Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Møt de lokale Bendik og Karoline
Bendik er musiker og Karoline er sosionom. De flyttet fra Oslo, plukket ned et flere hundre år gammelt tømmerhus og gjør det om til et nytt hjem. Paret gjør nesten alt selv, og de ser for seg høner og grønnsakseng rundt det nye hjemmet i Djupsjølia utenfor Røros. Da er det bra at det kjennes ut som om døgnet i Fjellregionen har en ekstra time.
Bendik Smedåsdsgjelten Qvam og Karoline Mikkelsen Knutsen har tatt ned et gammelt tømmerhus i Soknedalen. Tømmerkassa fra 1750 bærer preg av å ha stått i gjennom århundrene og trenger kjærlighet, nytt tømmer og noen tunge tak.
En skulle tro at enten Bendik eller Karoline må være faglærte tømrere for å gå i gang med et så omfattende prosjekt, men nei.
– Jeg er frilans musiker og har en interesse for eldre byggeskikk, jeg har gått kurs og lafta litt tidligere. Jeg har lært mye på jeg har gjort hittil, og alt skjer på fritida, forteller Bendik.
I den gamle tømmerkassen er det naturlig nok tømmerstokker som er dårlige og må byttes ut. Hele sommeren 2021 skantet paret nytt tømmer som skal brukes i utskiftningen.
– Vi har valgt å skante tømmeret, det vil si at vi hugger til to av sidene på tømmerstokkene så de blir til laftestokker. Noen av stokkene er opptil 40 centimeter tjukke og vi gjør det med øks for at det skal ligne på det opprinnelige tømmeret, forteller Bendik.
Ingen av dem hadde erfaring med dette håndverket fra før, men med god hjelp fikk de skantet rundt 120 løpemeter med nytt tømmer.
Paret hadde vært på utkikk etter et småbruk i to–tre år, de har også sett på tomter i fjellregionen. I Djupsjølia får de bo tett på naturen med en fantastisk utsikt.
– Da vi fikk høre at flere på vår alder også skulle bygge i Djupsjølia, ble bygda enda mer attraktiv. Romslige tomter, med turmål rett utenfor døra og kort vei til sentrum var og med på å trekke oss til Djupsjølia.
Tømmerkassa hadde de skaffet seg før de fant tomt.
– Det betyr mye å ha utsikt, og solrik tomt. Så er det kort vei inn til Røros sentrum, det tar mindre enn ti minutter å kjøre inn dit med bil, sier Bendik.
Karoline har tilknytning til Røros, og Bendik kommer opprinnelig fra Tynset. Som musiker ønsker han å bo i Fjellregionen, det passer fint både rent praktisk og kulturelt.
– Med flyplass og togstasjon kommer man seg rundt stort sett overalt på spilling. Det er også et godt kunstnerisk og kulturelt miljø på Røros, og jeg ser fram til å bidra med det jeg kan i miljøet, sier han. Tomta de skal bygge på er på 1,8 mål. De mener det er en god størrelse som gir mange muligheter.
– Her kan vi godt tenke oss å ha høner og en åkerlapp med grønnsaker. Det hadde vært fint å være litt sjølberget med grønnsaker, selv om det er krevende. Begge er opptatt av friluftsliv og glade i nærheten til fjell og skog, selv om de ikke driver med jakt.
Tidligere bodde Bendik og Karoline noen år i Oslo der begge tok utdanning. De synes det var greit med årene i hovedstaden og veldig greit å flytte til Røros igjen.
– Det føles som om døgnet her i Fjellregionen har en ekstra time, mener Bendik. Paret savner ikke storbyen.
– Hvis en vil oppleve storbyens goder, er det kort vei til båe Trondheim og Oslo med tog og fly, mener Bendik. Han var mest spent på hvordan det ville gå med musikkarrieren. I Oslo var han en del av et større miljø med mange gode kolleger.
– Nå har jeg bodd på Røros ett år, og det går veldig bra. Som musiker må en bare reise litt rundt, men det må en ellers også, sier han.
En av fordelene med å bo på Røros er at en slipper unna de vanvittige leieprisene i Oslo. I tillegg kommer en lett ut i marka og en har mer armslag her, mener Bendik.
– Vi får mer plass, her har jeg plass til å holde på med håndtverinteressen min. Det kunne jeg ikke i Oslo, forklarer Bendik. Han synes ikke en skal være redd for å flytte til bygda selv om en har et frilansyrke.
– Her får du større hus og slipper å leie studio og øvingsrom. Han legger til at han ikke har merket noe dropp i virksomheten etter at han flyttet hit.
Bendik synes han er for dårlig til å benytte seg av kultilbudene i regionen, men han får med seg noen av konsertene.
– Jeg er en stor fan av Røros Folk Festival. Og Tynset Jazzklubb er bra, de får inn store og gode artister, og så Vinterfestspill og konsertserien Utpost på Røros. For ikke å glemme Livestock på Alvdal, ramser han opp. Han vil gjerne slå et slag for de mange spelene rundt om i regionen.
– Elden får ofte skryt, riktignok velfortjent, men jeg vil slå et slag for de mindre spelene i regionen som fortjener et større publikum: Anna i Ødemarka i Engerdal. Og Folldal får et helt nytt spel, Gruvespelet, som er nyskrevet. Han liker at Røros har en kultur for å sitte på en pub og så drar noen opp fela og spiller.
– Røros har et godt uteliv, her er det aksept for å gå ut og ta seg en øl og eta, sier han.
Naturen i regionen bidro også til valget om å flytte fra Oslo.
– Her har vi så utrolig mange fine turmål, jeg er mest kjent i områdene rundt Fåset, Savalen og Tynset. Favoritturen hans er til Rødalshøa fra Savalen.
– Det er en knallfin tur både sommer og vinter. Hvis en liker fjellturer, skal en bare gå den turen. Det finnes ikke noe ved siden av, sier Bendik skråsikkert. I vinter var han på Høsenfjellhytta for første gang.
– Jeg ble overrasket over hvor koselig den er, og det var bare en kort skitur fra Røste i Os. Bendiks hemmelige tips er en liten knaus på Fåset.
– Den ligger like ved der jeg kommer fra og heter Bjørkåsknollan og det er helt nydelig å gå dit fra Savalen. På en finværsdag ser du Rondane.
Bendik vil også tipse om en fin padletur. Den går fra Tynsetbrua og ned til Fåset eller videre til Alvdal.
– Fra Tynsetbrua til Fåset tar det en times tid og jeg ser nesten alltid bever, sier han. Han liker å la kanoen følge strømmen, kanskje slenge ut et fiskesnøre og nyte naturen.
– Under Tynsetbrua er det veldig fint å sette ut kanoen, tipser han. Bendik oppfordrer tilreisende til å kjøre litt rundt i regionen hvis de kommer med bil.
– Det er mye å se utenfor Kjerkgata på Røros. Ta gjerne turen innom Vingelen (om man liker eldre byggeskikk), der er det kjempefint og mye å se på. Savalen med sine friluftsområder må oppleves. Og et besøk i Museumsparken på Tynset, avslutter han.
PS. fra Bendik: For en mer ekstrem badeopplevelse: sjekk ut Aumafallet, et juv på grensen mellom Alvdal og Tynset.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)
© Visit Røros og Østerdalen 2024. Copyright