06jun
Av: pikselpusher Dato: juni 06, 2019 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Det åpne, vide fjellandskapet med sine lange vidder og snille fjell topper innbyr til toppturer hele året.

Fjellene i Rørosregionen og Nord-Østerdalen egner seg for bestigning uansett årstid: I mose- og lyngkledd drakt sommerstid, med flotte kontraster – snø og svakt grønne bar-rabber på våren, i fargerik høstdrakt eller med sine magnetiske hvite vidder vinterstid.  Følelsen av å ha fjellet for seg selv, mens man skuer utover en natur tydelig formet av hardt vær og klima er en opplevelse man ikke kan være foruten!  Tar du deg til toppen, venter en fantastisk 360 graders panoramautsikt over området.

Røros Guide

Ønsker du en rolig vandring i skog eller fjell med lunsj og bålkokt kaffe? Røros Guide legger til rette for deg og dine turønsker. Turene går i hovedsak i umiddelbar nærhet av Røros sentrum og Femundsmarka/Flensmarka.

Alvdal
Sølnkletten

Lengde: ca. 21,4 km.
Varighet: 9 timer
Rundtur

Sølnkletten (1827 moh.) er Alvdals høyeste topp og har flere mulige adkomstvarianter.

De fleste turgåere kjører imidlertid inn Sølndalen til Follandsvangen og tar både Spisskletten og Store Sølnkletten i samme tur. Da får du full pakke. Men dette er også den lengste og hardeste løypa, 8-10 timer.

Et annet godt alternativ er å ta bilen inn til Dølbekken og Kvislå og gå herfra. Følg stien mot Breisjøsætra og ta direkte mot toppen fra sørsida av fjellfoten. Da får du en tur på 6-7 timer.

Østkjølen

Lengde: 16,3 km
Varighet: 6 timer
En vei

Østkjølen er en variert og spennende fjellrygg med tidvis fantastisk utsikt ned mot Tylldalen i øst og Glomdalsføret i vest og mot fjella i alle retninger.

Du starter ved Kvebergsvangan. Merket løype går mot sørøst på begge sider av tjernet på Høyåsen gjennom blandet skog mot Raudfjellet. Raudfjellet og Hårsetvola har både de storslåtte og de småidylliske opplevelsene. Ved Gaupskardkampen fortsetter stien ned I Gaupskardet og opp i Bellingan vest for Måna.

Fra Måna ser du hele Tylldalen på langs og sørover forbi Jutulhogget. Lengden på turen kan tilpasses vær og turform, men prøv å komme øst på fjellryggen for å oppleve den fineste utsikten.

Sentrumstoppen sten

Lengde: 3,2 km
Varighet: 2 timer
En vei

Sten er kanskje Alvdal’s mest besøkte topp. Du kan starte fra Steimosvingen eller oppe på Steimoegga Idrettspark.  Stien starter der lysløypa krysser veien, og den er godt skiltet.

Etter kort tid krysser du veien til boligfeltene og seinere seterveien, og du er på vei opp mot toppen. Halvveis oppe ser du jordet til Steimoen Gard. Der flater stien litt ut, før du begynner på den skikkelig bratte og lange siste bakken opp mot toppen.

Når du er på toppen, føler du helt sikkert at dette var verdt slitet. Utsikten er fenomenal i alle retninger. I nord ser du erkerivalen Tynset, i sør Alvdal sentrum,  i vest Alvdal vestfjell og i øst Trondfjellet (1666 moh.).  Du bruker rundt to timer på turen.

Holtålen
Storskarven

Lengde: 4,9 km
Varighet: 4 timer, 30 minutter
En vei

Storskarven ligger i Holtålen kommune. Storskarven er et av de mest markante i fjell i området med sin “runde pande” , og er lett tilgjengelig fra Killingdal Gruve i Holtålen kommune og fra Molingsdalen i Røros kommune. Det er farbar bomvei med avkjørsel fra Reitanveien like før Reitan stasjon. Du kjører gjennom den naturskjønne Killingsdalen før du kommer til Killingsdalen Gruve, som i seg selv er en severdighet med sine restaurerte bygninger. Gruva var i drift fram til 1960-tallet. Turen fra gruva må betraktes som lett i begynnelsen, men oppstigningen mot varden og posten er krevende. Fra Molingdalen er tilgjengeligheten noe mer brysom, blant annet er terrenget tyngre å ferdes i, men turen er langt fra uoverkommelig. Belønningen er stor fra begge utgangspunktene: en fantastisk fin utsikt.

