23nov
Av: Margit Wintervold Dato: november 23, 2020 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

La roen og freden senke seg med kulturelt påfyll i førjulstida.

Her får du tips til kulturelle opplevelser med julestemning fra Rørosregionen. Bli bedre kjent med samfunnet på Røros gjennom litteraturen til Johan Falkberget, samle familien og se en koselig julefilm fra Kjell Aukrusts univers, hør på musikken til den populære folkemusikeren Sven Nyhus og la deg bergta av maleriene til Olav Dille.

Fra regionens kulturpersonligheter

Gruvklokka til Falkberget

Johan Falkberget ble født på Ratvolden, en liten gård i Rugldalen et par mil nord for Røros. Senere ble gården kunstnerhjemmet til forfatteren, og i dag er Ratvolden museum. Selv om ingen har bodd her på mange år, ringer den gamle gruvklokka jula inn hver julaften klokka fem. 

Gruvklokka kommer fra Mugg-gruva. Det var Johan Falkberget som sørget for å få hentet klokka til Ratvolden og innførte tradisjonen med å ringe jula inn.

Etter at Mugg-gruva ble nedlagt, ble bygningene stående og forfalle. Det samme gjaldt gruvklokka. Falkberget var bekymret for denne kulturarven, og for å ta vare på klokken fikk han fraktet den til diktergården sin og satt den opp på tunet. Senere fikk han den av Røros kobberverk.

Hver julaften kunne folk i bygda gå ut og høre at klokka på Ratvolden ringte jula inn, for det var langt til nærmeste kirke. Også på nyttårsaften ringte klokka inn det nye året, og noen ganger når det kom spesielle gjester til gards, ble de ønsket velkommen med klokka.

Det sies at Falkberget feiret nyttårsaften på Røros et år. Utpå kvelden, da det nye året nærmet seg, måtte han reise hjem til kunstnergården for å ringe det nye året inn.

Åse Berg og Jon Ryen tok opp tradisjonen med å ringe jula inn for noen år siden. Uansett vær og vind, har de dratt til Ratvolden for å ringe jula inn klokka fem.

Anbefalt lesning i førjulstida:

  • Den fjerde nattevakt
    Handlingen foregår på Røros rundt 1807. Hovedpersonen er presten i Bergstadens Ziir. Presten forelsker seg i en brud han vier. Det får store følger for dem selv og samfunnet rundt.
  • Bjørneskyttern
    Romanen forteller om ungdomstiden til Sjur Sjursen og handlingen begynner i adventstiden:
    «I grålysningen tredje søndag i advent anno 1679 kom Sjur Sjursen fra Halgutusveen på tjærebredde finn-ski sørover Rugla.»

Kjell Aukrust

En annen folkekjær forteller er Kjell Aukrust. Han var minst like kreativ som Reodor Felgen, og kunne kalle seg både humorist, illustratør, karikaturtegner og ikke minst forfatter. Fortellingene hans fra det lille stedet Flåklypa fortsetter å trollbinde nye generasjoner.

Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør og bygdeoriginal Reodor Felgen og hans to assistenter.

Anbefalt film for hele familien
Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa, 2013. Animert eventyrkomedie. Kan streames på Netflix og Tv2 Sumo.
Redaktøren i Flåklypa Tidene har kommet i skade for å love folk snø til jul. For å være på den sikre siden, tyr han til hjelp fra oppfinnere Reodor Felgen. Men når Reodor Felgen og hjelperne hans Solan og Ludvig får en god idé, ender det ofte galt. Spørsmålet er bare om de klarer å hindre at hele Flåklypa blir forsvinner i snøen. Og får de gjort Reodor Felgen synlig igjen? Og hva med nebbet til Solan?

Sven Nyhus

Sven Nyhus regnes som en av 1900-tallets store folkemusikkprofiler som felespiller, formidler og slåttekomponist. Han ble også Norges første professor i folkemusikk, og er kanskje mest kjent gjennom Sven Nyhus kvartett, som har vunnet to Spellemannspriser

Den populære folkemusikeren vokste opp på Glåmos i en familie der musikken stod sterkt. Han begynte å spille fele allerede da han var ti år gammel. Faren lærte ham å spille, den gangen var det få unge felespillere. Instrumentene hans er fele, hardingfele og bratsj. 18 år gammel deltok han i sin første kappleik. Den ble arrangert i en nedslitt tysk bygning, som lå der Domus ligger i dag. Som ung var han aktiv som spelemann i distriktet i flere år, og han startet Glåmos Spellemannslag.

Da han var i begynnelsen av tjueårene, flyttet han Røros og dro til Oslo for å studere på musikkonservatoriet. Her tok han eksamen som orkestermusiker. I årene som fulgte arbeidet han som orkestermusiker, han har bl.a. vært solobratsjist i Nationaltheatrets orkester, Den norske Operas orkester og Kringkastingsorkestret, og han spilte i Oslo-Filharmonien i hele ti år fra 1961. På slutten av 1960-tallet begynte det som de aller fleste forbinder med navnet hans. Da startet han folkemusikkorkesteret Sven Nyhus kvartett, som senere ble utvidet til kvintett og i dag er en sekstett der han spiller sammen med datteren, felespilleren Åshild Breie Nyhus.

