Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
I dagens samfunn har vi tidsklemma, stress, press på jobb og vi har det generelt travelt. Derfor er det flere og flere som søker seg til yoga, mindfulness og meditasjon. Mange har nå fått øynene opp for den roen man får av naturen og enkelheten som finnes der.
Historisk sett var pilgrimsvandringen en reise mot et hellig sted for å be, takke og gjøre bot. Den bar i seg det dypeste alvor i et samfunn der åndelighet og søken etter Gud var et grunnspørsmål i livet. Og noen kom hverken til målet eller hjem igjen. Men i dag kan vandringen innby til en tid for refleksjon i møte med naturens ro. Det finnes de som sier at å gjennomføre en pilgrimsvandring først og fremst er å finne veien til seg selv. Flere som har blitt intervjuet etter å ha gått på ukesvis, sier:
"Til å begynne med var jeg opptatt av gnagsårene og etterhvert kunne jeg ikke forstå at det fantes noe annet og mer meningsfylt utenfor den veien jeg gikk på."
Her har vi forslag til to ruter, som begge ender opp ved Norges fremste pilgrimsmål, Nidarosdomen i Trondheim.
Østerdalsleden går fra Trysil eller Rena gjennom Tynset og videre til Trondheim. Den snirkler seg gjennom vakker og uberørt natur og kalles den villeste av pilgrimsledene. Du kan overnatte i skogsbuer og – koier eller på campingplasser. Østerdalsleden har lange tradisjoner for pilgrimsvandring. I senmiddelalder var det stor trafikk her mellom pilgrimsmålet Olav den Helliges gravkirke i Trondheim (Nidaros) og Vadstena (hjem til den svenske helgenen, hellige Birgitta).
Hvis du starter i Trysil er det 379 km til Trondheim. Startpunktet er på grensen mellom Norge og Sverige, ved milesteinen i Lutnes, Trysil. Videre går leden over Trysil-Knuts fjellverden og kommer forbi Munkbetsetra langs Munkeveien. Fra Rena starter du ved pilgrimsskjæret på Nesvangen i Åmot kommune og går innom Stor-Elvdal og Rendalen kommune før du passerer retreatsenteret Lia Gård, og møter pilgrimsleden fra øst ved Pilgrimssteinen fra middelalderen på Åkre i Rendalen.
Videre går leden forbi Tylldalen, via Tynset, Vingelen, Dalsbygda, før den etterhvert går inn i Trøndelag ved foten av Forollhogna. I Vingelen anbefaler vi en overnatting hos hjemmekoselige Vingelsgaard Gjestgiveri.
Gjennom Forollhogna Nasjonalpark går du i fjellterreng, med spor av tidligere tiders ferdselsveier, og er du heldig får du også øye på villrein her. Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Vassfjellet.
Romboleden går fra Tydal via Selbu til Trondheim. Dette er Norges eldste pilgrimsled og en viktig forbindelse mellom to store, nordiske helgener, St. Olav og den hellige Birgitta fra Sverige. Romboleden er en gammel ferdselsvei for pilgrimer og embetsmenn, som gjennom århundrer har drevet handels- og kulturutveksling.
Du starter i Skarddøra, på grensen mot Sverige, og går herfra via Stugudalen og ned gjennom Tydalen og Neadalen til Selbu. Dette er en vakker vei med fantastisk utsikt mot fjellmassiv som Sylan, Skardsfjella, Skarvan, Fongen, Bringen og Rensfjellet. Mot Selbu går du fra åpent fjellandskap til frodig skoglandskap. Du passerer Selbu kirke, som hadde en sentral betydning for pilgrimene i middelalderen. Denne leden er ikke så godt merket, så den passer best for vandrere som kan orientere seg etter kart og kompass. På denne leden finner du herberger, campingplasser og hoteller, og vi vil spesielt anbefale Kirkvollen Pilgrimsgård i Tydal. Her får du en nostalgisk overnatting i historiske omgivelser.
For å lese mer om pilgrimsvandringer og alltid ha oppdatert informasjon, gå inn på Pilgrimsleden
God vandring!
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)