11nov
Av: margit Dato: november 11, 2020 Kategori(er): Forside, Nyheter Comments: 0

2020 har vært og er et annerledes år for alle i Norge. Enda viktigere enn noen gang før er det å gi hverandre en juleglede nettopp i år.

Hvordan kan vi støtte hverandre i koronatider? For fellesskapet er noe det viktigste av det vi har nå, spesielt når vi må holde avstand til hverandre fysisk. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug

Forskning viser at sosial kontakt reduserer stress, depresjon, angst og isolasjon. Sosial kontakt gir oss en følelse av trygghet, tilhørighet, forutsigbarhet og også en hensikt med livet. Vi opplever livskvalitet og mestring i møte med andreHvordan kan vi støtte hverandre nå når tiltakene på nytt strammes inn? 

Vi kan bli en julegleder. En julegleder er en som gjør noe hyggelig for andre, og det midt i den travleste tida på året. En julegleder er en som tar seg tid til å se andre mennesker. Vil du bli med? Det er ikke så vanskelig. 

1. Snakk med noen 

Alle trenger noen å snakke med, noen som har tid til å høre på våre bekymringer og gi oss oppmuntringer. Vi trenger følelsesmessig støtte, spesielt når vi er i en uforutsigbar tid. Ring de eldre i familien, ring dattera eller sønnen din som står midt i spagaten mellom jobb, og travel tid med små barn eller ring en venn du ikke har snakket med på lenge. Send et julekort. Det er enda hyggeligere enn før å motta et kort i posten nå. 

 2. Gi praktisk hjelp  

Når mange blir låst til hjemmet sitt på grunn av alder, sykdom, at de er i risikosonen eller i karantene – ja, ta fram dugnadsånden og gi litt praktisk hjelp. Det kan være å ta inn posten, handle eller sørge for litt julebakst. Det kan være å stille et enkelt spørsmål: Kan jeg gjøre noe for deg? 

 3. Pusterom

Når vi har negative nyheter på skjermen til alle døgnets tider kan det lett overmanne oss. Ingenting er bedre enn å komme seg ut i frisk luft, gå en liten tur og få et pusterom. Ta med deg en venn eller en nabo. Det er utrolig hvordan tåka i hodet letter etter at hjernen har fått seg en luftetur, og er man to som avtaler å gå tur sammen blir ikke dørstokkmila så stor.  

 4. Gi en julegave med mening

Gi et bidrag til organisasjoner som allerede jobber for at jula skal bli lettere for de som er vanskeligst stilt. Støtt Røde Kors som gir juleopplevelser i ulike former til 16.000 barn. Eller Blå Kors som gir støtte både til barn, unge og familier, og gir en hjelpende hånd til rusavhengige. Hva med å kjøpe bladet Folk er Folk og samtidig gi støtte til romfolk i Norge. Gi en julegave med mening til Leger uten grenser, Norsk folkehjelp, Flyktningehjelpen eller UNICEF.  

5. Gi et smil 

Som en ekte julegleder kan du gi andre ditt smil. Du får nesten garantert ett tilbake, og en god følelse på kjøpet. Du har sett noen, hen har sett deg og begge kan kjenne på følelsen av fellesskap. Det fellesskapet vi alle er en del av nå, som gir nærhet på avstand og nærhet med hensyn.