12mai
Av: Bjørn Marius Narjord Dato: mai 12, 2022 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

Et gårdsbesøk gjør barna glade.

Har du vært sammen med barna i fornøyelsespark en hel dag før dere stikker innom en gård for å klappe killinger eller lam – og så oppdager dere at det var møtet med dyrene som gjorde mest inntrykk den dagen? Det har vi.

Et gårdsbesøk som gleder barna kan gi minner for livet. Derfor har vi laget en rute i Rørosregionen hvor hele familien kan nyte gårdsbesøket. Barna får hilse på dyrene og de voksne kan smake på den nydelige og kortreiste lokalmaten. Gjerne i ro og fred.

Fra sør til nord

Søberg Gård ligger ved riksveg 3 på Alvdal. Når du kommer hit kan du få en stemningsfull handel med håndlagde lys i Lysgrotten. Stabburet er fylt med lokalmat fra produsenter i området. Selv lager de spekepølser av lam og sau. På denne gården er de historiefortellere, kulturbærere og stemningsskapere av rang. La barna hilse på lammene som går ute, eller kjøp verdens beste lokale is.

Hvis hele familien er klar for et eventyr må dere ta turen innom Jutulhogget, som er ett av Nord-Europas største juv. Med en lengde på 2,4 km og en dybde på 140 meter er dette en spennende opplevelse for alle.

Breisjøseter ligger midt i Alvdal Vestfjell, et fjellområde mellom Rondane og Østerdalen. Her kan familien fiske, padle, ro og gå fine turer til både Storsølnkletten, Korsberghytta og Storgrytdalseter. Breisjøseter ble valgt av folket til «Artigste barnehytte» på ut.no.

På Røros

Er du på Røros må du ta turen innom Galåvolden GårdHer møter du både kjælne småkalver og nysgjerrige høner. På gården foredler de egne produkter av egg, mjølk, storfekjøtt og hønsekjøtt. Spesialitetene deres har fått mange utmerkelser. Har du hørt om Røros Is, Røros Ost, Røros Kake og Røroskua sjokolade? Alt kommer fra Galåvolden Gård, som ble ryddet så tidlig som i 1721. Her har de gårdsutsalg og omvisninger. Sjekk hjemmesiden for å få tidene.

Kalsa Gårdsbakeri ligger ved Aursunden og er en gammel og stemningsfull gård. De har eget bakeri og kafé i Såmmårstuggu, hvor de serverer lemse, pjalt og hyllkake. Barna kan leie fiskestang og fiske i Aursunden, mens resten av familien nyter kaffen i ro og fred.

Røros og omegn

Ljøsnåvollen seter ligger i Femundsmarka nasjonalpark og ble bygd på slutten av 1600-tallet. Her kan du overnatte i enkle hytter, barna får møte dyra og vertsskapet serverer tradisjonell seterkost. Mange foretrekker å kjøre til Feragen for så å sykle 12 km inn til den idylliske setra. Blir du et par dager anbefaler vi at du også tar turen opp på Storviglen (1561 moh), som er en 3-4 timers marsj fra Ljøsnåvollen. Setra ligger på DNTs merkede rutenett, så her er det mange fine turstier å følge. Ta kontakt med Ljøsnåvollen seter for å bestille overnatting eller mat.

Skottgården ligger i Brekken og er en gammel gård, eldre enn gruvene på Røros. Gården har åtte bygninge og det oser historie og stemning i hver krik og krok. Skottgården serverer god mat basert på lokale råvarer, og du får også kunnskap om hvordan de tradisjonelle rettene oppsto. Her har de hester, så det er mulig å leie kjøring av hest og kjerre. Eller kanskje dere kan få bli med på stell i stallen?

Kos dere med mat, dyr og glade barn!

Foto: Tom Gustavsen