Solan og Ludvig tar med deg inn i Kjell Aukrust sin verden på Aukrustsenteret i Alvdal. Besøk også Flåklypatoppen og bli astronaut. Foto: Ivar Thoresen

På Kjell Aukrusts fødested er det behagelig og rolig. Her trives både mennesker og dyr i en stressfri hverdag, og på mange vis står tiden litt stille her. Når tiden står stille gir det rom for rekreasjon og storslåtte opplevelser i et spektakulært naturlandskap.

Aukrustsenteret og flåklypatoppen

Il Tempo Gigante på Aukrustsenteret.

Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover finner du Aukrustsenteret, et vakkert museumsbygg under himmelhvelvingen. Sjølberga med både kraftverk og egen avis, fjøsnisse og Schærnsmell med 21 punds trykk. Dette innholdsrike bygget med forsiden vendt mot Alvdals vakre kulturlandskap, og baksiden som en demning mot Rv3 og kommersen, rommer intet mindre enn Kjell Aukrusts verden! Og: Jø, så fyse for et opplevelsessenter!

På Aukrustsenteret finner du enorme mengder med tegninger og malerier, bøker og filmer og oppfinnelser laget av Kjell Aukrust. Det er veldig mye å henge øya sine på, og det er også mange fine aktiviteter som passer for både store og små. På Aukrustsenteret kan du blant annet få bildet ditt på trykk i Flåklypa tidene, se filmer og spise spesialtilpasset mjølkesjokolade fra Reodor Felgens sjokolademaskin. Ludvig anbefaler dere å se mer og gjøre mindre, oppfinnelsene og aktivitetene kan være fali’.

Dersom du har pågangsmot nok til å gjennomføre et 12 trinns astronautprogram blir du kanskje en av dem som med stolthet kan kalle seg Flåklypa-astronaut, tilkallingsklasse 1a, med eikeløv. Det er svært krevende å kunne bli sertifisert som astronaut, og spesielt i Reodor Felgens månerakett som er lokalisert på Flåklypatoppen. I følge Solan er astronautprogrammet lekende lett, nesten det han vil kalle barnemat.

Aukrustsenteret er en fantastisk og humoristisk opplevelse som passer godt for både barn og voksne.
Se åpningstider og oversikt over aktivitetstilbud på Aukrustsenteret her.

Ikke langt fra Aukrustsenteret ligger Husantunet, som er et av Norges best bevarte antikvariske gårdstun med hele 18 ulike hus på tunet. Husantunet representere byggeskikken i Nord-Østerdalen fra 1650-1850, og er i dag en populær severdighet.

Natur og naturfenomener

Kontrastene i naturlandskapet er store og spennende i Alvdal. I sentrum av bygda er det store sletter, dorske elver og forholdsvis snilt terreng. Rundt bygda endrer landskapet seg drastisk og her finner du det frittstående og majestetiske Tronfjellet, en av Nord-Europas lengste canyoner og inngangsportalen til Rondane Nasjonalpark.

Tronfjellet

Tronfjellet ligger 1665 moh og er et frittstående fjell som er synlig på mange mils avstand. Norges nest høyest beliggende bilvei går opp til toppen av fjellet, og ble bygd i forbindelse med bygging av radio- og fjernsynssender på 60-tallet. Den indiske filosofen Swami Sri Ananda Acharya, lokalt kjent under navnet Baral, bodde store deler av livet sitt på Tron. Han planla å bygge et fredsuniversitet på et platå oppe på Tronfjellet. Baral døde 8. mai 1945, og er gravlagt på Tron i 1400 meters høyde. Fredsuniversitetet er fortsatt under planlegging og drives av Stiftelsen Tronfjell Fredsuniversitet.

I dag er Tronfjellet et populært utgangspunkt for både vandring og friluftsliv. Ved Tronsvangen er det opparbeidet en natursti som viser områdets rike flora, spor fra tidligere gruvedrift og kulturhistorie. Området brukes også til jakt, hanggliding og andre ekstremsporter. Det er fine forhold for sykling, og hvis du ønsker mer fart er det flere løyper for downhill-sykling. I vintermånedene prepareres skiløyper, som gir mange flotte og varierte turer. 

Jutulhogget

Jutulhogget er en av Nord-Europas lengste canyoner, den strekker seg over 2,4 kilometer og er på sitt dypeste 240 meter. Juvet ble formert rett etter siste istid. Det smeltet mye vann på denne tiden og innsjøen Nedre Glåmsjø ble dannet, den var da ti ganger større enn Mjøsa. Isen i dalene bygget opp en demning som hindret vannet i å renne sørover. Da en stor naturkatastrofe inntraff Nord-Østerdalen brast demningen, og vannet fosset utover og gravde ut Jutulhogget. Dette er den geologiske forklaringen, men det finnes mange sagn om hvordan Jutulhogget ble til. Sagnet om Rendalsjutulen er kanskje best kjent; Rendalsjutulen hugde fjellkløften i den hensikt å føre Glomma over i Rendalen, noe han i siste liten ble hindret i av Glåmdalsjutulen, som slo ham i hjel.

Jutulhogget ligger sør i Alvdal kommune og ca. 400 meter opp fra Rv 3 er det parkeringsplass og informasjonstavle. Bare det å skue utover juvet er en mektig opplevelse, men det er også mulig å gå på tur gjennom Jutulhogget. Her ser du ruten beskrevet med kart.

Alvdal Vestfjell og Rondane Nasjonalpark

I området rundt Alvdal Vestfjell finnes det mange og flotte ruter på både sommerstid og vinterstid. Spesielt populære turmål er Breisjøseter og Storsølnkletten. Det er flere merkede ruter som binder Alvdal Vestfjell og Rondane Nasjonalpark godt sammen, så her kan du med andre ord komme deg helt fra Gudbrandsdalen til Østerdalen. I dette området kan du vandre langs oppmerkede stier, sykle, gå på ski og gå i urørt natur. Fjelltoppene er mange, men terrenget er forholdsvis snilt med sine runde formasjoner. For tips til turmål og ruter anbefaler vi å ta en titt på hjemmesiden til Alvdal Turforening. På ut.no ser du også mange gode turforslag i både Alvdal Vestfjell og Rondane Nasjonalpark.

Seteridyll

Alvdal er ei typisk landbruksbygd. Her er det jorder med kuer og sau så langt øyet kan se. Med landbruket kom også seterdrift etter et behov for å utnytte beiteareal over et større område. I Alvdal finnes det mange setre, der flere driver med setring den dag i dag. Flere av setrene har åpent i sommerperioden, og der kan du få servert både kaffe og vafler og rømmegrøt med spekemat.

Norsk Mandelpotetfestival

Mandelpotet er en av de beste potetene du kan spise, og i Alvdal tar de mandelpoteten på alvor. Tredje helga i september arrangeres Norsk Mandelpotetfestival, og over 3000 besøkende kommer langveis i fra til festivalen for å handle mandelpotet. På festivalen får du smake på mye spennende potetmat og det blir stilt ut lokal kunst og håndverk. På kvelden er det potetbuffet på Taverna, med påfølgende fest.

Videre lesning

Les om hvordan du kan reise til Alvdal og Rørosregionen.

X