II og hoppe av på et av båtens anløpssteder og enten vente til båten henter deg igjen, eller kanskje det frister å følge tømmerfløternes reisevei fra Femunden til Røros? Leie av kano eller kajakk er også gøy! Røros Guide leier ut utstyr og kan også ta dere med på oppdagelsesferd i nasjonalparken.
Ønsker du å ta med hele familien, og bruke beina eller sykkelen, så anbefaler vi natur- og kulturstien i Mølmannsdalen eller utforsk nye oppmerkede løyper og kulturstier i Nordgruvfeltet, Storwartz og Mølmannsdalen med tema henholdsvis Falkberget, gruvehistorien og sporene fra istiden. Kart til disse løypene har Røros Turistkontor. I år er det også mulighet til å leie terrengsykler hos Røros Guide eller låne gratis på BUA. Besøk Olavsgruva og utforsk 300 år med bergverksdrift. 50 meter under bakken og 500 meter innover i gruva. Dette er en oppdagelsesferd for store og små.
Ta med barna på Bergstadvandring, eller bare rusle rundt i gatene og sug inn den spesielle atmosfæren på verdensarvstedet Røros.
Doktortjønna friluftspark er perfekt for barnefamilier om sommeren. Barna kan prøve padling, tømmerfløting eller naturstien. Flere av aktivitetene er relatert til regionens natur- og kulturhistorie.
Huset Aukrust er basert på Kjell Aukrusts Flåklypa. Her kan du følge Solan og Ludvig inn i Aukrusts fantasifulle verden, og se på noen av Reodor Felgens oppfinnelser. Bli med Reodor Felgens Månerakett, La Pollo 13. Fremtidens rakettforskere vil etter å ha gjennomgått 12-trinnsprogrammet kunne titulere seg Flåklypa-astronaut!
Nå kan du besøke Rørosmeieriet og se, prøve, lytte og smake hvordan produktene blir til i takt med naturen. Under omvisningen får du et innblikk i den spennende historien til Rørosmeieriet, og du får sett hvordan produktene blir produsert. Det blir flere smaksprøver underveis, og det blir også mulighet til å delta på flere aktiviteter. Omvisningen passer for voksne og barn over 6 år, og den ender i meieributikken. Her selges ulike "minner", våre meieriprodukter og en enkel kafe-meny.
Bestill omvisning her.
Røros blir ofte omtalt som ”lokalmathovedstaden” og både Røros og Østerdalen er kjent for sine matopplevelser. For barna er det stas å se hvor maten er produsert. På Galåvolden Gård er det mulig å kjøpe den lokalproduserte maten eller kose med dyra. Hos Kalsa Gårdsbakeri ved Aursunden på Røros, får dere den nydeligste lemsa i landet. Vil dere smake på tradisjonell mat, må dere prøve den lokale spesialiteten - rømmegrøt og spekemat. I sommer er det også gode muligheter for å være med til seters. Spesielt i Vingelen som ligger i Tolga kommune og i Dalsbygda i Os kommune er det mange setrer som ligger i flotte turområder, og som kan tilby ulike aktiviteter og matopplevelser. Vi anbefaler Utistuvollen for barnefamiliene. Her kan dere bli med og melke dyrene, eller lage deres egen is! Eller ta sykkelen til Ljøsnåvollen, som ligger i enden av Femundsmarka. Senk skuldrene og nyt atmosfæren på setervollen og det er selvsagt muligheter for både overnatting, og dere kan kjøpe hjemmelaget tradisjonskost på setra. På Dølmotunet kan barna hilse på geitene, mens foreldrene tar en kaffe på tunet. Og på Søberg Gård på Alvdal, kan dere stoppe for å kjøpe med dere lokalmat, eller bare nyte verdens beste is. Er dere på Alvdal må dere se innom Husantunet, som er ett av landets best bevarte antikvariske gårdstun. Her er det servering fredag til søndag gjennom sommersesongen.
Et av regionens største sommerarrangement er Olsok i Tolga. Her er det hele 50 arrangement i løpet av 10 dager. Her er det mange flotte aktiviteter å delta på for både små og store. Konserter, auksjoner, vandringer, lokalmat - du får alt her!
Mange barn elsker å ri, og den store drømmen er å få ri på tur med egen hest. Savalen Hestesenter tilbyr turer som varer fra noen få timer til flere dager. I naturskjønne omgivelser på Savalen i Tynset kommune, kan dere velge om dere vil ri til fjells, langs sjøen eller i skogen - eller kanskje alt på en gang?
I Smelthytta på Rørosmuseet er det spennende å være for barn. Her finner du utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie. Arbeidsprosesser fra gruver og smeltehytter blir presentert med bevegelige modeller, og gjør historien konkret og forståelig for barn og voksne.
