Rørosregionen er det naturlige bindeleddet på reisen mellom sør og nord, og kan by på både norsk natur, kultur og historie. Hele regionen er dekket av en svært variert, men snill natur, og kulturlandskapet er spekket med kulturminner. Gruveeventyret har satt Røros og Circumferensen på UNESCOs verdensarvliste. I hele regionen finner du spor etter det harde arbeidet med å utvinne og transportere den verdifulle malmen. Etter 333 års gruvedrift kan du finne sporene etter 40 kobbergruver, over 200 kromgruver og en rekke skjerp.
BERGSTADVANDRING
Bli med på en vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering!
Bergstadvandringen går hver torsdag og lørdag kl. 11.00 fra Smelthytta på Røros fra først på september frem til 31.mai. På sommeren går vandringen flere ganger – hver dag.
Omvisningen går gjennom Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet og Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Opplev 300 år med bergverksdrift.
Det er omvisning i Olavsgruva hver torsdag og lørdag kl 15.00 i perioden først på september frem til 31.mai. Det er hyppigere omvisninger i sommersesongen.
I Smelthytta finner du utstillinger knyttet til Røros Kobberverks historie. Arbeidsprosesser fra gruver og smeltehytter blir presentert med bevegelige modeller, og gjør historien konkret og forståelig for barn og voksne. Utstillinga «Ti finpussa» viser stasklær fra 1800-tallets Røros.
UNESCO Verdensarv-statusen betyr at Røros er et av verdens utvalgte steder for bevaring av natur- og kultursteder. Stedene er utvalgt på grunn av sin kulturelle eller naturhistoriske betydning for menneskeheten. Rørosregionen strekker seg fra Nord-Østerdalen i Hedmark til sør i Trøndelag og mot Sverige i øst. Røros har et av Norges høyeste antall bevarte trehus. Over hundre fredede trehus setter sitt preg på Røros sentrum.