18okt
Av: Margit Wintervold Dato: oktober 18, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Rørosregionenens natur og fjell er fine å besøke, uansett årstid. Overgangen fra høstdrakt til hvite vidder er også spesiell.

Vi anbefaler derfor både turer til toppen, ut på Rørosvidda, men også langs naturstier som byr på spennende aktiviteter. Følelsen av å ha fjellet og naturen for deg selv er en opplevelse vi kan gi deg, uansett årstid i Rørosregionen. Tar du deg til toppen venter en 360 graders panoramautsikt over området.

1 – Nordgruvfeltet på Røros

I Nordgruvfeltet finnes det mange flotte muligheter enten du vil gå eller sykle. Kongens gruve, som var en av Røros Kobberverks viktigste gruver, er et spennende turmål. Her er det tydelige rester etter det lille gruvesamfunnet som vokste frem på stedet. Ta gjerne turen videre til Christianus Sextus, gruva som ga navnet til Johan Falkbergets kjente roman.

Hvordan kommer du hit?

Følg fylkesvei 30 mot Trondheim. Ta til venstre ved avkjøring Rørosgårdveien og følg denne til Kongens vei. Herfra er det bomvei nordover og opp mot Kongens gruve.

2 – Nørdalen natur- og kultursti på Os

Opplev den flotte og spennende natur- og kulturstien i idylliske Nørdalen. Denne stien er 10 km lang og har hele 31 poster underveis. Du kan gå deler av stien eller hele. Ved post 10 er det bygget en kopi av ei kølmile. Her er det også en trivelig bålplass.

Hvordan kommer du hit?

Kjør riksvei 28, øst for Os sentrum. Ta av ved skiltet som viser Nørdalen natur- og kultursti.

3 – Kultursti i Vingelen nasjonalparklandsby

En rusletur langs kulturstien som går mellom solsvidde tømmerhus i Vingelen sentrum, i Tolga kommune, er en fin opplevelse for alle som er glad i natur og kultur. Stien starter ved Bunåva i sentrum. På turen oppover mot Vingelsgaard Gjestgiveri passere dere flere fine gårder. Brosjyre med kart og informasjon om kulturstien kan dere få på Bunåva. Kulturstien gir deg et innblikk i både den gamle historien og nåtida i bygda. Turen tar ca. en time. Hele vandringa går på grusvei/sti og passer for alle.

Hvordan kommer du hit?

Følg fylkesvei 30 mot Tolga og ta av fylkesvei 735 mot Vingelen. Følg videre fylkesvei 732 til du kommer til Bunåva kafé og utgangspunktet for turen.

4 – Røstvangen gruver i Tynset kommune

Røstvangen gruver ligger midt mellom Kvikne og Tynset. Gruvedrifta startet i 1904 og det var et yrende liv fram til 1921. Røstvangen var også et lite samfunn med 260 ansatte og rundt 500 innbyggere på det meste. Her hadde de skole, vaskeri, postkontor, bakeri, forsamlingshus, bolighus, brakker, butikker, kafé – og kino. Teatergruppe, hornorkester, fotballklubb og dansefester sørget for de sosiale aktivitetene. Ruinene etter dette samfunnet er absolutt verdt et besøk.

Hvordan kommer du hit?

Fra Tynset sentrum kjører du riksvei 3 mot Kvikne. På Nytrøa er det skiltet inn til Røstvangen, ca. 3 km, og dette er bomvei. Fra parkeringsplassen går det sterk sti opp på fjellet hvor gruvene var

5 – Topptur på Alvdal

Store Sølnkletten, Storsølnkletten eller Alvdalskjølen. Kjært barn har mange navn. Dette er et todelt fjell, med en markert sadel (sal) i midten. Her kan du enten gå på toppen av Storsølnkletten og få en formidabel utsikt mot Rondane, Snøhetta, Femundsmarka og enkelte topper i Jotunheimen. Toppturen kan ta alt fra 6 – 10 timer, avhengig av hvilken rute du velger. Blir toppturen for hard, eller vinden for kraftig, kan vi anbefale å gå rundturen rundt Litj-Sølnkletten, og tvers gjennom sadelen. Dette er en rundtur på 15 km og tar ca. 3 timer.

Hvordan kommer du hit?

Fra Alvdal sentrum kjører du riksvei 3, og tar av fylkesvei 29 mot Folldal. Ta av til venstre over Gjelten bru, her er det skilting mot Haustdalen. Kjør inn til bommen ved Sølndalen. Følg veien videre inn til Follandsvangen.