10feb
Av: margit Dato: februar 10, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Den norske forfatteren Johan Falkberget vokste opp på Rugldalen i Røros kommune. Visste du at huset hans på Ratvolden er museum i dag? Har du vært der? 

Johan Falkberget

Olavsgruva

Her kan du få en times vandring gjennom 300 år med bergverksdrift. Johan Falkberget jobbet ved Christianus Sextus gruve fra han var 7 til han ble 27. Alt han skrev ble gjort ut fra «bergmannens syn.» 

Les mer her.

Kaffestuggu

Ta deg en matbit og en kaffe på Kaffestuggu. Her hadde Johan Falkberget sin faste plass.  

Les mer her.

Pressemuseet Fjeld-Ljom.

Johan begynte tidlig å skrive for lokalavisa Fjeld-Ljom og hans første bøker ble trykket her. Han var også redaktør for en kort periode.

Les mer her.

 Amneus Bokhandel

Bokhandelen var et fast stoppested for Johan. Han skulle ha både skrivesaker og bøker. Falkberget vokste opp i et litterært hjem, og i pausestundene i gruvene pleide Johans far å lese historier høyt for Johan og de andre arbeiderne. Johan selv skrev gjerne kjærlighetsbrev for sine arbeidskamerater. 

Les mer her.

Røros Hotell

Her var Falkberget stamgjest når han skulle representere. Utenfor kulturhuset, Storstuggu, står statuen av An-Magritt og Hovistuten fra storverket Nattens brød. Flere av kulturhusets konferansesaler har fått navn etter gruvene i Falkbergets diktning. 

Les mer her.

Røros Kirke

Bergstadens Ziir

Handlinga i Den fjerde nattevakt er lagt til Røros rundt 1807, og historiens hovedperson er presten Benjamin Sigismund som har kommet til bergstaden med sin kone Katrine. Røros kirke er bakteppet for den brennende kjærlighetshistorien Benjamin innleder med bergmannshustruen Gunhild Bonde. 

Les mer her.

Ratvolden

Falkbergets hjem er i dag et museum som Røros kommune eier. Her kan du bli med på omvisning, og se skrivebordet og skrivesakene som Falkberget omga seg med da han forfattet sine storverk. 

Les mer her.

Ratvolden