Vi anbefaler å valse inn i førjulstiden med Bergrosa, en av de aller mest spilte melodiene gjennom tidene i Ønskekonserten på NRK.

Hør Sven Nuhus spille Bergrosa på Spotify her:

Olav Dille  

Den folkekjære billedkunstneren Olav Dille gikk bort i år. Han sa engang at hans største glede var å bli anerkjent av folk i gaten. I stedet for å ta utdanning, reiste han ut i verden for å livnære seg.

«Å være sjøllært er en krevende arbeidsprosess. Det gir deg frihet til å utvikle et eget billedspråk, men det lar deg aldri hvile i troen på at målet er nådd».

Olav Dille tok aldri noen formell kunstutdanning, selv om han reiste på mange studieopphold i utlandet. Som ung mann forlot Dille Røros for å reise ut i verden, for å tjene til sitt daglige brød og kanskje for å oppleve eventyret. I flere år jobbet han på cruiseskip, og han utdannet seg som barkeeper i New York før han ble bareier i Porsgrunn.

Å uttrykke seg gjennom tegning og maling var naturlig for Dille helt fra barnsben av. Allerede som 16-åring debuterte han på høstutstillingen til Trondhjems Kunstforening. Som kunstner var han selvlært og skapte sitt eget uttrykk. Siden begynnelsen av 1980-tallet levde han av kunsten. Etter å ha vært i utlandet og bosatt seg sørpå i mange år, vendte Dille tilbake til Røros senere på 80-tallet.

I 2011 ble han tildelt Røros kommunes kulturpris som en anerkjent og folkekjær billedkunstner med en lang karriere. I maleriene hans finner du miljøet på Røros, og gjennom kunsten har han bidratt til Røros-identiteten og til å sette Røros på kartet.

Røros Hotell eier den største offentlig tilgjengelige samlingen av Olav Dilles bilder. Der finner du 25 malerier som alltid er utstilt rundt om i hotellet.

Olav Dille. Foto: Reidun Røe.

Julestemning rett hjem i stua

Hvis du ikke har muligheten til å besøke Røros akkurat i år, kan du fylle på med julestemning fra bergstaden gjennom film.

Nå er teaseren for sesong to av den populære Netflix-serien Hjem til jul sluppet. Sesong 1 ble en stor suksess og er blitt vist i 180 land. Et av de hyppigst stilte spørsmålene på IMDb er hvor serien er innspilt. Sesong 2 har premiere 18. desember.

I Hjem til jul sesong 1 møter vi en ganske vanlig norsk storfamilie. Den evig single Johanne er lei av de konstante kommentarene om sivilstatusen sin, og legger ut på en 24-dagers jakt etter en kjæreste hun kan ta med hjem til jul. Se Hjem til jul på Netflix.

Pippis jul ble spilt inn på Røros i 1968. Du kan gjenkjenne blant annet Sleggveien og Flanderborg. For å stoppe tyvene, laget Pippi en enorm snøball som hun sende i vei nedover Sleggveien. Se episoden om Pippis første møte med snøen her og Pippis jul her.

Jul i Blåfjell ble vist første gang på NRK i adventstiden 1999. Den viktigste oppgaven til Blånissene er å lage den vakre blå julenatthimmelen som du finner over Røros. Veien til Jul i Blåfjell gikk opp Sleggveien. Serien fikk en enorm suksess og store seertall, den ble kåret til beste TV-drama under Gullruten 2000 og fikk Spellemannprisen 1999. Serien skapte også mote, det var mange barn som løp rundt med blånisseluer på hodet den vinteren. NRK har kun første episode tilgjengelig, men resten kan kjøpes på blant annet Platekompaniet.

For de som er i Rørosregionen

Lokalmatsafari i Bergstaden
Utvalgte dager, Røros.

Bli med på en unik vandring gjennom lokalmathovedstaden Røros. Vi forteller om lokalmatens historie og utvikling, og du får vite opprinnelsen bak noen av regionens mest kjente produkter og matretter. Billetter kjøpes på Røros Turistkontor eller via online booking.

Les mer om lokalmatsafari i Bergstaden,

Adventskonsert med Konstknekt og juleoverraskelser
28. november, Røros.

Konstknekt med sine mestre samles til øving på Røros siste uka i november, og lørdag 28. november gir de oss en eksklusiv adventskonsert i Røros kirke. Kjøp billetter her.

Les mer om konserten her.

Julekonsert med Sigvart Dagsland
12. desember, Røros.

Sigvart Dagsland inviterer til to julekonserter i Bergstadens Ziir denne adventslørdagen. Kjøp billetter her.

Les mer om konserten her.