Røros og Østerdalen er full av historiske opplevelser med alt fra gamle gardstun til kobberdrift og sabotasjeoppdrag.

Røros
Bergstadvandring
Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta i 1646 la de til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bli med på Bergstadvandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering!
Få mer info og omvisningstider for Bergstadvandringen her.
Smelthytta
Smeltehytta var krumtappen i bergverksdrifta. Her gjennomgikk kobbermalmen en lang og omstendelig smelteprosess før det ferdige produktet var klart for eksport. Nå er Smelthytta blitt omgjort til museum med presentasjon av arbeidsprosesser fra gruver og smeltehytter gjennom levende modeller.
Få mer info og åpningstider i Smelthytta her.
Olavsgruva
Nyberget er Røros Kobberverks nest eldste gruve. Olavsgruva var den siste gruva i drift i Storwartzfeltet. Disse to gruvene danner i dag ei sammenhengende gruve. I sommer kan du bli med på omvisninger gjennom gamle gruveganger.
Få mer info og omvisningstider i Olavsgruva her.
Røros Kirke
«Bergstadens Ziir» – best kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid til Guds ære og bergstadens pryd. Kirken, som sto ferdig i 1784, bærer navnet med rette der den troner majestetisk over trehusene.
Få mer info og åpningstider i Røros Kirke her.
Østerdalen
Oddentunet, Os
Oddentunet er et godt bevart, freda gardsanlegg, vakkert beliggende på sin opprinnelige plass i Narjordet. I sommersesongen kan du oppleve tunet ved å bli med på historiske vandringer eller bestille egen omvisning.
Les mer om Oddentunet her.
Dølmotunet, Tolga
Dølmotunet er et levende gardsmuseum midt i Tolga sentrum og en idyllisk plass for hele familien. Tunet er et såkalt firkanttun bestående av ni hus. Sommersesongen på Dølmotunet byr på en rekke aktiviteter for hele familien.
Les mer om Dølmotunet her.
Husantunet, Alvdal
Det er et unikt fredet gårdsanlegg med 18 ulike hus som er typiske representanter for byggeskikken i Nord Østerdal fra 1650-1850. Du kan låne audioguide for gårdsanlegget på Aukrustsenteret.
Les mer om Husantunet her.
Foto: Husantunet