24jun
Av: margit Dato: juni 24, 2020 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Prøv vandring i urørt natur, lyse sommerkvelder i hengekøye som avsluttes med et bad på ei nydelig sandstrand, gå fra kafé til kafé i verdensarven Røros, eller ta med barna til ett av Nord-Europas største juv. Store kontraster? Joda, men alle disse opplevelsene kan du få i Rørosregionen.

Strand og bad

Tre fine sandstrender hvor du kan henge opp hengekøya – og ta deg et bad

Langtjønna, Os

Ved Langtjønna er det to tilrettelagte badeplasser, og det er fint å henge opp hengekøya begge steder. Det ene stedet har gress, benker, bord og utsikt til Hummelfjellet. Mens den innerste stranda har urgamle furutrær, hvit sandstrand og et landskap som utfordrer balansen og klatreviljen til barna.

Kjør fylkesveg 28 fra Os mot Tufsingdalen. Følg badeskiltet med avkjøring på venstre side og hold til venstre til du ser Langtjønna dukke opp.

Storsandtjønna, Røros

Storsandtjønna er et flott badevann med en lang sandstrand med finkornet, behagelig strand. Siden tjønna ikke er så stor blir den raskt varmet opp på solfylte dager. Stedet har volleyballnett.

Kjør 15 km fra Røros på fylkesveg 30 mot Ålen. Se kart for avkjøring.

Savalsjøen, Tynset og Alvdal

Savalsjøen fikk en ny opparbeidet badestrand i 2014, så her er sanda nydelig og hvit. Det er brygge og stupemuligheter like ved badestranda. Heng opp hengekøya her, nyt utsikten over den vakre Savalsjøen og ta en dukkert før leggetid. Dette stedet er balsam for sjelen.

Kjør riksvei 3 fra Tynset mot Alvdal og ta av til høyre mot Savalen. Kjør helt fram til Savalen Fjellhotell, så har du stranda like nedenfor.

Tre opplevelser for barna

Breisjøseter Turisthytte

Breisjøseter ligger midt i Alvdal Vestfjell, et fjellområde mellom Rondane og Østerdalen. Her kan familien fiske, padle, ro og gå fine turer til både Storsølnkletten, Korsberghytta og Storgrytdalseter. Breisjøseter ble valgt av folket til «Artigste barnehytte» på ut.no.

Savalen Hestesenter

Savalen Hestesenter ligger idyllisk til i friluftsområdet Savalen i Tynset kommune. På hesteryggen har du tilgang til enorme naturområder – her har du fjell, sjø og skog. Dere kan velge mellom ridetimer, dagstur og lengre turer.

Rørosmuseet, Olavsgruva og Doktortjønna

I sommersesongen inviterer Rørosmuseet til en omvisning for barn som gir en introduksjon til Røroshistorien. I Smelthytta får dere se på små modeller av gruvearbeiderne. Mens i Olavsgruva kan dere gå ned i gruva selv og se og utforske. Turene går med guide 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen.

På Doktortjønna friluftsområde har barna virkelig en egen boltreplass. Her er det lekeapparater, kanoer, båter, Elias-båten, fiske, naturstier, husdyr og en hyggelig kafé.

Tronfjell

Tre fine turer

Storvigelen

I Femundsmarka nasjonalpark venter villmarkseventyret mellom vridde kjempefuruer, mange sjøer og et hav av kampesteiner. Den høysete toppen er Storviglen på 1561 moh. Turen starter fra Ljøsnåvollen, en idyllisk seter som har tatt imot generasjoner av fjellvandrere. Gå gjerne inn til setra kvelden før, og start toppturen tidlig neste morgen. Det er T-merka sti til rett øst for Storviglen. Herfra tar dere til høyre og følger et lite skar opp fjellsida.
Følg rv 31 fra Røros til Brekken og ta av til Feragen. Herfra er det 12 km etter grusvei inn til Ljøsnåvollen seter. Denne veien er stengt for trafikk, så ta med syklene.

Tronfjell

Tronfjell ligger på grensa mellom Tynset og Alvdal. Norges nest høyeste bilvei tar deg helt til toppen av Tron, hvor du kan se til sju prestegjeld. Oppunder toppen ligger den indiske filosofen Baral – Swami Sri Ananda Acharya – begravet. Han bodde storparten av livet sitt ved Tronsvangen i Alvdal.
Er du en som liker sykkel og spenning, så er dette en utmerket sykkeltur som gir adrenalin og vel så det på vei ned.

Jutulhogget

Med en lengde på 2,5 km og en dybde på 140 meter er Jutulhogget ett av Nord-Europas største juv. Det vanligste opphavssagnet handler om fiendskapen mellom rendalsjutulen og Elvdalsjutulen.
Kjør riksvei 3 til Alvdal, og følg skilting til Jutulhogget. Det går en sti fra øverst på parkeringsplassen mot kanten og videre ned ura. Det er ikke så vanskelig å gå ned, men vær forsiktig så du ikke løsner steiner som kan treffe andre. Botanikken er helt spesiell i Jutulhogget. Her finner du varmekjære planter, som ikke finnes noe annet sted i Rørosregionen.

Kalver på Galåvolden gård

Tre lokalmatopplevelser

Søberg Gård

Langs riksvei 3, finner du Søberg Gård på Alvdal. Dette er en gårdshandel med lys og lokalmat. I stemningsfulle omgivelser, i et gammelt sauefjøs, finnes en oase av sanseopplevelser. Mens i stabburet finner du et rikt utvalg av lokalmat fra produsenter som ligger et steinkast unna. Her får dere også kjøpt verdens beste is.

Galåvolden Gård

Galåvolden Gård er et gårdsmatutsalg like ved Røros, som har mange egenproduserte og prisvinnende produkter. De har egg, is, ost, sjokolade, spekepølse og kjøtt. I sommersesongen selger de også kaffe og kuleis.

Lokalmatsafari

Her kan du bli med på en unik vandring gjennom lokalmathovedstaden Røros.
Du får høre om lokalmatens historie og utvikling, og du får vite opprinnelsen til noen av regionens mest kjente produkter og matretter.

Tre kaféer/ restauranter du ikke vil gå glipp av

Thomasgaarden

Fra utsiden ser Thomasgården ut som en typisk rørosgård, men på innsiden har to kreative kunstnersjeler, Ela Monsen og Henry Solli, satt sitt preg på interiøret. I dag lever dette i beste velgående som en helt spesiell og sjarmerende kafé.

Kaffestuggu

Det eldste spisestedet på Røros er Kaffestuggu, så her sitter historien i veggene. Her er det kafé med bakst og smørbrød på dagtid og restaurant på kveldstid. Interiøret i 2. etasje er tilbakeført til slutten av 1800-tallet.

Vertshuset

I omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på Røros, tilbyr Vertshuset en meny basert på sesongens lokale råvarer. Økologiske råvarer fra Rørosregionen er basis for alle rettene. Røya er fra iskalde fjellvann og kjøttet er fra dyr som har beitet på irrgrønne fjellbeite. Det lokale ølet er verdt et eget besøk.