12mar
Av: pikselpusher Dato: mars 12, 2015 Kategori(er): Nyheter, Reisetips Comments: 0

Femundsmarka egner seg både for tur- og skigåing, kano- og kajakkturer samt jakt og fiske.

Mellom krokfuru og bortgjemte sjøer, omringet av mose og kampstein lokker opplevelsene i Femundsmarka nasjonalpark. For ti tusen år siden trakk isen seg tilbake og la igjen et øde, urtidspreget dødislandskap – et landskap tilrettelagt for vakre og minnerike turer. Sammen med tilgrensede verneområder på svensk side utgjør Femundsmarka nasjonalpark et at de største sammenhengende villmarksområdene i Sør-Skandinavia.

Glitrende vann med sprelsk fisk

Uansett ambisjonsnivå kan du utfordre ferdigheter og fiskelykke i Femundsmarka. I de uttallige sjøene og vassdraga, er det ikke bare ørret som biter, men også abbor, røe, harr, sik, lake og gjedde. I Grøtåa, Mugga, Røa og Rogen finner du mest ørret. Vinterstid kan du forsøke isfiske og de beste mulighetene for napp finner du i Revlingsjøene, vatna på Røvollfjellet og i en del mindre småvatn i Engerdal.

Til fots, på ski eller på jakt etter ”fjellets gull”

Enten det er på ski eller til fots i Femundsmarka, er turmulighetene mange og hver årstid har sin egen sjarm. Om sommeren kan du følge et nett av oppmerkede stier, noe som gjøre at du enkelt kan planlegge og skreddersy ”din” tur. Sensommer og høst legger til rette for bærplukking. Fjellets gull: molta, finner du flere steder i marka. Vinterstid venter kaffebålet i lun furuskog.

Padling på naturens speil

Vil du padle i kano eller kajakk finner du et sammenhengende sjøsystem i de indre delene av nasjonalparken. Har du tid, kan du padle i dagevis i de mange vassdraga og sjøene. I de øvre delene av Røa, Reva, Revsjøen og Styggsjøen er mulighetene mange for flotte turer.

Utsikt med innsikt

Landskapet og fjella i Femundsmarka preges av runde former, lange og slake linjer. Likevel finner du en rekke topper som strekker seg over 1000 m. Den høyeste av de finner du helt nord i Femundsmarka: Storvigelen med sine 1561 moh, ruver ved inngangsporten til nasjonalparken. I sør finner du Store Svuku (1415 moh.), Grøthogna (1401 moh.) og Elgåhogna (1460 moh.). Toppene gir et fantastisk skue over det urtidspregede dødislandskapet du finner i Femundsmarka. Toppene er tilgjengelig sommers som vinterstid.

Kulturminner fra Kobberverkets tid

Mange av sporene du finner i og rundt Femundsmarka stammer fra Røros Kobberverk. Smelthytta på vestsida av Femunden var i drift fra 1743 til 1822, og man finner synlige spor etter kullvedhogst og kullbrenning til smelteovnene helt inn til riksgrensa. Langs vassdragene er det spor etter fløtning i form av damanlegg, tømmerrenner, lenser og fløtningsbuer.

Les mer om Femundsmarka nasjonalpark

Ta turen til Femundsmarka nasjonalpark, og husk: i nasjonalparken er du naturens gjest.
Velkommen!

Overnatting

Det er mange muligheter for overnatting i regionen vår, både vandrerhjem, hoteller, camping og hytter/leiligheter.
Oversikt over overnatting finner du her