Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og leve Kommuner Os kommune Møt ordføreren
Hvilke turer er de fineste for deg, korte som lange?
Jeg er veldig glad i vinteren her, og det var en av grunnene til at jeg flyttet hjem igjen etter flere år borte gjennom både utdannelse og jobb. Om vinteren går jeg både på langrennsski og fjellski. Naturen er veldig lett tilgjengelig her. Du kan gå over alt, og du kommer fort over tregrensa og får utsyn. Det synes jeg er ei god følelse! Jeg kan anbefale så mange fine turer. Du kan gå fra Østvangen til Setersjøen, eller du kan gå på Åslifjellet, som er inngangsporten til Forollhogna nasjonalpark. Det er kjempefint å gå fra Skistuggu på Røros og over til Høsenfjellhytta på Os. Ei løype jeg liker godt er å gå fra Narbuvoll til Hummeldalen. Men vi kommer ikke utenom det ruvende og store Hummelfjellet. Dette fjellet har to topper, Elvhøgda og selve toppunktet, Gråhøgda. Om vinteren liker jeg best å gå fra Halvmilenget, opp Fjellveien og langs Verjåfaret til toppen.
Men hverdagsturen min kan gjerne være å gå stien fra hyttefeltet i Hummelfjellet og opp mot Elvhøgda. Da koker jeg en termos med kaffe og tar en ettermiddagstur rett etter jobb. Den kombinasjonen der liker jeg. Du kan jobbe hele dagen, og så er det så enkelt å komme seg på tur etter jobb. Naturen er så lett tilgjengelig, du må ikke planlegge og det går kjapt - det har mye å si for meg.
En av de fineste toppturene om sommeren er å gå på toppen av Sålekinna. Fra toppen ser du til sju prestegjeld. Prikken over i-en er å avslutte turen med et bad i Narsjøen på Narbuvoll. En annen fin tur er å gå fra Tufsingdalen til Flenskampen, med nydelig utsikt over Femunden. Er det påske og strålende sol og man vil være ute en lang dag, så vil jeg anbefale å gå fra Kongens gruve på Røros, over til Galåen og videre til Dalsbygda. I tillegg må jeg si at vi er heldige som har Forollhogna nasjonalpark "rett utenfor stuedøra", og i dette natur- og kulturlandskapet er det fint å gå til alle årstider.
I området vårt har vi også fine barnålsstier som egner seg godt til sykling, og det samme gjør alle seterveiene i regionen vår. Det er kjempefint å sykle fra Dalsbyda til Vingelen, som er en del av Seterveien fra Røros til Alvdal. Jeg har veldig lyst til å sykle hele Seterveien og ende opp hos Urørt ski og sykkel på Alvdal. For meg handler turene om å hente seg inn. Hvis kroppen er i bevegelse opplever jeg at jeg ofte får idéer til hvordan jeg skal løse komplekse saker. Det er ikke nødvendigvis på kontoret jeg får de beste idéene. Når jeg kobler av, da har jeg det rommet jeg trenger for å få gode ideer og løsninger. Jeg trenger å bare sitte på en stein og nyte – utsikten, fjellet og roen. Bare være til stede.
Hva liker du best med å bo i kommunen og regionen?
Jeg har hatt en veldig god oppvekst i Os kommune. Men som de fleste andre unge dro jeg ut for å få utdanning, og så ble det jobbing. Da jeg kom hjem igjen opplevde jeg å bli å bli satset på. Jeg kom inn i kommunestyret i 2003. Jeg ble sett og inkludert i lokalsamfunnet. Jeg engasjerte meg i politikk og frivillig arbeid utenom jobb, og jeg har vært aktiv som trener i mange år. Dette har vært viktige sosiale arenaer for meg, som har gjort at jeg har trivdes på Os. Tilflyttere har mulighet til å bygge nettverk på denne måten. Men det er viktig at vi i kommunen er åpne og gir tilflyttere den muligheten. Vi blir aldri ferdig jobbet med dette. Når jeg bor på bygda, så er det likevel viktig for meg at det er urbane kvaliteter i nærheten, at jeg kan få småbyfølelse både på Tynset og Røros. Kulturtilbudet som finnes her er kjempebra. Vi er en region hvor det er en del fritidsbeboere, og det nyter vi innbyggere godt av. Det blir jo flere tilbud, fordi vi i perioder er mange flere innbyggere. Og fritidsbeboerne kan nyte godt av våre kulturtilbud. I hele vår region er aktivitets- og kulturtilbudet mye større enn kanskje innbyggertallet skulle tilsi. Dette handler om bolyst for meg. Jeg liker også at man kjenner mange når man bor på bygda. Det å bli sagt hei til, er fint. Folk her bryr seg positivt.