Måstjønnskarven

Lengde: 17,3 km
Varighet: 3 timer
En vei

Løypa starter på parkeringsplassen på veien som går gjennom HVs Kurssenter i Haltdalen, ca. 7 km fra Rv30, avkjøring ved Heksem bru i Haltdalen sentrum. Følg veien videre fra parkeringsplassen ca. 100m. Ta til venstre og følg kjerreveien. Kjerreveien følger du helt til du kommer opp på snaufjellet, Stortælet, etter ca. 3 km. Herfra ser du Renåtjønna til venstre og det er bare å fortsette langs den gamle seterveien til Ledalen. Etter ca. 2 km begynner stigningen opp mot mønhøgda. Her kan du enten velge å fortsette opp på Manhøgdtoppen eller bryte av fra seterveien til venstre. Hold retning rett mot toppen av Måstjønnskarven etter begge alternativene. Måstjønna, 872 moh., som ligger ved foten av Måstjønnskarven, er et godt fiskevatn med fet, fin fisk. Den neste kilometeren opp til første toppen er bratt. Den høyeste toppen ligger ca. 1 km lengre inn, men dit er det nesten flatt. Fin utsikt i alle retninger. Vest for toppen ligger Ledalen, den eneste seterdalen i Holtålen uten bilvei.

Hessjøen rundt

Lengde: 5,8 km
Varighet: 2 timer
Rundtur

Turen går i lett og fint turterreng rundt Hessjøen med utgangspunkt i Båtvika ca 20 km fra Hessdalskrysset (Fv 30 og Fv 576) i Holtålen kommune.

I Båtvika finnes infotavle. Stien går i naturskjønne omgivelser og er godt merket hele veien. For en del år siden var Hessjøen et område med aktiv seterdrift. I dag er det kun et fåtall som har dyr på setra. Hessjøen rundt er opprinnelig en gammel sti som ble benyttet av de som var på setra. Den er nå merket og oppgradert.

Hessjøen rundt kan kombineres med en tur til Brattbekktjønna, Gruvdalen og Berghøgda. Ved Kirkhusvollan er det merket hvor stien tar av. Dette er en krevende fottur som passer til voksne og har en høydeforskjell på ca 200 m.

Os
Gråhøgda

Lengde: 5,8 km
Varighet: 3 timer, 30 minutter
En vei

Ta av fra Rv 28 ca. 4 km fra Os sentrum, ved Halvmilenget. Det er mulig å kjøre opp til bommen på flatfjellet og deretter følge løypa Fjellvegen videre mot toppen av Gråhøgda. Deler av løypa er bratt.

Fantastisk utsikt i alle retninger.

Synnerhogna

Lengde: 4,4 km
Varighet: 2 timer
En vei

Turstien til Storenget går gjennom et enestående, gamelt beite- og slåttelandskap opp til tregrensa. Om du vil, kan du forlenge turen opp til Synnerhogna (1210 moh). Synnerhogna ligger innenfor Forollhogna nasjonalpark, det er derfor ikke merket sti over tregrensa.

Om en fortsetter mot Synnerhogna passeres Myrengrabben i et åpent terreng med mye stor stein hvor terrenget stiger bratt. Fra toppen av Synnerhogna har du et vidt utsyn mot blant annet Forollhogna, Rondane, Sølenkletten, Tron og Elgpiggen.