Det finnes mange herlig sandstrander i regionen, like fine som sydenstrender hevder flere. Storsandtjønna i Rugeldalen, Langtjønna på Os, Stubsjøen på Kvikne og Svarttjønna på Tynset noen av strendene som vi anbefaler.
Få en oversikt over alle badeperlene i regionen her.
Jutulhogget er kjent over hele Europa. Dette er ett av Nord-Europas største canyon eller juv, som det heter på norsk.
Juvet er 2,4 km langt og har en dybde på inntil 240 meter. Som ett av de første 100 stedene i verden ligger Jutulhogget på lista over geologiske landemerker med stor betydning for å forstå jordas historie - så Jutulhogget er et underverk på ei verdensarvliste, og kanskje kommer det på din bucketliste nå?
Ved Rv 3 på Alvdal er det satt opp ei informasjonstavle og her er det også parkeringsplass. Stien går fra øverst på parkeringsplassen mot kanten og videre ned ura. Midt nede i ura er det fantastisk ekko fra den andre sida av juvet. Botanikken i Jutulhogget er spesiell. Her fins det varmekjære planter du ikke finner andre steder på Røros eller i Østerdalen.
Er du glad i opplevelser litt utenom det vanlige? Opplev den magiske fjellregionen med et ATV-Safari. RR-Event tilbyr guidede ATV-turer i fantastiske omgivelser i fjellregionen. Å kjøre ATV er en flott måte å være i aktivitet, kjenne elementene på kroppen og oppleve den fantastiske norske naturen på – i alle årstider! RR-Event har base på Tolga i Nord-Østerdalen og kjører fortrinnsvis etter seterveier i Tolga kommune.
Er du på jakt etter actsion med dyr skal du dra til Härjedalen og bli med på moskussafari og få en naturopplevelse du sent vil glemme. For å få maks ut av dagen tar du gondolbanen i Funesfjällen, den er åpen sommer som vinter, og spiser på Toppstugan, med fjell 360 grader rundt deg.
Tronfjell er fjellturen for alle fordi Norges nest høyeste bilvei tar deg helt til toppen på 1666 moh. Så enten du er adrenalinjunkie, glad i fotturer eller har problemer med å gå, kan du velge mellom å bruke sykkel, føtter eller bil. Tronfjell ligger på grensa mellom Tynset og Alvdal. Oppunder toppen ligger den indiske filosofen Baral begravet. Han kom til Tronsvangen seter i 1917 og ble der til han døde i 1945. Baral var indisk vismann, dikter, filosof og professor. Blant omgangskretsen til Baral var den norske forfatteren Arne Garborg, som oversatte diktsamlingen Snøfuglar og det indiske eposet Ramayana for Baral. Filosofen ligger gravlagt sammen med sin hvit hest, Pollkari, på et lite platå 1400 moh før toppen av Tronfjell. Følg Fylkesveg 2222 og ta av mot Tronsvangen seter. For å kjøre helt til toppen av Tron, er det nå elektronisk bomvei. Betal via "youpark.no" innen 48 timer etter ditt besøk.
Opplev den flotte og spennende natur- og kulturstien i idylliske Nørdalen på Os. Denne stien er 10 km lang og har hele 31 poster underveis. Du kan gå deler av stien eller hele. Ved post 10 er det bygget en kopi av ei kølmile. Her er det også en trivelig bålplass.
Hvordan kommer du hit?
Kjør riksvei 28, øst for Os sentrum. Ta av ved skiltet som viser Nørdalen natur- og kultursti.
En rusletur langs kulturstien som går mellom solsvidde tømmerhus i Vingelen sentrum, i Tolga kommune, er en fin opplevelse for alle som er glad i natur og kultur. Stien starter ved Bunåva i sentrum. På turen oppover mot Vingelsgaard Gjestgiveri passerer dere flere fine gårder. Brosjyre med kart og informasjon om kulturstien kan dere få på Bunåva. Kulturstien gir deg et innblikk i både den gamle historien og nåtida i bygda. Turen tar ca. en time. Hele vandringa går på grusvei/sti og passer for alle.
Hvordan kommer du hit?
Følg fylkesvei 30 mot Tolga og ta av fylkesvei 735 mot Vingelen. Følg videre fylkesvei 732 til du kommer til Bunåva kafé og utgangspunktet for turen.
En vandring langs natur- og kulturstien i Mølmannsdalen vil gi deg kunnskap om hvordan istiden har formet landskapet, planter og dyreliv, samt spor etter menneskers bruk av naturen gjennom tidene. Naturstien er ca 8,5 km lang og går i et barnevennlig terreng.
Hvordan kommer du hit?
Stien starter og slutter på parkeringsplassen ved enden av Dalsveien på Røros.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)