08sep
Av: Margit Wintervold Dato: september 08, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Dagene har blitt kjøligere, luften klarere og kveldene mørkere. Dagene er fine for fjell- og toppturer, mens kveldene er ypperlige for å kose seg inne – på sofaen med et pledd eller foran en knitrende peis.

Helt perfekt sammen med en god bok, spør du oss. Rørosregionen har fostret mange forfattere, andre har søkt hit og funnet inspirasjon til å skrive. Her får du ni boktips fra Rørosregionen.

Og visste du forresten at 8. september er FNs internasjonale litteraturdag? I år rettes oppmerksomheten mot betydningen av å kunne lese. Mange skoler rundt om i verden har vært stengt i perioder det siste året, derfor er det viktigere enn noen gang å styrke leseferdigheten og oppmuntre både voksne og barn til å lese.

Kos deg med en god leseopplevelse, og kanskje kjenner du noen som liker å bli lest høyt for? Her er ni boktips fra regionen for enhver smak:

Den grønne øya

Gert Nygårdshaug er født på Tynset og selv om han har vært bosatt i Lier i mange år, kaller han seg Tynset-forfatter. Forfatterskapet har en stor bredde og rommer alt fra dikt, noveller, romaner og folkeeventyr. Den grønne øya handler om den akutte klimakrisen verden står overfor i dag. Når den selvlærte forskeren Hans Zolon oppsøker havet for å undersøke om det finnes en fremtid for oss, får han noe i fanget som skal endre tilværelsen hans for godt.

Enkepalasset

Anne Nyheim er journalist, fotojournalist og forfatter. Hun bor delvis på Røros og delvis på Svalbard. Enkepalasset er hennes debutroman og er en frodig og humoristisk fortelling om en bygård fylt med underlige mennesker: fru Andersen som rusler ute i nattkjole med stekepannen på rullatoren, Elise som tilbringer dagene på kirkegården for å slippe å være lykkelig, og Vera som prøver å få en ny start i livet etter at ektemannen forlot henne for en gravid skuespillerinne. Bare for å nevne noen. Når livene deres vikles inn i hverandre, blir det forviklinger.

Den russiske spion

Gard Erik Sandbakken har skrevet krimnoveller, jakt- og fiskehistorier og romaner. Han har bodd på Røros i over førti år. Den russiske spion er den tredje romanen med den tidligere spesialsoldaten og skarpskytteren Snorre Hartmann i sentrum. Denne gang blir han tilbakekalt fra arbeidet som etterretningsagent ved den norske ambassaden i Kiev for å bidra til avsløringen av en russisk spion høyt plassert i det norske statsapparatet. Handlingen foregår i 2020, i en uoversiktlig og truende internasjonal politisk situasjon. Hybridkrigføring med falsk informasjon i tradisjonelle og sosiale medier spiller en viktig rolle, og sammen med kapitalinvesteringer for å oppnå politiske mål, er friheten og demokratiet vårt truet.

Simen, Bonden og Bror min

Kjell Aukrust er en av Norges mest folkekjære forfattere som skrev og illustrerte med både humor og alvor. I år er det 101 år siden Kjell Aukrust ble født i Alvdal. Simen, Bonden og Bror min er tre bøker som gjerne blir kalt Alvdalstrilogien. Med både gigantiske overdrivelser og finstemt detaljeringskunst maner multikunstneren Aukrust fram et bilde av en tid og en barndom som alle kan kjenne seg igjen i, nikke tenksomt til og slå latterdøren opp for.

Den fjerde nattevakt

Johan Falkberget er født på Ratvolden, en liten gård i Rugldalen et par mil nord for Røros. Med utgangspunkt i historien til Røros kobberverk, skapte Falkberget verdenslitteratur. Den fjerde nattevakt er en fortelling om voldsom lidenskap og kjærlighet, men også om de ødeleggende kreftene som finnes i lidenskap. Hovedpersonen er den karismatiske presten Benjamin Sigismund i Bergstadens Ziir. Når han forelsker seg i en brud han vier, får det store personlige konsekvenser for dem selv, familiene deres og hele samfunnet i bergstaden.

Anna fra Røros

Bak pseudonymet Annikki Øvergård står forfatterne Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. Anna fra Røros er en serie på over 30 bøker fylt med drama og lidenskap i Bergstaden på begynnelsen av 1900-tallet. Hovedpersonen er den sterke og uredde Anna på 19 år. Hun er datter av en tysk bergverksingeniør og en smeddatter fra Røros. Faren dør i en gruveulykke i Tyskland, og moren blir tvunget til å flytte tilbake til Røros med barna. Når moren blir syk, må Anna ta seg av broren. Hun drømmer om egen lykke, men klarer hun å oppnå den uten å bryte æresordet hun ga sin mor?

Fra skog og fjeld

Forfatteren Jakob Breda Bull vokste opp på prestegarden i Øvre Rendal. Diktingen og litteraturen hans er sterkt preget av bondesamfunnet han vokste opp i og kjærligheten til naturen rundt ham. I boken Fra skog og fjeld er det samlet korte historier og skildringer av livet i bygda.

Fru Evas Dagbog

Ved Savalen ligger kunstnerhjemmet til Hulda Garborg og Arne Garborg. Her på Kolbotn bodde og skrev de i årene 1887 til 1896. Fru Evas Dagbog ble først utgitt i 1905, med anonymisert forfatternavn. I romanen forlater Fru Eva et dødt ekteskap og flytter til ei øy. Her møter hun en dikter, en geolog, flere fiskere og ei yngre jente. Gjennom arbeid og naturopplevelser finner Eva seg selv igjen, og vi får vite om hvordan hennes tidligere forhold har vært.

Synnøve Solbakken

Bjørnstjerne Bjørnson var en av Norges og Europas viktigste forfattere på andre halvdel av 1800-tallet og det er han som skrev teksten til nasjonalsangen vår, Ja, vi elsker dette landet. Han ble født på gården Bjørgan i Kvikne og i forfatterskapet sitt tok han bl.a. opp samfunnsproblemer. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903. Bjørnson var særlig kjent for fortellingene han skrev om bønder og livet på bygda, det som fikk navnet bondefortellinger. Synnøve Solbakken er en av de mest kjente bondefortellingene og forfatterens første utgivelse.