Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Hvis det er ett eneste sted du skal besøke for gode matopplevelser, er det Rørosregionen. I 2022, ble Trøndelag som aller første region i Norge valgt ut til å være Europas gastronomiregion. Og det er ikke uten grunn at Røros regnes som landets lokalmathovedstad, for her finner du selve indrefileten av norsk lokalmat.
Trøndelag er et bugnende spiskammer fylt med det beste fra hav og fjell. På Røros har korte somre høyt til fjells, kjølige netter, gamle mattradisjoner, samisk kultur, moderne produksjonsmetoder og en ukuelig stå på-vilje gått opp i en høyere enhet og skapt lokalmat med unike smaker, egenskaper og kvaliteter.
Den korte vekstsesongen med lange solskinnsdager og kjølige netter, gjør at det som dyrkes her vokser langsomt og smaker ekstra godt. Fjellfolket har i generasjoner lært seg kunsten å foredle råvarene som dyrkes og vokser i regionen. De gamle tradisjonene er blitt holdt i hevd, fornyet og videreutviklet for å skape nye produkter.
«Å oppdage Røros var som å finne gull», sier Mikael Forselius, hotelldirektør ved Britannia Hotel. Han startet sin karriere på Røros, og produkter fra regionen er viktige på menyene i hotellets restauranter. På Røros ble Forselius raskt kjent med den samiske befolkningen og fikk være med på å samle reinsdyrene. Han møtte bøndene og snakket med dem om økologiske produkter og har tatt inspirasjonen herfra med seg videre.
En annen drivkraft bak lokalmatsuksessen i Rørosregionen er Ingulf Galåen på Galåvolden gård. Av melka og eggene på gården produserer de en rekke prisbelønte produkter, bla. is, ost, majones og marengs for å utnytte hele gårdsproduksjonen best mulig. Han sier at de har vært bevisste på ikke å kopiere andre, men lage unike produkter, som tilfører markedet noe nytt.
Både Mikael Forselius og Ingulf Galåen var med og startet Rørosmat, et andelslag av produsenter og foredlere som brenner for å skape verdier ut av ressursene, inspirerer hverandre fordi de har skjønt at det beste er å trekke sammen i samme retning.
Du finner mange av produktene fra Rørosmat rundt om i dagligvarebutikkene. Og de deler gjerne de beste oppskriftene med lokale råvarer for å inspirere deg.
Du kan oppleve og smake lokalmaten vår på mange måter i hele år. Bli med på en lokalmatsafari i bergstaden! Guiden tar deg med på en unik vandring gjennom lokalmathovedstaden Røros, der du får høre historien bak lokalmaten og blir kjent med produktene og tradisjonelle retter fra regionen. Og selvsagt får du selv smake på delikatessene når du kommer til dekket bord på Kaffestuggu.
I hele Rørosregionen er du også velkommen til hyggelige dekkede bord på de mange spisestedene og restaurantene som byr på et bredt utvalg av lokale spesialiteter. Og vil du oppleve seterlivet og spise setermat, finner du mange åpne gårder og setre der du er hjertelig vælkømmin.
Visste du at Røros har et bredt utvalg av restauranter og spisesteder, fra uformelle restauranter for hele familien til gourmetmat fra kokker med fartstid fra Michelin-restauranter? Og har du smakt noen av regionens spesialiteter? Nydelig mørt reinsdyrkjøtt, surpøsje – som ikke er sur i det hele tatt – rømmegraut eller viltburger? Her er fem tips til gode matopplevelser midt i verdensarven på Røros.
Følg stjernekokkenes eksempel og høst og sank i den storslåtte naturen i Rørosregionen selv. Her bugner det av blåbær, multe, tyttebær, einerbær og sopp på sensommeren. Sanker du, får du både natur- og turopplevelser, fin mosjon og gode opplevelser enten du holder deg i nærheten av nærmeste vei eller sti eller du går noen timer til ditt eget hemmelige sted.
Du kan også jakte og fiske i Rørosregionen. De store Statskog-allmenningene byr på rike muligheter for jakt på fugl, småvilt og større vilt. Dessuten er regionen er et eldorado for sportsfiskere, for her har du muligheten for å lande både stor aure, røye, harr, sik, abbor, gjedde og lake!
Spis fangsten i sesong eller finn frem delikatessene gjennom vinteren og nyt dem som de er eller i lekre retter, vel vitende om opphavet og at det du spiser har et lavest mulig miljøavtrykk. Høsting, sanking, jakt og fiske er bra for hodet, kroppen og planeten vår.
Femund Engerdal byr på spisesteder og butikker som er fylt med spennende, lokal og kortreist mat. Villmarka på gode råvarer og smaker som foredles til lekre produkter. Sikkaviar fra Femundmat vaskes, skylles og renses for hånd 20 ganger før den saltes og tørkes. Produktet vant gull i Det Norske Måltid i 2020.
Femundmat ligger midt i hjertet av Engerdal. De produserer lokalmat og har både utsalg og servering av lokale produkter som du ikke finner mange andre steder. På menyen står både lokalmat fra distriktet og mer tradisjonelle retter. Utsalget bugner av lokalmatvarer, med over 35 lokale produsenter samlet i ett utsalg. Her kan du kjøpe egnenproduserte fiskeprodukter, meierivarer, oster, kjøttvarer og bakevarer. Og har du lyst på noe søtt, finner du sjokolade fra Engerdals egen sjokoladefabrikk her.
Marikroken Seter inviterer barn og voksne på seterdager hver søndag i juli. Setra drives aktivt, og dere kan hilse og kose med alle dyra, både kyr, kviger, kalver, geiter, killinger, høner, ender og griser venter på dere. Tradisjonell seterkost er inkludert i inngangsbilletten, og dere kan forsyne dere så mange ganger dere vil. Setra frister med rømmesoll med skjørost, hjemmelaget stomp med hjemmelaget ost, og kaffe, saft og kaker.
Peder Hiorts gate 2
7374 Røros
Telefon: +47 72 41 0000
Email: post@rorosinfo.com
Org.nr. 930 710 652
Mandag - Fredag: 10.00 - 16.00 (10.00 - 17.00)
Lørdag: 10.00 - 14.30 (10.00 - 16.00)
Søndag: Stengt (10.00 - 16.00)