06mai
Av: Margit Wintervold Dato: mai 06, 2021 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Hva med å gjøre årets sommerferie litt grønnere? I Rørosregionen er vi opptatt av bærekraft og grønne verdier.

Destinasjon Røros er sertifisert som et bærekraftig reisemål. Bærekraftig reisemål er en merkeordning i regi av Innovasjon Norge og merket er et verktøy for å hjelpe alle i reiselivsnæringen til å samarbeide om å styre reiselivsutviklingen i riktig retning. Gjennom denne bevisstheten er vi med på å ta vare på verdensarven, naturressursene våre og sikre gode, trygge arbeidsplasser. 

Slik kan du gjøre sommerferien grønnere og mer bærekraftig: 

1. Reis kollektivt

Kollektivtransport gir lavere utslipp enn bilkjøring. Reiser du kollektivt i ferien, får du mer tid til å slappe av, du kan være mer til stede med de du er på ferie sammen med og nyte landskapet i konstant endring utenfor buss- eller togvinduet. Du kan reise enkelt med både tog og buss til Rørosregionen. Dessuten har AtB et eget sommerpass som gjør det rimelig og enkelt for dere som skal reise i hele Trøndelag. 

2. Grønnere bilferie

Veldig mange foretrekker å reise med bil på sommerferie. Noen biler er mer miljøvennlige enn andre, men du kan selv gjøre noe for at bilferien din skal bli litt grønnere, uansett hvilken type bil du velger å kjøre. Fyller du opp setene i bilen, får dere maksimalt ut av transporten. Dra gjerne flere sammen på ferie, det er mer økonomisk, litt grønnere og veldig hyggelig. Lær deg økokjøring – med små endringer i kjøremønsteret kan du redusere forbruket og utslipp med opptil 20 prosent. Det handler bl.a. om å holde jevn hastighet, akselerere raskt, følge fartsgrensen, unngå unødig last og sjekke at dekktrykket er korrekt. 

Røros. Foto: Tom Gustavsen

3. Besøk et bærekraftig reisemål

Å reise og besøke bærekraftige reisemål sikrer en helhetlig opplevelse for deg som besøkende. Hvis du velger et bærekraftig reisemål i sommerferien, bidrar du til arbeidet med å sikre stedets historiske og kulturelle arv, samtidig som du støtter opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø. I Rørosregionen er vi opptatt av å være en bærekraftig destinasjon fordi vi vil ta vare på verdensarven, naturressursene våre og sikre gode, trygge arbeidsplasser. Det er bra for deg som kommer og besøker oss og bra for oss som bor her! 

4. Bruk sykkel

Vi menernaturligvis ikke at du skal sykle hele veien til oss når du skal på sommerferie, men ta gjerne med deg sykkelen når du reiser hit. Sykler er enkle å henge bak på bilen, og da kan du la bilen stå mei ro når du er på ferie, og du kan kjenne på frihetsfølelsen når vindel flagrer i håret. Vet du forresten at det er en merket sykkelvei mellom Alvdal og Røros? Seterveien er 16 mil lang og du kan sykle hele eller deler av den gjennom storslagent fjellandskap og fine seterbygder. Blir sykkeltur gjennom naturen i Rørosregionen en del av årets sommerferie? 

Lokalmatsafari i Rørosregionen_foto_Marius Rua

5. Handle og spis lokalprodusert

Når du handler og spiser lokalt, støtter du lokale småprodusenterog næringsdrivende og du får kortreiste eller ureiste produkter. Som en del av destinasjonens arbeid med bærekraftig reiseliv og lokalmat, har vi utdannet egne guider som er spesialisert på lokalmatopplevelser. Du kan bli med på en lokalmatsafari og bli bedre kjent med regionens spesialiteter. Den økte bevisstheten om lokale matvarer sikrer kvalitetsrike matopplevelser for både lokalbefolkning og til deg som besøker en av regionens mange spisesteder.