06apr
Av: Margit Wintervold Dato: april 06, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Sørg for å få mest mulig ut av den etterlengtede sommerferien! Sommerferie med natur og kultur kan gjøre deg glad og gi deg nye og inspirerende opplevelser som du husker lenge etter at ferien er over og i mange år fremover.

Vil du ha en sommerferie som kommer under huden din, som kobler deg av fra ditt vanlige hverdagsliv og kobler følelsene dine på? Det krever bare én ting. At du selv deltar aktivt ved å gjøre noe fysisk og skape dine egne opplevelser. Da får du mer ut av sommerferien og gode minner som gir deg energi. Rørosregionen er som skapt for aktiv sommerferie.  

Varige minner skapes gjennom bærekraftige opplevelser 

Bærekraftige opplevelser er opplevelser som gir mening, skaper dypere personlige følelser og derfor gir deg varige minner. 

Forskere ved Senter for reiselivsforsking har forsøkt å definere hva som menes med bærekraftige opplevelser. De har kommet frem til fire forhold som bidrar til at en opplevelse blir så sterkt og verdifull at du vil huske den: 

  • Å være i naturen og føle seg som en del av den
  • Å oppleve kunst og kultur på steder du besøker
  • Å oppleve utsikt som gir deg innsikt
  • Å drive med aktiviteter enten på fjellet, i skogen eller ved sjøen

Hva er det disse fire forholdene har til felles? De krever at du er noen dager på samme sted, at du er åpen for å lære noe nytt og at du engasjerer deg ved å være aktiv. Hvis du bare registrerer omgivelsene på stedet du besøker, tar bildene du trenger for sosiale medier for så å reise videre til et nytt sted og gjenta prosedyren der, får du antagelig ikke en ferie fylt med opplevelser du vil huske. Turister som selv deltar aktivt ved å gjøre noe fysisk og lage sine egne opplevelser, får rett og slett mer ut av ferien sin. 

Reiselivsbedriftene har et ansvar for å bidra til at gjestene får minneverdige opplevelser. De må sørge for å tilpasse seg slik at de er attraktive for ulike typer gjester. Forskerne trekker bl.a. frem at serveringsstedene bør servere lokalmat, kulturlandskapet bør være lett tilgjengelig, det er viktig at det finnes guider med gode kunnskaper og formidlingsevner og lokale kunstnere, musikere og forfattere bør brukes i formidlingen.  

Kilde

1. Huset Aukrust

Du kjenner sikkert til Kjell Aukrust, Reodor Felgen, Solan og Ludvig? Men hvor godt kjenner du kunstneren, humoristen, forfatteren, maleren og oppfinneren Kjell Aukrust? Aukrust var en av våre aller mest folkekjære forfattere og multikunstnere. På Alvdal får du muligheten til å bli bedre kjent med det allsidige mennesket Kjell. Ikke bare fant han opp verdens raskeste bil – prøv den fantastiske oppfinnelsen sjokolademaskinen. Og hvis du tør, prøv også Schærnsmellen. Maskinen som er en kulturspreder og gir deg alle typer opplevelser. Den fungerer slik at brukeren får kontakt med hjernens hypofyse, forklarte Aukrust en gang.  

Og du? Spør gjerne de dyktige formidlerne om hvorfor Aukrust gikk rundt det meste av sitt liv med en lapp i lomma der det stod «Slipp ham inn». 

2. Savalen hestesenter

Ta en fjelltur på hesteryggen! På Savalen Hestesenter er du alltid velkommen innom enten du bare vil hilse på hestene, ta en kort ridetime på banen eller dra  tur med hest i naturen. Her har hestene alltid lyst på en tur. Hestene er norske og tilhører rasene kaldblods, dølahest, fjording og nordlandshest. Savalen hestesenter ligger idyllisk til i friluftsområdet Savalen i Tynset kommune, langt unna by og trafikk. Her får du mektige naturopplevelser fra hesteryggen i variert og vakker natur, både i skog og fjell.  
 

3. Nord-Europas største canyon

Jutulhogget er Nord-Europas største canyon eller juv, og er kjent over hele Europa. Denne enorme sprekken i fjellet er 2, 4 kilometer lang og hele 240 meter dyp på det dypeste. Fra Alvdalssida er det mulig å gå ned i selve juvet. Følg stien fra parkeringsplassen og prøv ut det fantastiske ekkoet nede i bunnen. Her finner du også et rikt planteliv og mange blomster som trives i varmen. Juvet ble formert for ca. 10 000 år siden, rett etter siste istid, av smeltevann som banet seg vei gjennom landskapet. Følg skilting fra Rv 3, den fører deg til parkeringsplassen. 