Litjdjupsjøen

Lengde: 5,3 km
Varighet: 1 time, 30 minutter
En vei

Fra Nordervollia følger du en god sti som går langs Litjdjupsjøbekken. Stien er lett å gå, og det tar ikke lang tid før du kommer opp på høgda sørøst for sjøen. Her er det gode muligheter for å finne seg en rasteplass, og kanskje er det fisk å få på stanga i sjøen. Denne turen er 4 km t/r. Det er også et alternativ å gå fra Kvernhusvollvollen i skarvdalen. Turen herfra blir noe lengre, og det blir noen flere høydemeter som skal forseres. Her går stien gjennom beiteområdene til kubuskapene fra Skarvdalen, og det gir en spesiell stemning å høre kubjellene i lien en sommersdag. I skogbandet er det ikke sjelden at det kan lette et rypekull når du kommer gående. Denne turen er 6 km t/r.

Røros
Kvernskaret

Lengde: 10,2 km
Varighet: 6 timer
En vei

Turen til Kvernskaret kan du starte fra Gjøsvika. Ta til venstre etter Femundveien, så til høyre opp mot Skistuggu. Det er fin utsikt over Begstaden Røros allerede før du kommer opp på Skistuggu. Etter å ha passert Skistuggu, kommer du inn på Turistforeningens sti mellom Røros og Narjordet. På østsida av Kvernskaret er det plassert ut en trimpost. Vel oppe på toppen bør du nyte utsikten til alle kanter, fra Femunden i øst til Forolhogna i vest. Turen til kvernskaret er ca. 10 km hver veg, og det er lett å gå på god sti.

Vigelpiken

Lengde: 5,8 km
Varighet: 4 timer
En vei

Vigelpiken ligger i Feragsfjella, og denne toppen kan du se på god avstand i det åpne fjellandskapet. Toppen er et godt holdepunkt for å finne fram på rett veg. Vi anbefaler følgende rute: Følg Rv31 til Aursundens Fjordarm Botnet. Ca. en kilometer nord for Botnvika camping, ved Nedre Botnvollen, går det gårdsvei østover til øvre Botnvollen. Parker ved bommen. Derfra går det vei videre østover, retning innsjøen Tufsingen. Fra høyden før Tufsingen er det merket sti med skilt Vigelpiken. Stien går på sørvestsiden av Tufsingen. Dette er et tørt og fint område, med en krevende stigning etter at Tufsingen er passert. Vigelpiken kan forøvrig nåes fra Feragen, fra sørvest.

Enarsvola

Lengde: 4,5 km
Varighet: 2 timer
En vei

En god ettermiddagstur i lett terreng.

Enarsvola ligger 4 km (i luftlinje) nordøst for Røros Hotel. Det er godt merket sti fra parkeringsplassen ovenfor hotellet, ved Konstknektveien. Turen går i åpent lende med fin utsikt. Når du kommer til Enarsvolas høyeste punkt, møter du fjellkjerka – et godt sted å puste ut etter motbakken. Fra fjellkjerka har du fin utsikt, selv om du ikke har klatret spesielt høyt. Dette er en fin ettermiddagstur for både store og små.

Tolga
Nonsvola i Vingelen

Lengde: 7,1 km
Varighet: 2 timer
En vei

Parkering og start ved Åsgårdvollen på Åsan. Herfra er det bra merket og ryddet sti til toppen. Litt stigende terreng hele veien, men lett og fint å gå, fjell med joggeskoterreng, med forbehold om oppholdsvær. Ei rute som altså er ypperlig både for familieturer og treningsturer.

Første delen av turen går langs Gamle Trondheimsveg. Ta av ved skiltet til Nonsvola, og følg stien videre i stigende skogsterreng. Når du kommer opp av skogen, er det en nytelse å se toppen på en solfylt dag, og resten av turen går du bare og nyter fjellnaturen. Fra toppen er det flott utsikt utover Vingelen og de majestetiske fjella i horisonten, som bare må oppleves på en klar og solrik dag. Dette er også en flott tur på ski.

