Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Påska blir bedre og stemningen ekstra god med smakfull turmat i sekken.
Røros og Østerdalen byr på fantastiske opplevelser og lokalmat i særklasse, og vi gir deg tipsene til å oppleve prisvinnende lokalmat i landskapet der produktene kommer fra. Ureist, ekte og smakfull!
Norges lokalmathovedstad er et bugnende spiskammer med smakfull turmat. Korte høyfjellssomre med kjølige netter, gamle mattradisjoner, samisk kultur tilsatt moderne produksjonsmetoder samt en ukuelig vilje går opp i en høyere enhet og skaper lokalmat med helt unike smaker og kvaliteter. Derfor omtales Røros i dag som hele landets lokalmathovedstad. Folket i fjellet har lange tradisjoner for å ta vare på ressursene og foredle råvarene som dyrkes her. De gamle tradisjonene er blitt holdt i hevd, fornyet og videreutviklet for å skape nye produkter tilpasset smakssansene til dagens forbrukere.
Det enkleste smaker ofte best. Ei spekepølse i tursekken er nydelig og smakfull turmat, skåret i tjukke skiver med tollekniven. Nå begynner enklte bekker å bli åpne, og fyller du rotausa med iskaldt vatn fra en klukkende fjellbekk, har du maten og påfyllet som kroppen virkelig vil ha på tur. Etterpå er du klar for neste etappe, enten det er Stikkildalsrunden på ski eller en topptur i vakre Vigelfjella. Velg ei av mange spikkjipøsjer som lages på Røros eller i Østerdalen og finn din favoritt. Stensaas, Rørosrein og Søberg Gård har alle sine egne varianter.
På påsketuren smaker det ekstra godt med varm mat – og det er en ekstra fordel om den kan lages raskt. Her er smart turmat du kan lage i god tid hjemmefra, putte den i sekken og bare slenge den på glørne til leirbålet. Du trenger litt grønnsaker, en pakke reinskav og en klatt smør. Velg de grønnsakene du liker best, et par-tre gulrøtter, fire små poteter, en halv sellerirot, to fedd hvitløk og litt frisk ingefær. Skrell grønnsakene og skjær dem i tynne skiver. Hakk hvitløken og riv litt ingefær. Bland alt sammen med reinskavet, dryss på litt salt og pepper og fordel ingrediensen i to porsjoner som du pakker godt inn i et par lag med aluminiumsfolie. Ha en god klatt smør i hver pakke før du lukker dem. Legges på glørne på bålet i 20 minutter og kan spises rett fra pakken. Vil du ha fredagsfølelsen, serverer du den rykende varme turmaten med litt rømme og tacosaus. Bare gled deg!
Mikael Forselius' lidenskap for lokalprodusert mat blomstret for fullt da han ble kjøkkensjef og så direktør på Røros hotell for over 10 år siden. Den gode maten fra Rørosregionen tok han også med seg videre til Britannia Hotel.
Få kjenner lokalmaten på Røros like godt som Mikael Forselius hos 62 nord hotels & adventures. En av hans klare favoritter i nistepakken er lefseruller. Her er Mikaels tips: Velg gjerne gode lefser, f.eks. de usmurte lefsene fra Kalsa Gårdsbakeri. Du trenger: 100 gram røkt reinsdyrstek fra Rørosrein – kuttet i strimler, 1 dl Rørosrømme, 1 ts finrevet pepperrot, 1 ts sitronsaft, 1 ts finkuttet gressløk, salt og nykvernet sort pepper. Pisk rømmen stiv, tilsett kjøttet, pepperrot, sitronsaft, salt og pepper. Pensle røren utover på lefsa og rull den sammen. Skjær hver lefse i to, legg dem i snippeska så har du ypperlig mat til en utsøkt lunsjpause i det fri!
Knekks er den geniale blandingen av knekkebrød og kjeks og smaker ikke som noe annet. At Knekks er skikkelig godt, ble bekreftet under Det Norske Måltid, der produktet gikk til topps og ble kåret til årets bakst i 2021. Knekks har fire forskjellige smaker, i tillegg til speisalvearianten du finner til jul, og er dessuten bakt med mesk fra Røros Bryggeri. Det utnytter råvarene maksimalt og bidrar til den lekre smaken. Du kan spise Knekks som den er eller med det pålegget eller tilbehøret du liker best. På påsketuren er det enkelt og godt å ha en pakke Knekks i sekken når du trenger energipåfyll. Som turmat er den nydelig med en god ost fra Galåvolden Gård, f.eks. Rørosost med tørket reinsdyrkjøtt eller nøkkelost med nellik og karve. Ah …!
Alle liker hamburgere, og du kan variere dem i det uendelige. Og de smaker naturligvis enda bedre tilberedt på bålet eller på grillen i hytteveggen. Her snakker vi om virkelig enkel bålmat som gjør susen! Stensaas Reinsdyrslakteri har flere typer burgere du kan velge mellom. De er ferdig krydret og stekt, klare til å legges rett i panna eller på grillen. Velg mellom smakfull reinsdyrburger, elgburger og hjorteburger i tillegg til den klassiske viltburgeren. Tyttebær-rømme med Rørosrømme og Fjellblå fra Eggen smaker herlig til. Bland 1 dl rørt tyttebær med 3 dl rømme og smak til med ost, enklere blir det ikke!
Vafler og pannekaker hører med til påskekosen, enten det er til en lang og god frokost, som turmat eller i solveggen på terassen. Røros Vaffel og Røros Pannekake er nye produkter fra Galåvolden Gård. De selges som fryst vare. Pannekakerøra er ikke tilsatt sukker, og er et godt alternativ for raske (og sunne) middager. Røros Vaffel er ypperlig som matvaffel. Server dem med syltetøy og Rørosrømme, eller prøv dem ned ost og godt smør. Du kan steke pannekakene og vaflene hjemme og ta med pålegg eller du kan helle røra over på en flaske og steke den over bålet i ei panne eller et vaffeljern. Da har du turmat som ingen klarer å takke nei til! Vaffeljern til bålbruk finner du hos sportsbutikkene.
Det friske, reine fjellvatnet vårt er en skikkelig god tørstelukker på tur. Den gode vannkvaliteten brukes også til forfriskende og produkter som lesker ganen. I Low PA og No Fuzz, No Buzz er to alkoholfrie øl fra Røros Bryggeri. På solfylte dager er det også litt luksus å kunne slukke tørsten med deres Perlende rabarbra, Perlende blåbær og Ingefærbrus. All drikke fra Røros Bryggeri kommer nå på boks, det veier mindre i sekken og smaker særdeles godt til turmaten.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)