Strand og bad

4. Hopp i vannet!

Sommer uten bading er som vinter uten snø, for hva er vel mer forfriskende enn fjellvann? I Rørosregionen finner du små og store badeperler overalt, enten du liker fine sandstrender eller foretrekker å ta en dukkert i en kulp i bekken. Vi har godt med plass, så her er det aldri snakk om å ligge som sild i tønne. Og du – her får du en oversikt over noen av de hemmelige badeplassene til lokalbefolkningen. Og det finnes mange flere! Synes du virkelig det er litt for kaldt å bade i glassklart, friskt fjellvann? Da er du hjertelig velkommen til Røros Hotell bad og velvære.

Mountain farm life, Vingelen. Photo: Tom Gustavsen

5. Velkommen til gards! 

Dølmotunet byr på en rekke aktiviteter for hele familien. Tunet er åpent på sommeren og er et idyllisk sted med atmosfære der du kan ta med barna for å hilse på dyrene, rusle rundt og ta inn stemningen på den gamle gården og ikke minst hoppe i høyet. I Våningshuset er det åpen kafé der du kan kjøpe deg enkel og smakfull lokalmat eller en kaffekopp med noe attåt. I Rørosregionen finner du mange åpne gårder som gjerne tar imot deg. 

Fiske for barn-Valdres-Scanout

6. Fang din egen mat

I Rørosregionen finner du fiskevann og elver hvor du enn snur deg. Mange fiskeentusiaster regner regionen vår som et eldorado av muligheter. Her kan du fiske bekkørret fange storørreten eller kjempe mot virkelig store gjedder. Du finner oversikt over gode fiskevann og fiskekort på Inatur.no eller hos en av de mange sportsbutikkene. Med litt øvelse, sørger du for at sprellfersk øret freser i panna over kveldsbålet. 

Sommer og blikkstille vann, kajakk på Korssjøen.

7. Prøv en ny aktivitet

Explore Røros tilbyr mange morsomme aktiviteter. Hva med rebusløp der du blir godt kjent med lokalhistorien til Røros? Eller boblefotball eller mangekamp? Du kan også bestille flotte naturopplevelser, bl.a. kanosafari på Glomma, med gode sjanser for å se bever og et rikt fugleliv. Ingen forhåndskunnskaper er nødvendig, og aktivitetene passer for hele familien. Du kan også leie kano bl.a. hos Røros Guide eller bli med på noen av naturopplevelsene de tilbyr. 

Doktortjønna. Photo: Marit Eggen

8. Naturopplevelse for de minste

Rørosmuseet inviterer hele familien – og barna spesielt – til morsomme og lærerike opplevelser ved Doktortjønna friluftspark midt i Røros! I sommer kan du kjøre Elias-båten, padle i kano, prøve spellflåten, fløte tømmerstokker i tømmerenna, lafte ditt eget lekehus, besøke husdyra, leke i de mange morsomme klatre- og balanseapparatene, utforske naturstiene, eller prøve fiskelykken. I steinhuset finner du utstillinger og informasjon om friluftsliv og naturopplevelser i Rørosregionen og en enkel kafé.  

Sykkel-i-verdensarven-Røros_mølmannsdalen_-

9. Mølmannsdalen

Mølmannsdalen ligger ca. seks kilometer utenfor Røros sentrum. En fin natur- og kultursti med 18 poster fører dere til Mølmannsdalsgården. Underveis ser dere hvordan den siste istiden har formet landskapet. Her finner dere dyregraver, kullmiler, ei gammel fløtarbu – og til slutt selveste Mølmannsdalsgården. Gården tilhørte en av kobberverkets første direktører, Johannes Irgens. 

Mølmannsgården ligger idyllisk til og ser ut som om den er hentet rett ut av et eventyr. Men visste du at du kanskje kan se spøkelser der? Det sies at man kan se gjenferdet etter Catharina Borchgrevink. Hun arvet gården etter sin forlovede Theodorus Mølmann, som døde da han falt av hesten på vei ut til gården. Kanskje går Catharina fortsatt rundt der og venter på sin kjære? 

10. På tur under bakken

Bli med ned dypt under bakken! Rørosmuseet inviterer deg på en times vandring gjennom 300 år med bergverksdrift. Turen går med guide gjennom Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet og Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Dere går 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. I gruva er det 4 grader hele året, så ta på varme klær og godt fottøy! Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Omvisninger på norsk og engelsk.

Med forbehold om endringer 

På grunn av koronasituasjonen kan det være begrensninger på overnattings-, serverings-, opplevelses- og aktivitetstilbud. Følg nøye med på gjeldende reiseråd og undersøk åpningstider hos tilbyderne, før du drar.