Karolinerveien

Lengde: 24,6 km
Varighet: 3, timer, 30 minutter
En vei

Dette er vegen karolinerne kom før jul i 1718 da de skulle til Bergstaden for å stjele kobber. Det var en strabasiøs tur i snø og mørke. Stien starter på Tollefshagenvollen, 11-12 km nordvestover gjennom Vingelen fra skole og samfunnshus. Herfra følger du traktorspor ca. 300 m. Hold stien til venstre opp Rabbenget. Bak Båvola tar stien av og krysser Gjera elv. Videre går den forbi Klimpen og Busjødalsrabban. Her går traseen innom Forollhogna nasjonalpark et stykke. I dette området observeres ofte villrein. Snart slipper stien seg ned gjennom bjørkeskogen til den setergrenda Magnillsjøan. Traseen videre går nordvestover mot Trolltjønna, hvor det på nordsiden er ei bu som alltid er åpen. Stien videre går flatt innover dalen og snart ser du Oddengrenda på Kvikne.

Turen kan deles ved å gå Magnillsjøan-Vingelen eller Magnillsjøan-Kvikne.

Bjørsjøkletten

Lengde: 3,8 km
Varighet: 1 time, 30 minutter
Rundtur

Det fins flere utgangspunkt for denne turen. Du kan kjøre opp Fjellvegen forbi Sumundshytta og til vegs ende ved Tverrhøbua.Derfra går det en tydelig sti nordover/nordvest rundt Tverrhøa. Det er tørr og fin sti hele vegen med stø kurs rett mot Bjørsjøkletten, ca. en times tur i rolig tempo.
Ønsker du en mer spenstig tur, kan du velge trasé fra Bjørsjølia. Kjør inn til setrene/hyttene nord for Bjørsjøen, til høyre i krysset Bjørsjøen rundt. Kjør inn til Vikevollen, og følg stien forbi Falkrabbua opp til Vesle Bjørsjøkletten. Derfra går turen videre til Store Bjørsjøkletten. Dette er også en fin tur, men noe brattere og lengre enn forrige alternativ.

Tynset
Røstvangen gruver

Lengde: 8,2 km
Rundtur

Dette er en tur til restene etter et gruvesamfunn som eksisterte fra 1904 til 1921.Fra parkeringsplassen går du nordover til du kommer til grunnmurene etter bebyggelse. Nå ser du de svære restene etter vaskeriet rett opp i lia. Gjør deg en runde her og les informasjonen på alle tavlene før du legger i vei opp mot vaskeriet. Herfra går det en sterk sti gjennom skogen og opp på snaufjellet til sjølve gruva. Den ene inngangen er godt synlig. Du kan fortsette bratt opp til Midthøa. Her er det flere brudd ned i fjellet. Nå ser du også vestover til området hvor den siste malmen ble tatt ut. Vil du avslutte her på Midthøa, kan du gå sør-sør-østover. Da kommer du ned til Gløtlisætra. Herfra kan du følge sæterveien. Etter en stund tar det av en dårligere vei bratt ned til høyre. Følg denne, da kommer du tilbake til parkeringsplassen.

Bratthøa

Lengde: 13,7 km
Varighet: 5 timer
En vei

Fra Tynset sentrum kjører du i retning Brydalen. Når du er kommet opp bakkene inn på Brydalskjølen, tar du av veien til høyre. Er bommen stengt, må du parkere i nærheten og gå fra fylkesveien.

Når du kommer til setergrenda, tar du til venstre rett etter den første setra, og følger stien opp mot Lauvåskletten. Når du kommer på snaufjellet, går du sørover til du treffer Turistforeningen si merka løype. Følg denne til høyre over Bratthøa, forbi Tuftehaugen skihytte, Skistua, og ned til Haverslia skistadion. Bilen kan du hente seinere.

Du kommer fort opp på snaufjellet på denne turen. Du passerer den godt synlige Lauvåskletten på venstre hånd, og en avstikker opp dit før turen fortsetter, er bryet verdt.                

Gråvorda

Lengde:8,4 km
Varighet: 2 timer
En vei

Du starter ved parkeringsplassen ved alpinanlegget, går langs gangveien østover til der stien tar av til høyre til rulleskiløypa, ca. 300 m. Så følger du denne til Sjølivegen, og går denne nordvestover i ca. 300 m, tar av til venstre og følger merket sti oppover i skogen. Ca. halvvegs til toppen kommer du til snaufjellet. Det er ganske tørt i området. Fra toppen får du en uttrolig utsikt over Savalsjøen.

Få inspirasjon til turer i verdensarven Røros og Cirkumferensen