02feb
Av: Margit Wintervold Dato: februar 02, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Du trenger naturligvis ikke å dra til verken Nord- eller Sydpolen for å oppleve skikkelig vintereventyr. Rørosvidda er døgnåpen, året rundt. 

For tiden tar den imot deg med knallblå kuldegrader og glitrende pudder. Perfekt for lek og fartsfylt moro!

Vinter og sne 
En skiløper suser av sted, 
I stupbratte løyper så føyka står, 
Han tar vare på arven vår. 
For våre ski har båret sin mann 
Så vidt og brett over ukjent land, 
Og dratt rundt polen i syd og nord

– Wenche Myhre

Aking

La oss ta det viktigste først. Aking. Nordmenn liker å tro at vi er født med ski på beina. Men lenge før vi lærer å stå på ski, ja før vi engang lærer å stå på to bein, er det aking som gjelder. Fra vi er helt små, elsker vi fart og moro. Barn jubler når de blir satt på et akebrett, en kjelke eller en akematte. Lenge siden sist du aket? Kanskje har du ikke sust ned bakken på en kjelke siden du var barn? Da er det sannelig på tide å kaste deg ut i vinterens enkleste og mest fartsylte galskap! 
 
Aking er en aktivitet som hele familien kan gjøre sammen. Smilet og latteren sitter løst i akebakken, og dere har garantert noe å snakke om rundt middagsbordet på kvelden. Røros Alpinsenter Hummelfjell byr på et variert utvalg av bakker – om du er dreven eller ganske fersk. I terrengparken finner du dessuten den svært populære kjelketraseen. Her kan dere ake med spesialkjelker som trekkes opp av heisen. Nedfarten foregår i en egen akeløype med doserte svinger. Her går det unna,  hjelm er en selvfølge. Velkommen til en fartsfylt akedag i Røros alpinsenter Hummelfjell! 
 
Visste du at Røros har en egen akebakke midt i sentrum? Rett bak Domus kjøpesenter finner du Aasgjerdet. Denne bakken er et helt unikt ski- og akeområde for barn og unge midt i Røros. Anlegget er laveterskeltilbud basert på frivillighet og dugnad fra foreldrene. Her finner du også ei varmebu med kioskvarer til svært rimelige priser. Bakken blir regelmessig preppet med bakemaskin, så her går det unna på ski og brett!

Spark

Du kommer ikke unna en sparketur når du besøker Rørosregionen. Det er her du finner sparkens vugge, og inntil ganske nylig foregikk landets eneste produksjon av sparker på Tynset. På torget i Tynset finner du også verdens største spark. Verd å se – og kanskje posere ved siden av 
 
Folk i Rørosregionen synes ikke spark er det minste eksotisk eller usedvanlig. Her er spark et like vanlig fremkomstmiddel som sykkel er andre steder. Spark brukes til og fra skole, jobb og til butikken. Den er praktisk og smart fordi du enkelt får med deg en passasjer. Og den punkterer aldri. Turistinformasjonen på Røros har en egen sparkering, der du kan leie spark og oppleve vinteren som ekte rørosinger gjør det. Lenge siden du har sparket? Sparkeføret er skarpt hos oss, og det går kanskje fortere enn husker!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hans Petter (@hp_norway)

Topptur – randonee

For deg som ikke synes du får fart nok i de mange milene med gode langrennsløyper og ikke liker køen i alpinanlegget, byr Rørosregionen også på muligheter for de som liker å prøve seg på randonee. Enten du har dedikerte randonee-ski eller gode fjellski, vil du finne utfordringer i bratt terreng om du prøver deg på Tronfjell i Alvdal eller Hummelfjell. Begge steder får du fine turer på vei opp, storslagen utsikt fra toppen og fin frikjøring på vei ned. Som alltid gjelder det å lytte til værmelding og være oppmerksom på skredfare!     
  
Tronfjell ruver i terrenget med sine 1 666 moh. Et bra utgangspunkt for å bestige toppen er fra Tronsvangen,  om lag 780 moh. Her får du med andre ord mulighet for å gyve løs på mange gode høydemetre. Det er også fullt mulig å gå opp på langrennsskifjellski eller på truger. Foretrekker du god fart og god kontroll på vei ned, er randonee-ski det beste valget. 

Hummelfjell med Gråhøgda på 1543 moh. er den mest markerte og synlige toppen du ser fra Os og Røros. Toppen byr på en storslagen utsikt. Her finner du også noen eldre bygninger og en høy mast. Tidligere hadde forsvaret en base på toppen, og du kan fortsatt finne rester av taubanen som gikk opp til toppen med forsyninger. 

Dette er en relativt lett topptur uten veldig bratte partier. Du kan starte på toppen av alpintanlegget eller følge ruten fra Hodalen. Vær oppmerksom på at vær og vind tar godt her, og terrenget er ofte preget av skavler. Derfor er randonee- eller telemarkski anbefalt. Prøver du deg på langrennsski eller fjellski, bør du naturligvis ta det roligere på vei ned.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pål Stamnes (@wastehead)

Kiting

Har du ikke fått nok av adrenalinfylte fartsopplevelser? Da kan kiting på Rørosvidda være noe for deg. De store åpne viddene i Rørosregionen er som skapt for kiting. Her har du uendelige muligheter, og det er ikke vanskelig å finne en vei som fører deg over tregrensa.

Særlig Storwartz kjent som en særdeles god destinasjon i kitemiljøet. Forskjellige leverandører av aktiviteter velger nettopp dette området når de skal arrangere kurs, både for nybegynnere og erfarneOmrådet beskrives som en av landets aller mest vindsikre steder, og her kan du kite på alle vindretninger. I 2009 ble Kite NM arrangert her.

Kiting passer for alle som liker fart og spenning, enten du er gammel eller ung. Det er naturligvis en fordel om du er god på ski du er i bra form. Du trenger en drage – kiten – med seler og du kan stå på både ski og snowboard. Sett seil og ras av sted gjennom det glitrende vinterlandskapet midt i verdensarven!