09okt
Av: margit Dato: oktober 09, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Når bladene faller fra trærne og fargespillet i naturen nærmer seg slutten, så blir samtidig høsten en tid for ettertanke og en tid for ro.  

Veldig mange av oss har det travelt i hverdagen eller på jobb. Det er lett å komme inn i et spor hvor vi hele tiden gjør ting, i stedet for å væreOm du klarer å lage en luke i hverdagen eller når det er helg, så har vi noen tips til deg som er i Rørosregionen – som gjest, hytteboer eller fastboende.  

Høst er tid for yoga

På Røros tilbyr Yoga sammen tid der du kan lande og finne igjen pusten din. Du kan melde deg på timer både mandager og torsdager kl. 19.00, og tilbudet er for alle. 

Høst er tid for stjerner

Legg deg på verandaen eller på et ullteppe på bakken og se opp på den fantastiske stjernehimmelen. Kanskje vil du se det vakre stjernebildet med det (u)passende navnet Corona Borealis, som betyr den nordlige krone. Sammen former de sju stjernene en C som er litt på hell. Hvis du laster ned appen Star Walk 2, så får du fakta, myter og historier om de ulike stjernebildene, i tillegg til 3D-animasjoner. Vil du nyte stjernene i fred, er det bare å la tankene vandre og glemme alt av digitale hjelpemidler. Vil du virkelig nyte stjernehimmelen i fred, langt fra folk og unaturlig lys, så er Femundsmarka nasjonalpark det rette stedet. Her har du mange muligheter til å overnatte i åpne buer og koier, eller ligge ute med bare stjernene over deg. Hvis du tar med deg teltet kan du se stjernene fra Forollhogna nasjonalpark eller Alvdal Vestfjell også. 

Høst er tid for musikk

Høsten bærer bud om vinter og kulde, og det er lett å kjenne på en følelse av melankoli. Er det fordi vi ser at naturen endrer form, og går i dvaleFordi løvet faller og løvet råtner? Jeg vet ikke. Men at høsten ofte kommer hånd i hånd med en følelse av melankoli – ja, det vet jeg. Da er det bare å dyrke den, i alle fall for en kveld. Sett deg med en kopp te, sveiv i gang platespilleren (eller finn fram Spotify) og sett på musikk som lar deg bli i følelsen. Bare vær der, ikke skynd deg videre. 

Hør på Nick Drakes Pink Moon, Joni Mitchells Both Sides Now eller Johnny Cash sin versjon av HurtLytt til Nick Cave som vil ha deg Into My Arms, Songbird av Eva Cassidy eller You Want it Darker av Leonard CohenIngen ting av Nina Simone kan bli feil. Det kan heller ikke albumet Till The Sun turns Black av Ray LaMontagne bli.  

Men hvis alt dette likevel er feil, fordi du bare lytter til klassisk musikk, så er det kanskje Bachs cellosuiter du skal høre på, spilt av Mime Yamahiro Brinkmann. Cello er melankoli og melankoli er høst. Og allerede nå kan du glede deg til det blir Vinterfestspill i Bergstaden. 

Høst er tid for å stå alene og fiske

Noe av det beste med å fiske er roen som følger med å være på ett sted, over lengre tid, og det er ikke noe annet du skal gjøre. Bare stå der og følge med på om du får fisk. I Rørosregionen har vi mange fine fjellvann å fiske i og tipsene får du her. 

Høst er tid for å hjelpe fuglene med å fete seg opp til vinteren

Smelt delfiafett i en kjel.
Klipp av en melkekartong på midten og fyll kartongen opp med frø. OBS! Frøene må være uten salt.

Klipp en taustump på ca. 70 cm. Lag en tykk knute i den ende enden av tauet og trykk den ned i frøblandingen. Hell det flytende fettet oppi og rør godt rundt. 
Sett kartingen i kjøleskapet over natta.
Neste dag klipper du opp melkekartongen og lager en løkke på tauet.
Heng meisebollen opp i et tre.
Og så kan dy nyte synet av blåmeisen, bokfinken, og dompapen 

Høst er tid for Artut kulturfest

Synes du at du har vært nok i ro nå, så kan du jo alltids avreagere med Artut kulturfest 2020 – opplevelser skapt av folk, for folk og et program tettpakket med konserter, stand-up, bokbad og fotoutstillingen Verdensarv i endring på Smelthytta. Dette er historiske motiver sammenstilt med nye bilder av samme motiv. Er du fotointeressert er dette et must! 

Ha en langsom og fin høst, med litt fart og kultur innimellom!