22nov
Av: margit Dato: november 22, 2019 Kategori(er): Ukategorisert Comments: 0

Tekst: Mali Finborud Nøren / Ren Røros Frontal
Toppbilde: Jenny Sæbø Auran

Vi har alle ønsker og forventninger til jula. Barna gleder seg til ferie og gaver. Vi voksne gleder oss kanskje aller mest til å senke tempoet og ha tid sammen. Samvær uten å se på klokka, kaffe på senga, skiturer midt på dagen og sparkturer i blåtimen. Kanskje gleder du deg aller mest til langsomme frokoster med storfamilien? Noen av oss vil vandre rundt i pysjen og ha en rolig start, mens andre av oss ønsker å komme seg tidlig ut på ski og nyte den magiske stemningen vi har ute nå. På Røros kan du spenne på deg skiene i sentrum og gå dit de ferdigpreparerte løypene starter. Pust inn den klare vinterlufta, se vidda i vinterdrakt og bare nyt! Stillheten i landskapet, lyset og roen – det lader batteriene som bare det. Uansett er denne tiden så verdifull, fordi de fleste av oss har mange dager med fri, og tid til nettopp dette – å skru ned tempoet og bare være sammen.

Enten du kommer hit med bil, tog eller fly, så vil du oppleve at når du kommer til Rørosregionen, så skjer det noe med deg. Skuldrene senkes og hodet får fri fordi det er et roligere tempo her på fjellet enn i byen. På noen få timer går du fra julemas til julefred.

Blåtime
Blåtimen gir et magisk lys. Foto: Jan Ove Sorken
ski1_Roar_Ohlander
Ta med familien på skitur i jula. Foto: Roar Øhlander
Vinteren venter på deg

Her venter vinteren på deg. Trærne har fått hvite frakker, det er melisdryss og silkeføre. Er du ute mellom klokka 13 og 16 vil du oppleve det magiske skiftet i lyset, og denne stemningen alene er nok til å lokkes ut. Og så kommer den magiske blåtimen. Den farger både snø, bygninger og landskap og gir en trolsk stemning. Er du ute på riktig tid av døgnet, er det en fantastisk opplevelse å se den myke overgangen som skifter til blått og så like mykt forsvinner inn i mørket.

Hva med å ta på dere hodelykter og gå på skøyter på Doktortjønna? Eller gå opp til Skistuggu med rattkjelken og ak ned igjen. Tenn opp i bålpanna og stek pølser, eller gå inn i varmen med fyr på peisen og kos dere med varm kakao. Dette er garantert populært for både liten og stor. Disse opplevelsene koster ikke noe, men gjør at familien virkelig har kvalitetstid sammen.

Kos med kakako
Kos med kakao. Foto: Tom Gustavasen
Spark

En annen flott vinteropplevelse er å leie spark og ta meiene fatt rundt i den fargerike trehusbebyggelsen. Spark kan leies på Røros Turistkontor. Her er spark like vanlig om vinteren som sykkel er om sommeren. Sparkene står parkert utenfor kaféer og butikker, og de blir brukt av både gamle og unge. Og får du lyst på en handletur, kan det være lurt å ha sparken til å sette alle varene på, når du skal tilbake til hytta eller hotellet.

Kanefart

Hvis du ikke har prøvd kanefart, så har du en stemningsfull opplevelse i vente. Få ting er mer romantiske enn en tur med hest og slede rundt i Røros sentrum. Du kan kose deg under skinnfellen, mens faklene lyser opp sleden og hestene går gjennom de snødekte og smale gatene. Underveis ser du sjarmerende hus, butikker, gallerier og spisesteder, og kanskje oppdager du et sted du vil tilbringe resten av kvelden?

Aking

Vil du ha en litt enklere og virkelig lavterskel-aktivitet, så ta med deg akebrettet, og gå til den lille slalåmbakken midt i sentrum. Her går hestene ute på jordet ved siden av, mens hele familien kan ake, stå på snowboard eller slalåm ned bakkene i Åsgjerdet.  En mer sentrumsnær og artig aktivitet skal du lete lenge etter!

Hundekjøring

Ønsker du deg litt mer fart og villere turopplevelser, så må du prøve hundekjøring. Først kjører du i lett skogsterreng og deretter på snaufjellet. Da har du natur rundt deg så langt øyet kan se og du hører lyden av stillhet. Inne på fjellet er det en times pause med bål, kaffe, mat og drikke. Dette er godt for sjel og sinn!

Spark i Røros sentrum
Spark er et morsomt framkomstmiddel på vinteren. Foto: Tom Gustavsen
Kanefart
Stemningsfull kanefart i gata på Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Aking
Aking ar morsomt både for store og små. Foto: Roar Øhlander
Føl roen på fjellen bak hundespannet. Foto: Arne Tønset
Føl roen på fjellen bak hundespannet. Foto: Arne Tønset
Pippi på Røros
Pippis jul ble spilt inn på Røros. Foto: Aage Storløkken
Hjem til Jul - Netflix
Hjem til Jul. Foto: Netflix
Bergstaden Ziir

Jula handler mye om tid. Tid til hverandre, tid til å nyte stillhet og ro, og tid til å være sammen. I den ærverdige Bergstadens Ziir, Røros Kirke, har du god anledning til å oppleve ei fredelig og høytidelig stund. Det er lite som slår stemningen i gata når kirkeklokkene ringer jula inn til gudstjeneste på julaften klokka 14 og 16. Da er det bare å nyte freden som senker seg over hus og hytter i Bergstaden.

Gudstjenester på julaften

Røros 
Bergstadens Ziir – kl. 14.00 og 16.00
Tynset 
Tynset kirke – kl. 14.00
Ålen
Ålen Kirke – kl. 16.00
Tolga
Tolga Kirke – kl. 16.00
Os
Os Kirke – kl. 16.00

Bergstadens Ziir
Ring jula inn i Bergstadens Ziir. Foto: Svein Eggan