Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Røros har alltid vært et midtnorsk kraftsentrum for kultur, kunst og håndverk. I hele Rørosregionen og Østerdalen finner du mange kunstbutikker og gallerier. Delvis skyldes dette at bergstaden har en stolt sjølbergingskultur der håndverksfaget har vært en del av grunnutdannelsen. I tillegg har de pittoreske og særpregede omgivelsene vært en kilde til kunsterisk arbeid for mang en kreativ sjel. I årevis har bergstaden og Rørosregionen inspirert lokale og lokket til seg tilreisende kunstnere som utøver sitt virke akkurat her.
Foto: CH Visit Norway
Å gå inn porten til Lysgaard keramikk er som å entre nytt og ukjent univers. Her møter du bl.a. finurlige skulpturer, overraskende motiver og rare hatter i keramikk. Galleriet og keramikkverkstedet ble startet i 1987 og produserer og selger brukskunst og skulpturer i steintøy. Det er et arbeidende verksted hvor du kan se keramikere i arbeid, og du er velkommen innom for å se at keramikken blir til. Lokalene, med den innholdsrike bakgården, finner du nederst i Kjerkgata. All keramikken som selges der er laget på stedet. Dreieskiva står i butikken, så alle får se.
Foto: Røros Kunstformidling
Eller hva med en liten kunstpause? Røros Kunstformidling er et galleri med grafikk, maleri og kunsthåndverk til salgs. Her finner du skiftende separatutstillinger, og spennende håndverk for salg. Galleriet har også en stor salgsutstilling av Pushwagners bilder. Er du interessert i vakre skinn, kan du kjøpe både reinskinn, skinn fra spælsau og skinn fra rørosku her.
Hvis du ikke har vært innom galleriet Kunst & Kaos, så har du en opplevelse i vente. Her har du både bilder, verk, bøker og håndverk. Kunstnere som Kjell Erik Killi Olsen, Håkon Bleken, Bjarne Melgaard og Sverre Koren Bjertnæs er representert. Galleriet har skiftende utstillinger og arrangerer også intimkonserter. I sommer kan du også bli med en kunnskapsrik guide fra galleriet på en guidet vandring i fotsporene til maleren Harald Sohlberg. Sohlberg var en av Norges mest sentrale nyromantiske malere, og på vandringen i bergstaden blir dere bedre kjent med maleren og motivene han malte i den perioden han bodde på Røros.
Foto: Potteriet Røros
Trønderkeramikken hadde sin fremste blomstringstid på syttenhundretallet, og med store ambisjoner om å videreføre de stolte tradisjonene, ble Potteriet Røros AS etablert i 1992. All produksjonen utføres etter gamle håndverksprinsipper. Dekoren preges fortsatt inn i leira for hånd, og dette krever at pottemakeren har lang trening, omfattende arbeidserfaring – og god tålmodighet. Verksted og butikk finner du i Fargarveien, som ligger mellom Røros kirke og Vertshuset Røros.
Foto: Rørosmuseet
TØYsentralen er det lille, store galleriet på Tolga, og er en viktig arena for samtidskunst. Galleri Elgen er Tynset kulturhus sitt lokale for kunstutstillinger. Her er det skiftende utstillinger gjennom hele året med lokale, regionale og nasjonale utstillere, både amatører og profesjonelle. Galleri Ramsmoen ligger i Museumssenteret Ramsmoen som er i Tynset sentrum, like sørvest for Kulturhuset og Tynset stasjon. Ramsmoen er et gammelt gardstun og museumssenteret i Anno museum, avdeling Musea i Nord-Østerdalen.
Museumsbygget Smelthytta er bygd over ruinene av smeltehytta som brant ned i 1975. Her kan du se utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie. Både barn og voksne lar seg fascinere av “levende” modeller av gruver, smeltehytter og de tekniske innretningene som var i bruk. Utstillingen forklarer bergverkshistorien på en konkret og forståelig måte.
Utstillinga ”Ti finpussa” viser stasklær fra 1800-tallets Røros står hele året, og de har også en museumsbutikk og kafé.
Besøker du Huset Aukrust på Alvdal blir du bedre kjent med Kjell Aukrust – forfatteren og humoristen som i sine fortellinger skildret hverdagshistoriene med skråblikk og glimt i øyet. Men Aukrust var en multikunstner som behersket penselen like bra som blyanten.
«Min inspirasjon og grunnlaget for det jeg har gjort kommer fra Alvdalsbygda, derfor skal mitt livsverk tilfalle denne bygda, men det skal komme Alvdal til gode i videst mulig forstand», sa Kjell da han og Kari i 1988 ga bort 250 tegninger, akvareller og malerier til Alvdal. Det var sånn ideen om et senter som presenterer Aukrusts verden ble født.
Bare bygningen som rommer Huset Aukrust er vel verd et besøk i seg selv. Den er tegnet av arkitekt Sverre Fehn, et stort navn innen moderne arkitektur, også internasjonalt. Han har mottatt arkitekturens Nobelpris – The Pritzker Prize – og flere andre utmerkelser. Huset Aukrust åpnet dørene i 1996, og endelig fikk selveste Solan Gundersen og Ludvig tak over hodet. Kong Harald var første gjest. Bygningen er lys og luftig, og barna elsker å løpe i den åpne, langstrakte hallen.
Det er få norske forfatter fra 1900–tallet som er så levende i dag, som det Falkberget er. Hans litteratur settes opp som teaterstykker og opera rundt om, og hans dikting er tidløs og aktuell. Etter mange år i Oslo reiste Johan og kona Anna Marie hjem til Rugldalen i 1922 og bygde opp gården Ratvolden. Dette året skrev Falkberget sin første suksessroman, Bør Børson jr. Men i 1923 kom selve gjennombruddsromanen «Den fjerde nattevakt.» Mange mente at Johan Falkberget skulle ha fått nobelprisen i litteratur, og i 1949 fikk han noe som lignet – Hjertenes nobelpris eller Det norske folks nobelpris. Her ble det samlet inn 170.000 kroner til Falkberget og disse ble overrakt i Universitetes Aula i Oslo. Da Johan Falkberget døde, 5. april i 1967, hadde han et stort forfatterskap på 50 skjønnlitterære verk bak seg, og en minst like omfattende journalistisk produksjon. Hans hjem, Ratvolden, er i dag et museum.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)