24mar
Av: Erik Høsøien Dato: mars 24, 2017 Kategori(er): Nyheter Comments: 0

Rørosregionens kultur, natur og historie er tett sammenvevd. Her finner du mange spor fra gruvedriften, kultur i sin bredde, et rikholdng jordbruk og en allsidig industri. Under ditt opphold kan du besøke flere attraksjoner som formidler dette gjennom utstillinger, aktiviteter, flotte naturområder og smaksopplevelser. Velkommen til Rørosregionen! 

Verdensarven Røros Bergstad og Circumferesen

Tre hundre år med bergverksdrift skapte et mangfold av kulturminner spredt over et stort område. Verdensarven Røros Bergstad og Circumferensen kom på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 2010, som en utvidelse av verdensarven Røros Bergstad fra 1980. Bergstaden består av flere hundre trehus, og av disse er rundt 100 fredet.

Utvidelsen av verdensarvområdet i 2010 inkluderer kulturlandskapet rundt bergstaden, gruveområdene Storwartz og Nordgruvefeltet, Femundshytta og vinterveien over Korssjøen til Tufsingdalen. Verdensarvområdene ligger i kommunene Røros, Holtålen, Os og Engerdal. Verdensarvens buffersone strekker seg i tillegg inn i Midtre Gauldal, Tolga og Tynset kommune – alt innenfor den gamle Circumferensen.

Du kan oppleve og lære mer om regionens spennende historie og verdensarven på guidede turer, museumsbesøk og historiske vandringer. Eller du kan utforske på egenhånd, blant annet med hjelp av QR-koder som kan leses med mobil og nettbrett.

Les mer om verdensarven Røros bergstad og Circumferensen her.

Museum og omvisninger

I Rørosregionen vil du finne museum med stor variasjon. Et stort flertall har åpent hele året, mens noen kun har åpent i sommersesongen eller på forespørsel. Ønsker du en grunnleggende innføring i historien, kulturen og tradisjoner fra området? Eller rett og slett mer kunnskap om reisemålet? Ja, da oppfordrer vi å delta i omvisningene som settes opp daglig, ukentlig eller på forespørsel.

Mer informasjon om museum og omvisninger finner du her. 

Vollan Gård

Natur

Regionen vår kan by på et vidt spekter av natur og utendørs opplevelse, og rommer to nasjonalparker. Landskapet er utrolig variert, og du kan oppleve fjell, vidde, varierte skoger, rennende elver og stille vann. Her finnes noe for alle, enten du ønsker en ukestur i fjellet eller en liten spasertur i skogen. Naturen har en nærmest magnetisk tiltrekningskraft der hver årstid byr på forskjellige opplevelser.

Nasjonalparker

De mektigste nasjonalparkene som er å finne i Rørosregionen er Forollhogna og Femundsmarka – et eldorado for naturelskere året rundt. I Femundsmarka nasjonalpark er det mange flotte turmuligheter til fots og kano, men området har også mye å by på for den som interessert i historie og kultur. Forollhogna nasjonalpark byr på sammenhengende høyfjellsområder, slake, dalsider og slåtteområder og omtales ofte som «de snille fjell». Norges mest produktive villreinstamme holder til her, og den er kjent for store bukker med flotte gevirer.

Femundsmarka. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sørsamisk kultur

Rørosregionen har en levende sør-samisk kultur og aktiv reinsdyrdrift i regionen allerede før kobberverkets tid. I dag kan du oppleve og lære mer om den samiske kulturen ved et besøke til Rørosrein, som er en sør-samisk familie som blant annet tilbyr reinsdyrkjøring, foredrag og mye mer. Les mer om Rørosrein her.

I tillegg kan du besøke Stensaas Reinsdyrslakteri som holder til på Aursunden. De har forteller med glede om sin produksjon og historie og har i tillegg gårdsutsalg.
De er også med i lokalmatsafari ruta “Aursunden Rundt”. En matsafari som kan bestille på forespørsel for grupper, som tar dere med til noen av høydepunktene med handel, smaksopplevelser og ny kunnskap på kjøpet.
Les mer om lokalmatsafari-rutene her.

Rørosrein_kjørerein rune_fotograf Tom Gustavsen