Hvorfor er dette et godt sted å bo og leve?
Det er et oversiktlig lokalsamfunn, som er preget av mye frivillighet. Vi har gode oppvekstvilkår. Vi ønsker også at folk vil komme hit for å jobbe. Det finnes nok mer spenn i jobbene enn kanskje mange tror. Vi har Norconsult, som er Norges største og en av Nordens ledene tverrfaglige rådgiverbedrifter innen samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur. Avdelingen på Os har over 30 ansatte. Os ID er global bedrift. De utvikler øremerker og aktivitetsmåling som sikrer husdyrs identitet og leverer verdifulle data om dyras helse, velferd og produktivitet. Vi har Os Entreprenør som ble kåret til årets Nordbohus-bedrift i 2021, for andre gang. Vi har et stort håndverkermiljø i regionen. Det er mange som bor på Os og er engasjert hos Bygningsvernsenteret på Røros. Dette er et fagmiljø for tradisjonshåndverk som er på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Vi har også flere anleggsbedrifter på Os, som Ramlos, Brødrene Langøien og Langøien Grus & Transport. Vi har et helt særegent møbelsnekkeri i Os Trekultur. De får oppdrag fra hele landet, og skreddersyr møbler til alle rom. Og så har vi Heliks, som er et digitalt markedsføringsbyrå. I tillegg har vi spennende arbeidsplasser i regionen, som Norsk helsearkiv på Tynset. Duett leverer økonomisystemer og driftsløsninger til de fleste bransjer, de har over 100 ansatte og hovedavdeling på Tynset. Flokk leverer kontorstoler til et internasjonalt marked, og ligger på Røros. Alle disse bedriftene er viktige for oss, for det er mange som bor på Os og pendler til nabokommunene på jobb.
Hva kjennetegner stedet og folkene?
Det å stille opp på frivillig arbeid og bidra til fellesskapet kjennetegner folk i hele regionen. Os har mange forskjellige innbyggere, og kanskje flere enn det vi som har vokst opp her tror. Vi har utrolige ressurser hos oss, og da tror jeg at jeg vil fremsnakke noen av kulturarbeiderne våre. Se på Jo Ryen, han er rektor på kulturskolen på Os, er dirigent for mannskoret på Os, han var instruktør og sto for arrangementene for koret under Elden, han sto for musikken under åpning av Rørosmartnan, han leder revyorkesteret til russen på Røros, han er musiker og komponist. Han er en ildsjel på så mange ulike områder, og denne typen mennesker har vi flere av. De bidrar til mange gode opplevelser for oss alle, de bidrar til mangfold og at det er godt å bo her. Verdensarven er også viktig for oss. Røros er som ett av åtte utvalgte steder i Norge en del av UNESCOS verdensarv. Det betyr at man har en nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og at det bevilges offentlige midler til området vårt. Men vi må ha fagfolk for å kunne ta i bruk de offentlige midlene. Men verdensarven er en status man kan bruke i markedsføring og omdømmesammenheng.
Hvilken bedrift vil du fremsnakke? Hvorfor?
Jeg tror jeg må si Os ID. De har hatt en ganske imponerende reise. Det startet med at Karstein Horten begynte å lage øremerker til husdyr ved å hamre ut merkene fra håndtak til melkespann. Han satt i kjelleren hjemme med dette arbeidet. Til at de nå er verdensledende innen produksjon av husdyrmerker, sporing og aktivitetsmåling av husdyr. I regional sammenheng er Norconsult viktige. De rekrutterer ansatte fra Alvdal til Holtålen. De er store og har et attraktivt fagmiljø. Alternativet er at det hadde sittet noen få i hver kommune, og her tror jeg på å samle større fagmiljøer, slik at det blir spennende å være ansatt og at man utvikler seg sammen med andre. Jeg vil også fremsnakke landbruket. Nå er det flere yngre som tar over, de investerer i nye fjøs og og virkelig satser på gården. Det er inspirerende å se! Nordshield er også en spennende bedrift på Os. De er et ingeniørfirma som tilbyr tjenester innen driftskontrollsystemer og beskyttelse. Noen av de største kundene er Forsvaret og Energiforsyningen.
