05jan
Av: Margit Wintervold Dato: januar 05, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

I Rørosregionen er du garantert hvit vinter. Ikke bare lysner snøen opp vinternettene, den gjør kalde vinterdager og netter litt lunere.  

Stjernehimmelen blinker klarest i de kaldeste vinternettene, og sammen inviterer de deg til en rekke vinteropplevelser. Når kjørte du sist spark på gnistrende føre? Men la oss advare deg, sparkføret her i regionen er godt, og det går kanskje fortere enn du huskerNå er det duket for en rekke aktiviteter her. Dfinner mil på mil med skiløper i variert terreng, du kan oppleve Femundløpet og du kan ta med hele familien på isfiske. 

Femundløpet

Du kan bare begynne å glede deg til februar, da kan du oppleve et av verdens mest spektakulære sledehundløp på tett hold. Fredag 5til tirsdag 9. februar har du sjansen til å heie frem hundespannene langs sporet og kjenne Femundløpet skikkelig på pulsen.  

Råere og annerledes

Jon Anders Kokkvoll, daglig leder i Femundløpet sier at årets løp blir et annerledes løp – et løp som mange har etterspurt og ønsket seg. Det blir like rått, eller kanskje en enda mer spektakulær opplevelse for deltakerne og publikum enn tidligere, lover han. 
 
Den største endringen for deltakerne og teamene deres er at årets Femundløp blir et løp utelukkende med villmarkssjekkpunkter. Når deltakeren har kjørt ut fra start  Røros og kommer inn til sjekkpunktene, kan de ikke forlate sjekkpunktet. Deltakeren må hvile og spise sammen med hundene inne på sjekkpunktarenaene slik de trener på ellers på høsten og vinteren. 
På sjekkpunktene vil det være tilbud om bespisning, toaletter og trivelige bålplasser. 
 
stedet for den tradisjonelle starten i Kjerkgata, skal alle deltagere i alle klasser starte fra Moan, utenfor Røros sentrumDette er gjort for å forhindre tette folkeansamlinger og redusere faren for koronasmitte. Tre publikumssoner sørger for at alle vil få en god opplevelse av starten. At vi tar starten av Femundløpet ut av sentrum smerter oss. Vi, og mange med oss, er glade i de unike kulissene vi har hatt under gatestarten i Røros i mange år, sier Kokkvoll. 
 
Den ekstatiske starten er en opplevelse i seg selv. Topptrente hunder og kjørere stiller utålmodige til start. Så snart signalet går, farer hundesledene av sted over is og snø i et heseblesende tempo. Det er tilrettelagt for publikum langs starten av traseen, og alt livestreames på YouTube og i flere andre kanaler.

Om Femundløpet

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet har start og målgang på Røros, og er innom til seks sjekkpunkter rundt om i den eventyrlige villmarka i regionen. Løpet går gjennom kommunene Trysil, Os, Rendalen, Tolga, Engerdal, Tynset og Røros og er verdens største sledehundløp målt i antall deltakere.

Jens Kvernmo i Femundløpet

Jens Kvermo fra Ogndal er også kjent som Jens i villmarka gjennom en rekke TV-serier. Han stiller i Femundløpet først og fremst fordi han trives så godt i Rørosregionen. En av de aller første dagene i 2021 tok vi en prat med Jens. Sammen med hundene er han i Sylan og trener til Femundløpet. Når det gjelder sledehundkjøring er han egentlig ganske fersk i gamet, selv om han har deltatt i Femundløpet én gang før.

Første gang Jens Kvernmo stilte seg bak en hundeslede var i 2018. Han liker å kaste seg ut i utfordrende opplevelser, og kjørte likegodt hundesleden 120 mil fra Finnmark til Trøndelag. En klabbtur, beskriver han distansen som.

Året etter stilte han til start i KjerkgataJeg synes løpet gikk bra, jeg rotet det til litt på slutten av løpet. En av hundene hadde en poteskade, men vi kom inn til mål som nummer 17Femundløpet var en artig opplevelse i flott natur og jeg ble kjent med mange menneskerforteller Jens. 

Jens kom hjem etter et langt opphold i villmarka i Canada rett før jul. Erfaringene fra Canada og villmarka kommer godt med når han stiller til start i Femundløpet. Når jeg kommer inn på sjekkpunkt, er det andre som klager over dårlig føre. Men jeg er ikke vant til å kjøre på spor, jeg er vant til å være i villmarka med de utfordringene den byr på. For meg er sporkjøring som å kjøre på E6! 

Det er litt nedtur at starten ikke går i Kjerkgata i år, for det var en helt spesiell opplevelse, forteller han. Han gleder seg til Femundløpet, og han stiller fordi han synes opplevelsen er moro. Folk i Rørosregionen er ikke tamme! De er bra folk, og jeg trives veldig godt på Røros, så det er mest derfor jeg kommer. Etter løpet er det trivelig å ta en tur på puben og møte folk. 

