Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Røros og Østerdalen har to nasjonalparker, Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark. Her har du muligheten til å oppleve naturen og drive med naturvennlig og enkelt friluftsliv. Det betyr at du alltid er velkommen med ryggsekk, fiskestang og kano i en tilnærmet utrørt villmark.
Her kan du vandre, overnatte, bade, padle, fiske og nyte det gode friluftsliv. Det er allemannsretten som sikrer oss alle disse rettighetene som er et fantastisk gratis tilbud, samtidig gir allemannsretten deg som gjest noen plikter. Du skal bl.a. ta godt vare på naturen og ikke etterlate deg spor. Det kaller vi sporløs ferdsel. Her får du tipsene til hvordan du kan ferdes sporløst – overalt.
Ikke etterlat deg noe ute i naturen. Glass, metall og plast brytes ikke ned i din levetid, og fordi dyr kan tro det er mat, kommer de lett til skade. Å gå på do i naturen er helt naturlig (bokstavelig talt), men det er ikke særlig hyggelig for andre å finne sporene etter deg.
Gå på do, men grav et hull på minst 15 cm og dekk til. Hvis du ikke er tøff nok til å bruke mose, så benytt nedbrytbart papir eller ta med deg papiret ut igjen. Våtservietter og truseinnlegg brytes ikke ned, og må aldri legges igjen.
Og du – sporløs ferdsel handler også om å rydde etter andre. Finner du søppel ute i naturen, bør du ta det med deg og kaste det der det hører til. Tusen takk!
La oss bli enige om at engangsgrill, plastbestikk og engangs drikkebeger ikke hører med når du er på tur – og egentlig ikke når du er hjemme heller. Å bruke engangsgrill er alt annet enn miljøvennlig, dessuten gir den dårlig varme til grilling og den er grisete å ta med hjem igjen. Og nettopp derfor ligger det altfor mange engangsgriller rundt om i naturen og i parker. Engangsbestikk og -kopper er verken miljøvennlig, praktisk eller holdbart. Kjøp deg heller et godt tursett som du kan bruke mange ganger.
Mange synes at bålkosen er noe av det aller viktigste når de er ute på tur, og det er både koselig og varmende å sette seg ved bålet og høre på knitring og spraking i kveldinga. Men – i perioden 15. april til 15. september gjelder bålforbudet. Den gode nyheten er at det er lov å bruke hodet, og det er tillatt "å tenne bål der ilden åpenbart ikke har mulighet for å spre seg", f.eks. på sand, et sted der det ennå ligger snø, eller i god avstand fra vegetasjon. Bruk eksisterende bålplasser, da etterlater du ikke unødig spor. Ikke fyr bål direkte på berg, dette sprekker opp og lager evige spor. I Femundsmarka kjøres det ut ved til enkelte leirplasser og disse kan benyttes, men med omtanke.
Og du – det er fint om du samler glørne og sørger for at bålet brenner helt ned etter deg. Det er ikke pent å etterlate halvbrent ved. Og du tømmer naturligvis vann over bålplassen før du forlater den.
Ser du sporløs ferdsel i en litt større sammenheng, handler det også om å redusere forbruket. Ikke kjøp engang- eller dårlig turutstyr som ikke tåler å brukes. Lån heller utstyr av noen du kjenner, lei en kano hvis du ikke bruker den ofte. Et godt tips til deg som er på tur i vår region å benytte BUA, Utstyrssentralen Røros og Os. Her kan låne bl.a. telt, ryggsekk, fiskeutstyr og mye annet frilufts- og sportsutstyr helt gratis.
Trenger dere kano, sykler eller vil dere ha med en kyndig guide på tur, så kontakt Røros Guide som er behjelpelig med det meste.
I perioden fra 1. april til 20. august er det lovpålagt båndtvang for hunder. Det er veldig koselig å ha med hunden på tur, den elsker sikkert å være ute, men du må holde den i bånd enten du er langt inne i villmarka eller i utmarksområder. Sommerhalvåret er en periode der dyra i marka hekker og yngler, og en tid der mange kalver tar sine aller første skritt. Mange steder kan det også være beitedyr ute i marka, og har du ikke hunden i bånd, har du heller ikke kontroll på hva den foretar seg. Den kan både skremme og skade andre dyr den møter på.
Naturen er full av små og store dyr, det er hjemmet deres og det er du som er gjest. Møter du dyr? Hold avstand. Som regel vil de oppdage deg lenge før du ser dem, og de vil trekke unna. Kommer du uforvarende på dyr, bør du holde deg i ro og bare nyte synet av dem til de forsvinner. Ikke mat dyrene, de finner føden sin selv, de er ikke skapt for å dele ditt kosthold, og gir du dem mat, kan du bidra til at de endrer adferd. Oppbevar derfor maten du har med på tur slik at dyr ikke får tak i den. Pakk den godt inn og ned i sekken.
Vis hensyn til andre når du er ute i naturen. Kanskje synes du det er koselig å spille musikk ute, men det er ikke sikkert de som ligger på andre siden av vannet deler samme musikksmak. Ser du at andre har slått leir et sted, kan det være lurt å høre om det er greit for dem før du slår opp teltet ditt i nærheten. Mange oppsøker naturen for å nyte stillhet, fred og ro. Møter du andre på stien, er det fint å ta ett skritt til siden og hilse. Slå gjerne av en prat, kanskje får du tips om forhold og fiske lenger inne i marka.
I marka finner du ofte et nettverk av stier og dyretråkk. Følg etablerte stier fremfor å tråkke opp ditt eget spor. Noen steder kan stien gå gjennom myrlendt terreng og søle. Hold deg likevel til stien, selv om fjellskoene blir litt skitne. De er laget for det og tåler det. Hvis vi begynner å gå utenom, vil vi hele tiden utvide stien og skape nye tråkk. Ofte er det gode grunner til at stiene går akkurat der de er, de er lagt der det er best å gå, og følger du dem, vil du også spare tid og krefter.
Plukk bær og sopp når du finner det i naturen. Andre vekster kan du nyte synet av og la stå i fred. Mange planter er fredet og skal få lov til å vokse der de er. Å hugge trær og grener for å bygge gapahuk eller lage seg et godt underlag kan være fristende, men du må ha tillatelse fra grunneier først. I Femundsmarka er det ikke tillatt å hugge trær eller bryte kvist, og heller ikke ta trær som ligger på bakken. Et ordentlig furutre kan bruke 500 år på å vokse og 200 år på å dø. Du har lov til å bruke kvister og greiner du finner på bakken til bål, og på mange rasteplasser i Femundsmarka er det kjørt ut ved, for å spare på de døde furutrærne – gadden – som er fredet og bidrar til biologisk mangfold.
Så lang tid tar det å bryte ned:
Epleskrott: 2 måneder
Melkekartong: 3 måneder
Hermetikkboks: 50 år
Øl- brusboks: 200 år
Engangsbleie: 450 år
Fiskesnøre: 600 år
(Kilde: Nooa, Wood Hole Sea Grant)
Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen. Grunnens eier eller bruker har rett til å vise bort folk som opptrer hensynsløst eller ved utilbørlig atferd utsetter eiendommen eller berettigete interesser for skade eller ulempe.
Han en riktig fin og sporløs tur!
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)