Hvilken opplevelse vil du anbefale?
Jeg vil anbefale en guidet tur på Oddentunet. For det første er det en helt særegen ferdasgård og derfor viktig i verdensarven. Gjennom tunet gikk handelsveien mellom Dalarne i Sverige og til Røros. Gården ble en skysstasjon med overnatting, handel og posttjenester. Denne gården gir oss en forståelse for sammenhengen mellom Røros og Cirkumferensen, som også er innlemmet i verdensarven. Cirkumferensen var Røros Kobberverks opprinnelige privilegieområde. Innafor denne sirkelen fikk kobberverket rettigheter til å utnytte alle mineraler, skoger, vassdrag og tilgjengelig arbeidskraft. Priviliegiebrevet ble utskrevet av Kongen i 1646. Hovedbygningen på Oddentunet er fra tidlig på 1800-tallet, og er særlig kjent for sjelden, innvendig dekorasjonsmaling og snekkerkunst. Det utvendige panelet, dørportalen og vindusomrammingene gir assosiasjoner til Stiftsgården i Trondheim. Rørosmuseet har guidede turer hit – så få med deg det!Og så vil jeg trekke frem seterdalene Vangrøftdalen og Kjurrudalen som har fått status som utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her er det fortsatt aktiv setring på rundt 30 av de 100 setrene i området. Det er mjølkeproduksjon og kyrne slippes ut i utmarka for å beite. Dette gjør at kulturlandskapet rundt setrene holder seg åpent, og i tillegg er det et betydelig antall verneverdige bygninger i disse seterdalene. Det er rett og slett en vakker kjøre- eller sykkeltur. Vel verdt et besøk!
Hvorfor ble du ordfører?
Jeg ble satset på, jeg ble sett og jeg fikk tillit av innbyggerne. Jeg hadde ingen ambisjon om å bli ordfører da jeg gikk inn i politikken. Jeg ville være med og utvikle lokalsamfunnet. Nå kjenner jeg meg privilegert som får gjøre det. Realiteten som politiker er jo at man må balansere. Det er en hverdag som ordfører og politiker som er kjedelig å snakke om, men den er viktig. Vi kan ikke gå på en kjempesmell. Vi må gjøre det beste for flest mulig, og det er min jobb. For meg er det et veldig spennende og meningsfylt arbeid. Jeg liker å være med på å utvikle kommunen og regionen med de rammebetingelsene som ligger der. I min rolle er det jo flere ting som gjør meg glad. Ett eksempel er når jeg møter barn som enten skal på skolen eller er med foreldre på helsestasjonen, de sier alltid hei og smiler til ordføreren. Det gir meg også en god følelse når vi over lengre tid har jobbet hardt med kompliserte saker, og så får vi landet de godt. En annen ting jeg liker er at vi ofte har kommunestyremøter med kompetente og saklige diskusjoner, og når vi da er ferdige om kvelden, da kjenner jeg på glede! Jeg blir rørt når innbyggere viser meg tillit i små og store saker. Mange innbyggere føler en nærhet til ordføreren og vet at de kan komme og snakke med meg, egentlig når som helst. Alt dette gjør det veldig fint å være ordfører. Men kanskje min aller største motivasjon i jobben er samarbeidet i regionen. Det å finne de gode løsningene sammen, det å skape en utvikling som gagner alle i hele regionen, det synes jeg er gøy. En tilreisende eller gjest tenker ikke kommunegrenser. Det er bra at vi som bor her også ser utover grensene. Da har vi et stort spekter av arbeidsplasser, tilbud på videregående skoler, fritidstilbud, kulturtilbud og aktiviteter. Totalt sett har vi mye å tilby. Jeg tror at denne totalen kan gjøre oss attraktive for tilflytting.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)
© Visit Røros og Østerdalen 2023. Copyright