Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Tre bærebjelker Røros Local food in Destination Røros
Røros er landets ubestridte lokalmathovedstad, og byr på selve indrefileten av norsk lokalmat. I hele regionen legger lokale matprodusenter og serveringssteder til rette for å gi deg fantastiske matopplevelser.
Hvis det er ett eneste sted du skal besøke for gode matopplevelser, er det Røros og Østerdalen. Opplev den autentiske smaken av fjell og vidde, skog og sjø. Trøndelag er som aller første region i Norge pekt ut som Europas gastronomiregion.
Det er gjort en formidabel jobb av miljøet rundt Rørosmat. Med sine mer enn 35 bedrifter har de i samarbeid med opplevelsesutvikling og restaurantutvikling i Destinasjon Røros, sørget for at Rørosregionen har utmerket seg som en av de ledende regionene på lokalprodusert mat. Gjennom destinasjonens arbeid med bærekraftig reiseliv og lokal mat har vi utdannet egne guider, spesialisert på lokalmatopplevelser. Økt bevissthet om lokale matvarer sikrer kvalitetsrike matopplevelser for både lokalbefolkning og til deg som besøker en av regionens mange spisesteder.
Her gir vi deg en oversikt over serverings- og utsalgssteder i regionen som tilbyr lokal mat:
Hos Røros Hotell starter og slutter dagen med mat, og da aller helst lokalprodusert mat. Ingenting er vel bedre enn å starte dagen med et rikholdig frokostbord med lokalmat fra regionen. I tillegg til hovedrestauranet har hotellet også restauranten Brasseriet og Lobbybaren, som begge har egne menyer med et godt utvalg av lokalmat. Tips: Vi anbefaler å prøve Rørosviddas Perle, som er reinsdyr mørbrad fra Stensaasen Slakteri, og selve flaggskipet innen hotellets lokalmatsatsning.
Bergstadens Hotel legger stor vekt på at du skal kunne kjenne smaken av Røros når du besøker hotellet. De tilbyr blant annet røye fra Tydal, lokal rein og hjort de selv har jaktet. Hotellet satser også på god frokost av høy standard og med lokal kvalitet. Her får du oppleve lokalmat som er tilberedt på en moderne måte med elementer av internasjonalt kjøkken. Helgene har tema gård, samisk, fugl & fisk og vilt.
Alt du spiser og drikker hos Vauldalen Fjellhotell kommer fra fjellet, og hotellet legger virkelig tilrette for gode lokalmatopplevelser med et ekstra preg av tradisjonsmat. Vaudalen Fjellhotell er glødende opptatt av mat og arrangerer hver vinter Mathelg med tradisjoner, et matgilde av det gamle slaget, der du får servert god tradisjonsmat fra oppskrifter som er mange generasjoner gamle. I november hvert år er fjellhotellet vertskap for NM i rakfisk, der rakfisk med tilbehør nytes ei hel helg til ende. NM i rakfisk byr på et fullspekket program der du får lære mer om både rakfisk, tradisjoner og rørospols.
Vertshuset Røros har en genuin interesse for regional mat og matkultur. Her serveres delikate smørbrød basert på lokale råvarer, småretter, à la carte og tre-retters meny på kvelden med det beste av lokalmat i omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på Røros. Vertshusets meny skifter hver måned og avstemmes etter sesongens råvarer. Den tidligere gastropuben Berkel og Bar er innlemmet som en del av restauranten, og du er alltid velkommen innom for en kald forfriskning eller en tapastallerken med lokale skinker og pølser.
På Røros’ eldste kafé settes kvalitet og tradisjon i høysete. Her endres menyen fra dag til kveld, men begge menyer gir muligheter for flotte lokalmatopplever i en unik og uformell atmosfære. På dagtid tilbys du smørbrød, småretter og bakst, mens du etter klokken seks på kvelden kan få tilberedt smakfulle retter fra deres a la carte meny. Et tips er å spørre etter dagens lunsj eller middag.
Søberg Gård byr på 500 kvm med salgsutstilling og opplevelser med mat og god stemning i det gamle sauefjøset. Gjødselskjelleren er blitt til lokaler som i sannhet inviterer til en lysopplevelse utenom det vanlige. Og i stabburet finner du lokalmaten i en atmosfære den fortjener.
Peder Hiort Mathus ligger i den gamle Direktørens hus, som er en fløy av Bergstadens Hotel. Du ser den helt nederst i Bergmannsgata. Lokalene er innredet med gamle gjenstander og fotografier fra Røroshistorien og gruvesamfunnet. Her serveres det fra en omfattende meny med utstrakt bruk av lokale råvarer.
Som første region i Norge har Trøndelag i 2022 fått status som European Region of Gastronomy, forkortet ERG. Og hvis det er bare er ett sted du skal besøke for gode matopplevelser i 2022, er det Rørosregionen. Rørosmat har spilt en viktig rolle for de lokale matprodusentene i regionen. Sammen har de skapt et moderne mateventyr fordi bønder og produsenter her er lidenskapelig opptatt av å skape verdier ut av de ressursene som finnes. Det gir deg muligheten til å nyte virkelig god mat med smak av fjell, vidde, skog og innsjø enten du er hjemme i godt lag eller vil bruke produktene som smakfull turmat. Mange av produktene fra Rørosmat finner du rundt om i dagligvarebutikkene i regionen og ellers i landet.
Toppbilde: Kristen Kellogg/Borderfreetravels
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)
© Visit Røros og Østerdalen 2023. Copyright