13sep
Av: margit Dato: september 13, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Med status som UNESCOs verdensarvsted siden 1980 er Røros full av historie og har et yrende lokalsamfunn. Bli kjent med verdensarven og hvordan den er i stadig utvikling i en moderne tid.

10:00  – et dypdykk i kobberverkshistorien

Smelthytta er et verdensarvsenter og museum i midten av bergstaden Røros. Her kan du starte dagen med et dypdykk i kobberverkshistorien, i tillegg til å se flere utstillinger med tema knyttet opp til Rørosregionen. Se eksempler på hvordan gruvedrifta var på Røros på 17- og 1800-tallet eller hvordan rørosingene gikk kledd i samme tidsperiode.

Inngangen til Smelthytta koster 110 kr og du kan få med deg en audioguide som tar deg med gjennom utstillingene “Kobberverket” og “Ti finpussa”.

Les mer om Smelthytta. 
Kjøp billetter her. 

Bergstadvandring. Foto: Øystein Engan

11:00 – en tur i hjertet av verdensarven

Bergstadvandring er en unik mulighet til å lære mer om hvordan rørosingene levde før i tiden. Som et resultat av grunnleggelsen av kobberverket ble det lagt opp til gårdsdrift ved siden av verksarbeidet. Dagens gatemønster bærer mye av det opprinnelige preget fra 1600-tallet, og er grunnlaget for at bergstaden kom på UNESCOs verdensarvliste.

Den guida bergstadvandringen starter ved Smelthytta og avsluttes i Røros Kirke. Oppmøte ved resepsjonen i Smelthytta kl. 11.00 og koster 120 kr.

Les mer om Bergstadvandring. 
Kjøp billetter her.

12:30 – spis lunsj der historier skapes

Den eldste kafeen på Røros er Kaffestuggu, et unikt og uformelt sted der mennesker møtes og historier skapes. Fyll på med mat fra produsentene i Rørosregionen før du begir deg videre på dagen i verdensarven. Etter en deilig lunsj kan du utforske de mange butikkene og håndverkerne som holder til i Røros sentrum.

Les mer om Kaffestuggu her.

Olavsgruva. Foto: Katrine Loraas

15:00 – en tur ned i gruvegangens mørke

Bli med på en times vandring i en av de eldste og nyeste gruvene knyttet til Røros kobberverk. Vandringen går igjennom Nyberget fra 1650 der du kan se hvordan brytningen ble gjort på den gamle måten. Videre i turen lærer du om hvordan arbeidsforholdene var på 1970-tallet i Olavsgruva. Det hele avsluttes i Bergmannshallen, et stort og åpent rom som har blitt brukt til konserter og arrangementer. Turen beveger seg i 500 meter med gruveganger og 50 meter ned i dypet.

Det tar ca 20 minutter å kjøre opp til Olavsgruva fra Røros sentrum. Har du ikke med bilen? Røros Taxi har fastpris på turer til og fra gruva.

Les mer om Olavsgruva. 
Kjøp billetter her. 

17:00 – spis en bedre middag fra fjellets spisskammer

Rørosregionen er landets lokalmathovedstad og er tuftet på tradisjoner. Den lave temperaturen og det karrige landskapet i regionen resulterer i lokale matvareprodukter rike på smak. På Vertshuset Røros får du tilbredt lokale råvarer med en moderne vri. En perfekt avslutning på en dag i verdensarven.

Les mer om Vertshuset.