Av: pikselpusher Dato: mars 24, 2017 Kategori(er): Nyheter, Reisetips Comments: 0

Med en destinasjon bestående av seks kommuner er det hele tiden noe som skjer; Femundløpet og Rørosmartnan i februar, Elden og Norsk Spekematfestival i sommersesongen, Lokalmatdag Tolga i høstsesongen og Julemarked Røros i desember, bare for å nevne noen. Mange av arrangementene er også skapt med bakgrunn for bevaring av tradisjoner og historie, kongelige privilegier eller  videreformidling av kultur.

Her er et knippe av de største arrangementene som foregår hvert år:

Femundløpet
Femundløpet er et langdistanse sledehundeløp som går av stabelen hver vinter, og starter i den historiske bergstaden Røros. Hundespannene kjører gjennom åtte kommuner og det spektakulære landskapet i Sør-Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang på Røros.

Femundøpet_foto_Cilje_Helen_Abelsen_Moe
Rørosmartnan_foto_Kjetil_Plassgard

Rørosmartnan
Nest siste tirsdag i februar starter det tradisjonelle Rørosmartnan som ble første gang arrangert i 1854. Kombinert med folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte du ikke kan oppleve noe annet sted. Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme for folkefesten som først og fremst er en handelsmartna, med ca. 250 utstillere, men martnan bugner også  av kulturelle innslag hele uka og hele døgnet. Velkommen!

Kunst i Bergstaden
Den årlige kunstutstillingen i bergstaden arrangeres fra tirsdag til søndag under Vinterfestpillene, en fin anledning til å kombinere to arrangementer i ett. Utstillingen fremmer unge kunstnere, viser internasjonal kunst og Røroskunst.

natt røros kirke harald sohlberg kunst på bergstadens
Vinterfestspill.jpg_7_web

Vinterfestspill i Bergstaden
En ekte, nær og raus festival – midt på vinteren, midt i Norge og midt i bergstaden. Når marslyset flommer over Rørosvidda, inviterer vi deg til den årlige musikalske folkefesten i Bergstadens gater og historiske bygninger. Norske og internasjonale musikere kommer å skape det vi kaller Den femte årstid, i fire dager med varmende festivalstemning.

Norsk Spekematfestival
Skinkehovedstaden Tynset inviterer til Norsk Spekematfestival for å feire noe av det beste norsk landbruk har å by på. Opplev kvalitetsutstillere, kulturelle innslag, inspirerende måltider, konkurranser, kurs og en god folkefest.

Norsk Spekematfestival
Opera Di Setra

Opera Di Setra
Bli med Opera Di Setra til fjells 800 moh. I Tylldalen til en helt unik opplevelse første helg i juli hvert år. På setervangen i Svarthammerlia setter vi opp en opera forestilling der musikk, tradisjoner, natur, folk og dyr møtes til en opplevelse du sent vil glemme. Vårt motto: Opera kan spilles hvor som helst, når som helst og for hvem som helst.

Olsok i Tolga
En ukelang kulturfestival med arrangementer i hele Tolga. Olsok-uka er en unik kulturopplevelse med flust av små og store arrangementer, alt fra konserter, galleriutstillinger, fjellvandringer, bygdevandringer, ungdomstreff, markedsdag, auksjon, båltenning, sykkelritt og Egebergs minnesløp. Opplev noe av det fineste Rørosregionen har å by på både av folk, kultur og natur. Bli med og finn verden på ferden!

Olsok i Tolga_foto Thorbjørn Liell
Elden Røros Foto Svein Eggan

Elden Røros
På Norges mest spektakulære utescene er samspillet gnistrende og tematikken evig aktuell:Krig truer unge håp og drømmer. Men mange er de som likevel bærer en eld i sitt hjerte. Av A. Strømmevold og B. Reithaug. Et musikkteater om kjærlighet og hat – håp og fortvilelse i Nordens største krigstragedie. Sett av over 12 000 publikum i 2016.

Julemarked på Røros
Røros’ sjarmerende handlegater fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter disse fire dagene. Tuftet på det ekte og nære håper vi å gi våre gjester en stemningsfull førjulstid. Det blir stemningsfull julehandel i gater og butikker, hest og sledeturer, julesang, nisser i gatene og andre aktiviteter for små og store.

Julemarked på Røros foto_tom-gustavsen