Jeg tar Femundløpet som en tur og skal nyte opplevelsen, jeg kjører ikke for å vinne. Aller mest gleder jeg meg til å møte alle de jeg ble kjent med sist. Og det å være på sportet. Han mener også at det er lærerikt å delta i Femundløpet, for etter et så langt og intenst løp, er det mye lettere å komme seg ut på tur – da sitter all nødvendig kunnskap inne.

Og hva med Bamse og Tarzan, de kommer vel også? 

Ja, de skal selvsagt med! De har akkurat begynt å trene, men har god grunnform etter Canada. Vi har en utrolig tett kontakt og jeg vet at de vil gjøre alt for meg og jeg for dem. Sammen jaktet vi ulv og gaupe i Canada og vi sov i samme sovepose. Under Femundløpet skal jeg ligge og kose meg og sove sammen med dem i halmen på sjekkpunkt. 

Hvis du vil møte Jens og høre ham fortelle om opplevelsene fra villmarka i Canada, blir det mulighet for det i Storstuggu på Røros 11. februar kl. 18.00.

Isfiske i fjellvatn

Vi har ikke tall på hvor mange vatn, tjern og elver som er spredd utover Røosregionen, men én ting er sikkert: du trenger ikke å gå langt før du finner en fiskemulighet. Sommers tid inviterer vatna til flotte opplevelser i kano, og hvis du vil fiske eller bade, kan du velge og vrake i gode muligheter. For ivrige sportsfiskere slutter ikke fiskesesongen når isen legger seg og snøføyka blåser rundt ørene. Da finner de frem isfiskeutstyret. Men vinterfisket trenger ikke å være forbeholdt erfarne sportsfiskere, alle kan være med. Hva med å ta med hele familien på en artig fellesopplevelse?

Utstyr

Du trenger ikke noe fancy utstyr til isfiske, først og fremst trenger du ispigger. De skal du alltid la henge over nakken, slik at de er lett tilgjengelige hvis uhellet skulle være ute. Med en pilkestikke, et par blink og en boks maggot kommer du langt med isfiske. Og så trenger du selvsagt en isbor. Varme og vindtette klær og hansker er et absolutt must, for det kan være en kald fornøyelse å sitte ute på isen. 

Hvor er fisken?

Ja, den som alltid visste det, ville aldri  tomhendt hjem. For alle oss andre gjelder det å snakke med lokalkjente, de vet ofte hvor det er best å fiske. Hør på den lokale sportsbutikken der du kjøper fiskekort. En titt  sortimentet i butikken skader heller ikke, de selger nemlig det utstyret som brukes av de lokale og som funker der du er.  

Fiske

Når du har valgt deg ut et av de mange gode fiskevannene i regionen, er det bare å finne frem isboret. Isbor fås med flere dimensjoner. Et isbor med på 115 millimeter er bra for allround-fiske. Jo bredere dimensjon du velger, jo tyngre er det å bore hull. Og i Rørosregionen kan isen bli tykk. Når du har kommet gjennom isen, er det lurt å bruke en isspade for å holde hullet rent og fritt for is og sørpe. 
 
Nå er du klar for å finne frem pilkestikka! I enden av snøret velger de fleste å bruke en røyeblink med en krok for maggot under. Maggot er små, hvite fluelarver som du får kjøpt hos de fleste sportsfiskebutikker. Fest gjerne fem-seks stykker på kroken og la blinken gå til bunns. Når du merker bunnen, trekker du snøret litt opp, slik at blinken henger 20-30 cm. over bunnen. Gjør små rykk med pilkestikka, da vi blinken bevege seg og tiltrekke fisk. Det er bare bra om du treffer bunnen av og til.  
 
Biter ikke fisken? Prøv å fiske på forskjellige dybder. Det er heller ikke lurt å sitte i ro ved samme hull, dersom du ikke merker noen napp. Bor et nytt hull, og prøv der. Noen ganger kan en fisker med samme utstyr få flere fisk bare noen meter unna der du står uten å få så mye som et nappBunn- og strømforholdene er avgjørende, og det er det som gjør isfiske så spennende. Midt på dagen trenger heller ikke å være det beste tidspunktet, prøv gjerne fisket om morgenen eller ettermiddagen. Og igjen; snakk med lokalkjente. De er hjelpsomme og deler gjerne kunnskapen sin med deg. 
 
Skitt fiske!

Tips for at alle skal ha det hyggelig på isen

  • Ta med godt med varme og vindtette klær
  • Ikke sitt krumbøyd på huk over hullet, da blir du fort sliten og kald. Ta med deg en campingstol, liggeunderlag eller reinsdyrskinn og ha det behagelig.
  •  Termos med varm kakao og kaffe er godt og hjelper dere med å holde varmen
  •  Ta med en stubbe som du på forhånd har snittet et kryss ned i veden på. Nede i krysset legger du et    par tennposer og litt never, og vipps så har dere et bål å varme dere eller koke kaffe på.