Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Bo og Leve Podcast Episode 3 - Artic Dome
Hva får en traust bankmann til å hoppe av det tradisjonelle karrierelivet og satse på gårdsarbeid og fiske med tilhørende glamping?
Det er akkurat det Bjørn Sandnes, eier og driver av Røros Arctic Dome har gjort. På Engesvollen gård, ved bredden av Aursunden, ligger en eventyrlig overnattingsplass. Domen har en fantastisk utsikt mot fjell og sjø, og rett opp mot stjernehimmelen. Her kan du oppleve en eventyrlig natt og dyrke kjærligheten og roen. Her kan du få magiske opplevelser, enten det er strålende sol og speilblank sjø, stjerneklar himmel eller huggu buver.
- Men hva var det egentlig som fikk deg til å hoppe av noe trygt og satse på reiseliv?
- Grunnen er at jeg hadde en magefølelse på at jeg skulle utvikle noe selv. Jeg hadde lyst til å drive med gårdsarbeid og fiske, og jeg hadde lyst til å bruke kroppen mer. Som bankmann blir det mye kontorarbeid. Jeg kjøpte gården i 2010 og så gikk det et par år før jeg fikk en avtale med banken om å redusere stillingen min. Da begynte utviklingen av gården for fullt. For meg har det vært en reise hvor jeg har utviklet meg selv. Jeg har aldri angret på valget!
Selv om Bjørn Sandnes lette etter en gård, så var det ikke slik at han bare fant Engesvollen gård på finn.no. Historien går mye lengre tilbake.
- Det første bildet av meg på denne gården her, det viser meg som 10-åring. Da sto jeg bak hesten med tømmene og var med faren min på vinna. Oldefaren min kommer fra denne gården og en av onklene min leide jorda her. Dermed var faren min og vi barna med for å hjelpe til med høyet hver sommer. Det var ingen da som kunne trodd at jeg skulle kjøpe og ta over denne gården senere. Men når jeg da så at den sto og forfalt, da skjønte jeg at det var jeg som skulle kjøpe gården. Lenge før den kom ut på finn.no altså. Bjørn ler.
- Det var dette som var meningen, og Engesvollen gård har blitt et levebrød.
Bjørn Sandnes driver både med griser og fisk. Han har rundt 100 frittgående griser, som koser seg i skogen hver sommer, i tillegg til at han driver aktivt med næringsfiske i Aursunden. Det har han og forretningspartnerne gjort i 12 år nå. Hvert år tar de ut 20 tonn med sik og leverer til Femundmat for videreforedling. Og foredlet blir det! Delikatessen er sikrogna, som leveres til Michelin-restauranter rundt om i Norge. Jonas Nåvik, kjøkkensjef hos Fagn Restaurant, var den kokken som virkelig så kvaliteten i produktet, og gjorde det kjent for resten av kokke-Norge.
For tre år siden ble gården utvidet med overnatting, da glampingen Røros Arctic Dome var på plass.
- Her kan du oppleve en eventyrlig natt, dyrke kjærligheten og roen på en annen måte enn på et hotellerom, sier Bjørn begeistret.
- Vi har dager med skikkelig styggvær, huggu buver, som vi kaller det. Men det er skiftene i naturen som gjør opplevelsen magisk. Både i finvær, styggvær eller med klar stjernehimmel – ikke noe av dette kan du oppleve på et vanlig hotellrom.
- Ett år fikk vi besøk av et ungt par fra Nederland, kan Bjørn fortelle.
- De kom fra Amsterdam og reiste mye rundt i Norden. Den første natta hadde de skikkelig huggu buver, og jeg ble bekymret og måtte se til dem neste dag. Når jeg kom ned til dem, så var de bare vilt begeistret for opplevelsen med naturen så tett på. Så kom nyttårsaften neste kveld, med klar himmel, stjerner og nordlys. Paret satt i badestampen og alt lå til rette for en virkelig magisk opplevelse. Men det største for dem, det hadde vært stillheten. Og det glemmer jo vi, hvor heldige vi er, vi som har det helt stille her. I Amsterdam er det støy døgnet rundt, så for dem var stillhet den mest unike opplevelsen.
Hos Bjørn blir du godt tatt vare på. Ikke minst når det gjelder mat. Her server de frokost og middag, og alle hovedingrediensene er egenproduserte eller fra andre lokalprodusenter. Gården sjøl står for frittgående gris som slaktes og foredles. De fisker og lager fiskekaker, gravet sik, varmrøkt sik – alle mulige varianter av sik!
- Alt er lokalt her. Egg, melk, kjøtt, lemsa til kaffen er fra Kalsa Gårdsbakeri. Vi høster av naturen, lager saft av St. Hans-blomst, syltetøy av bær og vi plukker kantareller om høsten. Vi tilbyr grisesafari og tar folk med til grisene i skogen. Er du glad i fisking, kan du gjøre det hele året hos oss, sommer som vinter. Med god fiskelykke har du fersk ørret om morgenen, og så tilbereder vi den til middag. Her ligger alt til rette for gode lokalmatopplevelser og naturopplevelser – uten forstyrrelser. Og det er et ekstra gode i vår tid! avslutter Bjørn.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)