Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Se og gjøre Sykkelturer Vintersykling
Vi har en anbefaling å komme med! En aktivitet som ikke er så vanlig om vinteren, nemlig vintersykling. Vi tok en prat med lokale sykkelentusiaster, utleiere og sykkeltur-guider om ruter og tips til vintersykling på Røros!
Med riktig utstyr, som en fatbike eller terrengsykkel med piggdekk, kan du trygt navigere på isete veier og stier. Kle deg i varme, lag-på-lag klær, og husk lys og refleks for å holde deg synlig. Vintersykling er ikke bare en flott måte å holde seg i form på, men også en fantastisk måte å oppleve naturens ro og skjønnhet på vinteren.
Røros og Østerdalen byr på mange muligheter for vintersykling, inkludert flerbruksløyper, hundekjøringsspor og snøskutertraseer. Guidede turer kan hjelpe deg med å finne de beste stiene og sikre at du sykler på et trygt og fast underlag.
Her er 5 populære sykkelturer på Røros
Nils Henning Øglænd driver Røros Guide og er en entusiastisk vintersykler – på fatbike naturligvis.
«Det som er så artig med å sykle om vinteren er at du får en helt annen naturopplevelse enn det du kan sammenligne med på sommerstid. Siden du ikke følger sommerens opptråkkede stier, men har tilgang til flerbruksløyper (brukes av hundekjørere og andre) som kjøres opp vinterstid, kommer du til steder der du ikke er til vanlig. Du er alltid over tregrensa, med fin utsikt og midt i sollyset. Det er en helt rå naturopplevelse. Siden løypene kjøres opp på vidda må du klatre oppover med sykkelen, og da har du det desto artigere på vei ned. Det fine med vinteren er jo også at om du faller av sykkelen i høy fart, så skal det mye til for at du virkelig slår deg når du lander i snøen.»
Øglænd forteller videre at den beste tida for vintersykling er i mars og april når det er skareføre og du kan sykle over alt.
«Det er flott også på januar og februar, men kortere og kaldere dager gjør at det er litt mindre muligheter. Men du verden, denne tida er helt magisk på sykkelen om det hadde vært litt mildere. Noen ganger byr mai på et sjeldent fint skareføre. Og 10 minus en aprildag med strålende sol – det bør oppleves.»
Røros Guide har fire fatbikes til utleie. De fleste av oss bør satse på guidede turer, for selv om man har en fatbike, så er det ikke mulig å sykle i løssnøen. Den erfarne vintersyklisten opplyser om at man må sykle på fast dekke.
«Enten må du være lokalkjent for å finne flerbruksløypene som kjøres opp, eller du må være med guide,» avslutter Nils Henning Øglænd.
Kristoffer Kippernes er redaktør for nettstedet Terrengsykkel.no og han er naturligvis selv sykkelentusiast på sin hals. Han har drevet aktivt med alle typer sykling siden han var 12 år, der terrengsykling er hovedaktiviteten. Han kombinerer også gjerne sykkelturer med telting.
Kristoffer forteller at han stadig vender tilbake til Røros og Østerdalen for å sykle.
«Røros og Østerdalen er et av de fineste stedene jeg har vært og syklet. Her er terrenget lett tilgjengelig og du får god flyt», forteller han entusiastisk. Folk som sykler i terreng er opptatt av god flyt, men hva innebærer det egentlig?
«Det finnes sikkert like mange definisjoner på hva god flyt er, som det finnes syklister. Min definisjon på god flyt er smale, fine stier, gjerne dyretråkk, stier uten røtter, steiner og andre hindringer på veien. Det finner du i rikt monn i denne regionen!»
For vintersykling er det fatbike som teller, den kommer frem der vanlige terrengsykkeldekk må gi tapt i snøen. Forholdene for fatbike er perfekte når det er løst underlag, der andre sykler må gi opp. Fatbike flyter oppå snø, men det betyr ikke at du uten videre bare kan begi deg ut i snøen. Et visst underlag bør du ha. En sti med snø på må være ganske hardtrampet før du kan sykle på den med en vanlig terrengsykkel, forklarer Kristoffer.
Forholdene for fatbikesykling vinterstid ligger svært godt til rette på Røros og i Østerdalen. Få andre steder i landet, om noen, finner du så mange hundekjøringsspor som her. Sporene egner seg meget godt for fatbikesykling. Fatbikentusiaster i regionen benytter også gjerne turstier som blir gått på om vinteren og spor etter snøskutere.
Røros og Østerdalen er et av de fineste stedene jeg har vært og syklet. Her er terrenget lett tilgjengelig og du får god flyt.
Også landskapet på Røros og i Østerdalen er som skapt for sykling. For uinvidde kan terrengsykling virke voldsomt og røft, men terrenget på Røros er snilt, ifølge Kippernes. Han har bodd i Oslo noen år og kjenner marka der godt. «Terrenget i Oslomarka er preget av mye stein og røtter. Jeg har syklet både på Tynset, Alvdal og Røros, og her er det heller ikke de voldsomme stigningene. Når du skal sykle opp bratte bakker, trenger du fastere underlag. Derfor bør et godt terreng for fatbike på snø være uten de store stigningene. Slake vidder er bra! Da blir det lettere å holde farten oppe for egen maskin. Det gir en herlig mestrings- og fartsfølelse, enten du er nybegynner eller erfaren», sier Kristoffer.
Fatbike gir en helt spesiell og rå opplevelse når du flyter oppå snøen innover vidda, mener Kristoffer. Samtidig minner han om det som er viktigst når du ferdes i naturen, enten det er på sykkel, til fots eller på ski: fredfull sameksistens. «Vi er heldige som har allemannsretten her i landet, men allemannsplikten er like viktig. Alle må ta hensyn til andre typer aktiviteter i naturen. For eksempel ble det aldri noe av den konflikten som ble spådd mellom fatbike og ski. Det skyldes nok at syklister sjelden har mye glede av å sykle i skiløypene uansett. Og skulle du møte andre, er det bare å vise hensyn og tilpasse farten, så får alle en god naturopplevelse.»
En fatbike med brede dekk gir best grep på snø og is, men en terrengsykkel med piggdekk fungerer også godt. Disse alternativene sikrer stabilitet og kontroll på varierende vinterunderlag.
Lag-på-lag bekledning er nøkkelen. Start med et fukttransporterende basislag, legg til et isolerende mellomlag, og avslutt med et vindtett og vanntett ytterlag. Husk også varme hansker, lue under hjelmen, og vanntette sko eller skoovertrekk for å holde deg varm og tørr.
Ja, med riktig forberedelse og utstyr kan vintersykling være trygt. Bruk piggdekk for ekstra grep, tilpass farten, unngå brå bevegelser, og vær oppmerksom på forholdene. Sørg også for å være godt synlig med lys og reflekser, spesielt i mørket eller dårlig sikt.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)